Ο πρόεδρος της ΔΕΗ με σκληρούς χαρακτηρισμούς στηλιτεύει τη στάση της διοίκησης του Νεωρίου

Αποκλείεται η επανηλεκτροδότηση

  • Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 16 Αυγ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

«Σκοτεινό» συνεχίζει να διαφαίνεται το μέλλον του Νεωρίου, καθώς με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η ΔΕΗ αποκλείει την επανηλεκτροδότηση του ναυπηγείου.

Κατόπιν των επιστολών που απεστάλησαν από τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Σύρου προς κάθε αρμόδιο πολιτικό και υπηρεσιακό παράγοντα, που θα μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά για την επίλυση του προβλήματος της διακοπής της ηλεκτροδότησης του ναυπηγείου, άμεση και αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επανασύνδεσης του ρεύματος του ναυπηγείου, υπήρξε η απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκη.

Η επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ απεστάλη προς τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό και κοινοποιήθηκε προς το σύνολο των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων, αλλά και προς την επιχείρηση.

Σε αυτή επισημαίνονται ένα προς ένα τα σημεία τα οποία είχε θίξει ο Δήμαρχος σχετικά με το υπάρχον πρόβλημα μη ηλεκτροδότησης του ναυπηγείου, γεγονός που προκαλεί προβλήματα αλλά και ανησυχία σε θέμα ασφάλειας των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και του λιμανιού της Σύρου, χωρίς να παραλείπεται για ακόμα μία φορά η έκκληση για επανεξέταση της υπόθεσης και μίας προσωρινής αποκατάστασης του.

Οι απαντήσεις σε όλα τα επιμέρους ζητήματα δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης, καθώς με απόλυτα σαφή και ξεκάθαρο τρόπο καθίσταται αντιληπτή η άρνηση της ΔΕΗ σε όποια νέα υποχώρηση, αιτιολογώντας λεπτομερώς την εν λόγω απόφαση.

Αφερέγγυα και ασυνεπής η εταιρεία

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρεται όχι μόνο στο υπέρογκο ποσό οφειλής της εταιρείας προς τη ΔΕΗ, αλλά και στην κάκιστη συμπεριφορά και ασυνέπεια της ως προς τα συμφωνηθέτα σχετικά με την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχεται μέσω της επιτολής, οι ληξιπρόθεσμες και ανείσπρακτες οφειλές της εταιρείας «Νεώριον-Ναυπηγεία Σύρου» προς της ΔΕΗ ανέρχονται σήμερα στο ύψος του 1.144.716 ευρώ.

Σε ότι αφορά στους λόγους που η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή ηλεκτροδότησης της επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποδεικνύει ως άμεσα υπαίτιο για την εξέλιξη τις μεμπτές πρακτικές που ακολούθησε η εταιρεία, παρά τις συνεχείς οχλήσεις που δέχθηκε για να επιδείξει συνέπεια στη συμφωνία που η ίδια είχε κάνει

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει «Η ως άνω εταιρεία κατ’ επανάληψη έχει αθετήσει όλες τις ρυθμίσεις διακανονισμού οφειλών που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ΔΕΗ και αυτής, μετερχόμενη επιπροσθέτως μίας άκρως παρελκυστικής και εκτός κάθε ορίου καλής πίστης και χρηστών συναλλακτικών ηθών πρακτικής, συμπεριφοράς που ανάγκασε τη ΔΕΗ, μετά από επανειλημμένες προφορικές και έγγραφες οχλήσεις, να προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων αυτής».

Επισημαίνεται πως εκ μέρους της ΔΕΗ θα θεωρείτο ανεπίτρεπτη η επιβάρυνση των καταναλωτών με τα χρέη της εταιρείας, για την οποία χρησιμοποιούνται οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί «αφερέγγυα και ασυνεπής», όταν μάλιστα δηλώνεται εκ μέρους της η οικονομική της αδυναμία ακόμα και για την αγορά πετρελαίου για την λειτουργία των γεννητριών στο ναυπηγείο, γεγονός που σχολιάζεται στην επιστολή.

Για το θέμα σημειώνεται πως «Οίκοθεν νοείται ότι η ΔΕΗ, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία χειμάζεται από ανείσπρακτες οφειλές καταναλωτών της, που υπερβαίνουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δεν μπορεί και δεν δικαιούται να επιδοτεί σε βάρος των λοιπών συνεπών καταναλωτών αφερέγγυες και αναξιόπιστες επιχειρήσεις, όπως η εν θέματι, η οποία, κατά δήλωση της (ίδετε επιστολή της Νεώριον από 10.8.2016), αδυνατεί να καταβάλει ακόμη και το αντίτιμο της αγοράς πετρελαίου για τη λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών της, που θα απέτρεπε τους κινδύνους που προβάλλετε στη σχετική επιστολή σας».

Επανηλεκτροδότηση με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων

Σε ότι αφορά στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την διακοπή ηλεκτροδότησης του ναυπηγείου, τόσο με την ασφάλεια λειτουργίας του, όσο και του λιμένα της Ερμούπολης, τα οποία και επισημάνθηκαν στον πρόεδρο της ΔΕΗ, σημειώνεται εκ μέρους του πως «Θεσμικά, αλλά και σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΔΕΗ δεν είναι αρμόδια για την ασφάλεια του λιμένα της Ερμούπολης ούτε για την ασφάλεια των ναυπηγικών εγκαταστάσεων της Νεώριον, ευθύνες οι οποίες βαρύνουν κατά νόμον άλλους κρατικούς φορείς, αλλά και την ίδια την Νεώριον».

Ως μοναδική πιθανότητα επανηλεκτροδότησης του Νεωρίου εκ μέρους της ΔΕΗ, τίθεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, καθώς αναφέρεται ρητά πως «δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να επανηλεκτροδοτήσουμε την εταιρεία «Νεώριον-Ναυπηγεία Σύρου» σε περίπτωση που είτε η ίδια κατά τα συμφωνηθέντα - έστω και την τελευταία στιγμή – είτε οποιοσδήποτε τρίτος εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ».

Κλείνοντας δε την επιστολή του προς τον Δήμαρχο ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημειώνει την εξάντληση των ορίων ανοχής έναντι του Νεωρίου, λέγοντας συγκεκριμένα «Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, οφείλω, για μία ακόμη φορά, να τονίσω ότι η ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση εξάντλησε έναντι των Ναυπηγείων Σύρου κάθε όριο ανοχής και καλόπιστης συμπεριφοράς και ότι – υπό τις δεδομένες συνθήκες- ακόμη και ένα κοινωφελές ίδρυμα, που ως εικός η ΔΕΗ δεν είναι, θα είχε παύσει τη λειτουργία τους εάν υποχρεούτο να χορηγεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να καλύπτει ούτε καν τα έξοδα του».