Αποτίμηση τουριστικής σεζόν για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων από την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου και τον πρόεδρό της, Ιάκωβο Αρβανίτη

“Επιβεβλημένη η ανάλυση στοιχείων”

“Στοιχεία προς προβληματισμό αναφορικά με την επισκεψιμότητα” παραθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης στο πλαίσιο της πρώτης αποτίμησης που πραγματοποίησε για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Σύρο, μιλώντας αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, μία απλή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, επ΄ ουδενί δεν επαρκεί για να εξάγει κάποιος σοβαρά συμπεράσματα για τον τουριστικό τόνο που καταγράφηκε στη Σύρο φέτος, αφού ακόμη και η επιγραμματική ανάλυση βασικών χαρακτηριστικών, υποστηρίζει πως, δεν πρέπει να ικανοποιεί κανέναν.

Επισημαίνοντας την ανάγκη ουσιαστικής αποτίμησης με σκοπό τη διαμόρφωση μίας τουριστικής πολιτικής που θα παράγει όφελος κι αποτέλεσμα για το νησί, ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει αναφορικά με το αν η Ένωση θα συνεχίσει να απέχει από τις συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής ή όχι.

 

Ακτινογραφία” των επισκεπτών

Βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Ένωση έως σήμερα, ο κ. Αρβανίτης καθιστώντας σαφές εξ αρχής πως, “για εμάς το ότι κόπηκαν 35 χιλ. εισιτήρια δεν λέει τίποτα”, σημείωσε κατηγορηματικά την ανάγκη ανάλυσης της καταγεγραμμένης επισκεψιμότητας.

Αναφερόμενος στους λόγους αύξησης των επισκεπτών στη Σύρο, ο ίδιος σημείωσε τα εξής: “Η μειωμένη κίνηση που παρουσιάστηκε για τους γνωστούς λόγους προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα φέτος, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας προς τις Κυκλάδες. Ένα μέρος αυτής της επισκεψιμότητας το καρπώθηκε και η Σύρος”. Παρόλα αυτά, επεσήμανε πως, “συγκριτικά με πέρυσι, φέτος είχαμε μία αύξηση της επισκεψιμότητας που πλησιάζει περίπου στο 10 – 15%” η οποία όπως τόνισε ωστόσο, μεταφράζεται σε Έλληνες επισκέπτες. “Η αύξηση αυτή, - κατά κύριο λόγο - προέρχεται από την εσωτερική τουριστική αγορά” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μάλιστα πως, η καρδιά της κίνησης αποτυπώθηκε “από τις 25 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου”. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η πλευρά της Ένωσης, το γεγονός της άφιξης Ελλήνων επισκεπτών και “ειδικότερα φέτος, σε ποσοστό 90%”, δεν αποφέρει οικονομικό όφελος στο νησί στο μέτρο του επιθυμητού. “Αυτό το ποσοστό πρέπει να μας προβληματίσει καθώς η εσωτερική τουριστική αγορά έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη μειωμένη οικονομική δύναμη”. Μάλιστα όπως συμπλήρωσε, στοιχείο προς προβληματισμό για τους ενδιαφερόμενους στο νησί, πρέπει να αποτελέσει και το γεγονός ότι “η Σύρος απέσπασε ένα 10% σε επίπεδο επισκεπτών από το εξωτερικό, όταν φέτος η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μετρήσει περίπου 25 εκατ. επισκέπτες”.

Δίνοντας έμφαση και στα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε πως, “η Σύρος υποδέχθηκε μεγάλο όγκο επισκεπτών από 22 έως 25 ετών ενώ είχε και μία κατηγορία από 55 έως 65 ετών. “Με μία πρώτη ματιά παρατηρήσαμε ότι απουσιάζει ο μέσος όρος ηλικίας από 30 έως και 50 ετών” σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Τα ποσοστά πληρότητας

Σχετικά με τις κρατήσεις και την πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο Ιάκωβος Αρβανίτης αναφέρθηκε με ποσοστά στην κίνηση της φετινής σεζόν, ενώ έθεσε στο προσκήνιο και τον προβληματισμό του αναφορικά με τις επιλογές... διαμονής στο νησί, αναφέροντας παραδείγματα που όπως επεσήμανε, “κάτι δείχνουν”. “Η Ερμούπολη που παρουσιάζει μειωμένο ξενοδοχειακό δυναμικό λόγω του ότι έκλεισε ένα ακόμη ξενοδοχείο φέτος, κατέγραψε το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, πληρότητα που ο μέσος όρος της έφθασε σχεδόν στο 95%. Σύμφωνα με μία πρώτη ματιά, φέτος η Ερμούπολη ήταν εκείνη που είχε την τιμητική της σε ολόκληρο το νησί” σημείωσε, λέγοντας πως τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν στο νησί εκτός πόλης, απέσπασαν πληρότητα σε ποσοστό περίπου 80%.

“Εκτός από τα ξενοδοχεία και τη διαμονή σε αυτά, είχαμε έναν μεγάλο όγκο ανθρώπων που έμειναν στα σπίτια προς ενοικίαση - παράνομα και νόμιμα -, τα οποία φέτος ανήλθαν σε 400 βάσει των όσων γνωρίζουμε” τόνισε παρακάτω, εξηγώντας πως, πρόκειται για “έναν μεγάλο αριθμό, ο οποίος για τα αρνητικά δεδομένα διαμονής του νησιού, επηρεάζει σημαντικά”. Επιπλέον, αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε επισκέπτες που “έμειναν, φιλοξενήθηκαν ή επινοικίασαν δωμάτια φοιτητών, αλλά και φίλων”.

