Ξεκινούν σήμερα οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως και τις 10 Νοεμβρίου

“Ασπιρίνη... το δεκαήμερο εκπτώσεων”

Ενημέρωση και δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελου Αλεξανδρίδη

“Χλιαρές” προσδοκίες διατηρεί ο εμπορικός κόσμος της Σύρου αναφορικά με την καταναλωτική κίνηση του προσεχούς δεκαημέρου εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, παρά το γεγονός πως, από σήμερα ξεκινούν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως και τις 10 Νοεμβρίου.

Κατόπιν ενημέρωσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προς το σύνολο των μελών της (Εμπορικών Συλλόγων κλπ), οργανώνεται το μικρό διάστημα των εκπτώσεων, στο πλαίσιο του οποίου προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν και την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το καταναλωτικό κοινό τους.

Σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις κινήσεις των εμπόρων, τα ποσοστά των εκπτώσεων στην αγορά της πόλης κυρίως, καθώς και τις προσδοκίες των καταστηματαρχών σε επίπεδο οικονομικών εκτιμήσεων κέρδους, προχώρησε μέσω της εφημερίδας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης.

Ο ίδιος δε, συμπληρωματικά προς τις δηλώσεις του αναφορικά με τα προαναφερθέντα, κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά και με το σενάριο διαμόρφωσης των ενδιάμεσων εκπτωτικών δεκαήμερων με αποφάσεις των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων, διατυπώνοντας τις πρώτες σκέψεις του, οι οποίες θα αποτελέσουν περιεχόμενο συζήτησης και στη γενική συνέλευση των μελών.

Χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων

Προσφορές και ποσοστά εκπτώσεων που δεν θα υπερβαίνουν στην πλειοψηφία τους το 20 - 30% θα αντικρίσουν οι καταναλωτές που θα επισκεφθούν την εμπορική αγορά τις ημέρες των εκπτώσεων (1 – 10 Νοεμβρίου), καθώς ο εμπορικός κόσμος φαίνεται πως αξιολογεί διαφορετικά τη συγκεκριμένη περίοδο, σε σύγκριση με τα κανονικά εκπτωτικά διαστήματα που εφαρμόζονται δύο φορές τον χρόνο. “Αυτό το διάστημα του δεκαημέρου δεν θα υπάρξουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων επειδή είναι η αρχή της νέας σεζόν του χειμώνα” σχολίασε αρχικά ο κ. Αλεξανδρίδης, επισημαίνοντας πως, από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες και με δεδομένο ότι “μόλις έχουν παραλάβει το νέο εμπόρευμά τους” για την προσεχή περίοδο, “δεν θα έχουν μεγάλη ευχέρεια σε ποσοστά εκπτώσεων”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε από την επικοινωνία του με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και προς ενημέρωση των καταναλωτών, “Θα υπάρξει περίπου ένα ποσοστό 10 – 20%, όπως κινούνται δηλαδή τα καταστήματα και το αντίστοιχο διάστημα της άνοιξης”. Ο ίδιος επεσήμανε δε, πως, “Δεν είναι ίδια η κατάσταση με όσα ισχύουν στο τέλος της σεζόν, οπότε και οι έμποροι θέλουν να πουλήσουν για την προετοιμασία τους σχετικά με την επόμενη σεζόν”, επαναλαμβάνοντας πως, “δεν θα υπάρξουν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων”.

Προωθητική ενέργεια, ήπιες προσδοκίες

Συνεκτιμώντας τη δεινή οικονομική συγκυρία, η οποία έχει “κλειδώσει” τα νοικοκυριά στην πλειοψηφία τους, με τους πολίτες δε, να αδυνατούν να προβούν έστω και σε αγορές για την κάλυψη των άκρως απαραίτητων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, πρόσθεσε πως, o εμπορικός κόσμος, αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά την κατάσταση, δεν διατηρεί υψηλές προσδοκίες εισπραξιμότητας. “Δεν παύει να είναι μία προωθητική ενέργεια” σχολίασε παρακάτω ο ίδιος αναφορικά με το τρέχον δεκαήμερο, τονίζοντας μάλιστα πως, “Προτρέπω τον κόσμο να ψάξει και να επωφεληθεί από αυτό το μικρό διάστημα” καθώς “ορισμένοι συνάδελφοι έμποροι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε πιο υψηλές εκπτώσεις”. Ωστόσο όπως πρόσθεσε, “ως εμπορικός κόσμος γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχει μεγάλη δυσπραγία στην κοινωνία και άρα, στο καταναλωτικό κοινό. Εμείς οι καταστηματάρχες δεν περιμένουμε πολλά από το δεκαήμερο, διότι ο κόσμος οικονομικά δεν αντέχει, έχει μεγάλο πρόβλημα και αρκετοί συμπολίτες μας έχουν χρέη. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλα θέματα”. Εκτίμησε μάλιστα πως, “Άρα, ό,τι και να γίνει στα ταμεία, θα είναι μία “ασπιρίνη””, τονίζοντας παράλληλα και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου. “Δεν θα λυθούν προβλήματα που είναι βαρίδια στην καθημερινότητά των επαγγελματιών” σημείωσε επιπλέον, εξηγώντας όμως, πως, “δεδομένου ότι η τοπική αγορά έχει αρκετά προϊόντα και γενικά καλές τιμές”, χρήσιμο και για τις δύο πλευρές θα είναι “να ψάξουν την αγορά οι καταναλωτές και να προχωρήσουν σε συμφέρουσες επιλογές”.

Τα δεκαήμερα εκπτώσεων να καθορίζονται από τον εμπορικό κόσμο

Στο προσκήνιο των συζητήσεων της ΕΣΕΕ σε κεντρικό επίπεδο, έχει τεθεί το σενάριο να προσδιορίζονται χρονικά και άρα, να αποφασίζονται - τα εκπτωτικά δεκαήμερα - από την πλευρά των Εμπορικών Συλλόγων. Όσον αφορά σε αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη, ερωτηθείς να τοποθετηθεί ο κ. Αλεξανδρίδης, εμφανίστηκε σε πρώτο επίπεδο θετικός. “Οι οδηγίες της ΕΣΕΕ - καθώς είχα συνομιλία την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα, θέλουν να είναι σχεδόν βέβαιο ότι προωθείται το σενάριο να αποφασίζει ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Περιφέρεια για το πότε θα πραγματοποιείται το δεκαήμερο των εκπτώσεων” δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, “Νομίζω ότι ίσως βοηθήσει περισσότερο την κατάσταση να κρίνουμε, εμείς οι επαγγελματίες, πότε θα κάνουμε μία προωθητική ενέργεια στους πελάτες μας”. Αξιολογώντας μάλιστα πως, αυτή η απόφαση αν οριστικοποιηθεί, “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε πως, ένα “αρνητικό στοιχείο θα είναι η μη πραγματοποίηση των εκπτώσεων πανελλαδικά σε ενιαίο χρόνο”. “Δεν θα διαφημιστεί από τα μέσα ενημέρωσης στο μέγιστο βαθμό. Εκεί χρειάζεται να γίνει μία προώθηση δυναμική σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και με τη βοήθεια του τοπικού Τύπου, αν ληφθεί αυτή η απόφαση” σχολίασε, εμμένοντας στην οπτική πως, “νομίζω ότι θα είναι ένα θετικό βήμα, να αποφασίζουμε εμείς πότε θα εφαρμόζουμε τα δεκαήμερα των εκπτώσεων”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγελλος Αλεξανδρίδης, χωρίς να επιθυμεί να παρακάμψει τα μέλη του Συλλόγου του, γνωστοποίησε πως το συγκεκριμένο θέμα, “Δεν το έχουμε συζητήσει αναλυτικά μέχρι σήμερα, όμως θα το θέσουμε στη γενική συνέλευσή μας προκειμένου να πάρουμε μία οριστική απόφαση και να καταθέσουμε κι εμείς τις θέσεις μας στην ΕΣΕΕ. Χρειάζεται να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους”.

Προαιρετική η λειτουργία την Κυριακή

Πέραν των εργάσιμων ημερών και με άξονα ότι το τρέχον εκπτωτικό διάστημα αναπτύσσεται ημερολογιακά, καθίσταται σαφές πως, εντάσσεται σε αυτό και η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Ωστόσο, η απόφαση αφήνεται στη διάθεση και κρίση των εμπόρων, αφού πρόκειται για προαιρετική και όχι υποχρεωτική “επιλογή”. “Την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου είναι προαιρετικό για τους εμπόρους να είναι ανοικτά” τόνισε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ενημερώσει έγκαιρα, επαρκώς και σχετικά τα μέλη του. “Εμείς έχουμε μοιράσει ανακοινώσεις και γνωρίζει ο κόσμος. Όσοι θέλουν όμως να ανοίξουν τα καταστήματά τους, θα είναι από τις 11.00 έως και τις 15.00 ανοικτά” ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως, “Καλό είναι να εμπεδωθεί στον κόσμο, ότι είμαστε ανοικτά και αυτήν την Κυριακή. Αν και η οικονομική κατάσταση είναι αποκαρδιωτική για όλους, πάντως ως Εμπορικός Σύλλογος προτρέπουμε τους επαγγελματίες τις επτά Κυριακές του χρόνου που έχει αποφασισθεί, να είμαστε ανοικτά, ιδιαίτερα τα εμπορικά καταστήματα”.

Υπενθύμισε μάλιστα πως, με την απόφαση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, “η ΕΣΕΕ είχε αναχαιτίσει την προσπάθεια επιβολής του σεναρίου λειτουργίας των καταστημάτων το σύνολο των Κυριακών του έτους”. Καταλήγοντας στο συγκεκριμένο θέμα και εκφράζοντας την προσωπική πεποίθησή του, ο κ. Αλεξανδρίδης σημείωσε πως, “νομίζω ότι και απέναντι στους πελάτες μας και προκειμένου να έχουμε μία συνέπεια απέναντι στο ανώτατο όργανο των εμπόρων, θα πρέπει να λειτουργούμε τις επτά Κυριακές”.

ΕΣΕΕ: Τήρηση της νομοθεσία, διαφορετικά κυρώσεις

Αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των φθινοπωρινών εκπτώσεων προχώρησε σε ενημερωτική ανακοίνωση η ΕΣΕΕ προκειμένου να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν οι έμποροι, αλλά και τί πρέπει να προσέξει ο κάθε καταναλωτής στο πλαίσιο των αγορών του. Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξανδρίδης επεσήμανε πως, “Σε κάθε ανακοίνωσή μας αναφέρουμε τις οδηγίες της ΕΣΕΕ για να γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς πρέπει να λειτουργήσουν στην εκπτωτική περίοδο τα μέλη μας, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές ποινές σε περιπτώσεις παραβάσεων”. Σε αυτό το μήκος κύματος, γνωστοποιήθηκε και η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αυτούσιο το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως: “Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013, η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ’ ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Τρίτη, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Παρακαλούνται οι Εμπορικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν την ΕΣΕΕ για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης”.