 

Εικόνα για επισκέπτες από τουριστικές αγορές εξωτερικού

Σαφής υπήρξε και στην αναφορά του για τους επισκέπτες από το εξωτερικό που όπως προανέφερε στη Σύρο το ποσοστό αυτών δεν υπερέβη το 10% του συνόλου. “Οι παραδοσιακές γαλλόφωνες αγορές της Γαλλίας και του Βελγίου ήταν αυτές που κράτησαν συνδεδεμένο και ζωντανό το νησί με τις αγορές του εξωτερικού. Ένα μικρό ποσοστό επισκεψιμότητας προήλθε κι από την πλευρά της Σερβίας και αναμενόμενο το μικρό ποσοστό καθώς φέτος προσεγγίσαμε αυτήν την αγορά ενώ ακόμη, είχαμε και μία μικρή βοήθεια από την αγορά της Αγγλίας όμως όχι σε μεγάλο ποσοστό” υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ένωση, θίγοντας παρακάτω μία αρνητική εξέλιξη που παρατηρήθηκε για τη Σύρο. “Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι πλησίασε σχεδόν στο μηδέν η επισκεψιμότητα από τις τουριστικές αγορές των χωρών της Σκανδιναβίας” για τις οποίες υπογράμμισε πως, “τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν μία παραδοσιακή “δεξαμενή” για το νησί.

Στη γενικότερη αναφορά του, τόνισε δε, ως νέο στοιχείο “μία μικρή κινητικότητα που εκδηλώνεται για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο από τη Ρουμανία και την Πολωνία, με την άφιξη τριών γκρουπ”.

 

Αναμονή για τεκμηριωμένη έρευνα

Παρά τις επιγραμματικές αναφορές του που προηγήθηκαν και τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα που έχει συγκεντρώσει η Ένωση, ο πρόεδρος γνωστοποίησε πως είναι σε εξέλιξη μία έρευνα φοιτήτριας που επικεντρώνεται στην επισκεψιμότητα της Σύρου, τα αποτελέσματα της οποίας – όπως υπογράμμισε – “θα δείξουν πολλά”. “Για να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα και μία ανάλυση βάσει των στοιχείων ενός επικοινωνιακού marketing plan, να αναφέρουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία έρευνα μίας φοιτήτριας από Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τα αποτελέσματα της οποίας θα απαντήσουν και θα μας δώσουν μία ξεκάθαρη εικόνα στο ποιοι ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν το νησί, για ποιόν λόγο, ποιό το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδό τους κλπ”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε μάλιστα, για τη συλλογή στοιχείων, μεταξύ άλλων, “δόθηκαν ερωτηματολόγια σε όλα τα ξενοδοχεία της Σύρου”. Η εν λόγω έρευνα επεσήμανε πως, θα δει έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, ώστε να αξιολογηθούν στοιχεία. “Θα είναι στοιχεία για κάποιον που επιθυμεί να αναλύσει, να σχεδιάσει και να διαμορφώσει την τουριστική πολιτική του” ανέφερε, απαντώντας καταφατικά και στο αν αυτά, θα προσκομιστούν στην Τουριστική Επιτροπή. “Ένα στοιχείο που διακρίνει την Ένωση είναι η συλλογικότητα. Και φυσικά θα τα δώσουμε. Από εκεί κι έπειτα, εάν υπάρχει το ανάλογο δυναμικό για να τα αξιοποιήσει, να τα εκτιμήσει αυτά τα στοιχεία και να διαμορφώσει τα επόμενα βήματα, αυτό θα το δούμε στο μέλλον” σημείωσε με νόημα ο κ. Αρβανίτης, λέγοντας πάντως πως, “Ό,τι περνά από το χέρι μας για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα το κάνουμε”.

 

Αδιαπραγμάτευτες οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Σχετικά με την ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης της Ένωσης αναφορικά με τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της στις συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής έως σήμερα, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο πρόεδρός της. Όπως τόνισε, “Οι λόγοι για τους οποίους δεν συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής είναι γνωστοί και είναι άκρως σοβαροί για εμάς από τη στιγμή που αφορούν την προσωπική κι επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Αυτούς τους λόγους δεν έχουμε κανέναν σκοπό να τους διαπραγματευθούμε”. Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, απόφαση των μελών της Ένωσης και του διοικητικού συμβουλίου της είναι “να γίνει μία επανεξέταση όλων των δεδομένων μετά τον Σεπτέμβρη και από εκεί και πέρα θα καθορίσουμε ποιά θα είναι η θέση μας και πώς θα κινηθούμε”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Αν δεν έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, είναι κατανοητό ότι η Ένωση θα κληθεί να πάρει κάποια απόφαση. Σήμερα λοιπόν δεν μπορούμε να απαντήσουμε”. Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια αναφορά του δημάρχου σχετικά με την πρόθεσή του να φύγει από την προεδρία της εν λόγω Επιτροπής, αρχικά υπενθύμισε πως πρόκειται για έναν από τους λόγους “αποχής” της Ένωσης, τονίζοντας τέλος πως, “η λειτουργία της πρέπει να εστιάζει στη χάραξη μίας πολιτικής για τουριστική ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας κι επιβίωση των επιχειρήσεων (εποχικών και μη). Θα εξετάσουμε συνολικά τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε” επανέλαβε κατηγορηματικά.