Δύο παραιτήσεις στην Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου στοχοποιούν την πρόεδρο για έλλειψη συλλογικότητας στις αποφάσεις

«Ηγεμονική» συμπεριφορά οδηγεί σε παραιτήσεις

  • Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 8 Φεβ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Αρνητικές εξελίξεις καταγράφηκαν στην Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, καθώς υπήρξαν δύο ταυτόχρονες παραιτήσεις στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου, με τα αποχωρήσαντα μέλη να σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τις πρακτικές της προέδρου, Χρ. Πάπιτση.

Δύο παραιτήσεις από το Δ.Σ. του συλλογικού οργάνου των τουριστικών καταλυμάτων της Σύρου, αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της αρνητικότητας που επικρατεί στους κόλπους του εξ αφορμής των πρακτικών της νέας προέδρου του και της «ηγεμονικής» συμπεριφοράς που επιδεικνύει στη διαχείριση του.

Κατά την χθεσινή έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. της Ένωσης, υπήρξε ενημέρωση για τις παραιτήσεις των δύο μελών του και προχώρησε η αντικατάσταση τους, όπως εκ του καταστατικού ορίζεται, από άλλα μέλη.

Τα κείμενα των παραιτήσεων, παρά του ότι είναι ολιγόλογα, είναι ιδιαιτέρως κατατοπιστικά, όπως άλλωστε και οι σχετικές δηλώσεις, ως προς τους λόγους που υπαγόρευσαν αυτές τις αποφάσεις, επιβεβαιώνοντας όλη την φημολογία του τελευταίου διαστήματος περί αρνητικού αντίκτυπου των ενεργειών της προέδρου και του «μονοκρατορικού» τρόπου με τον οποίο λειτουργεί και αποφασίζει.

Μετά από 15 χρόνια

Η μία εκ των δύο παραιτήσεων κατατέθηκε από την γραμματέα της Ένωσης, Άννα Μαρία Λουίζα Βιδάλη, η οποία στο κείμενο της περιορίστηκε να αναφέρει ότι «Σήμερα Πέμπτη 2/02/2017 μετά από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας μου στο Δ.Σ της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να παραιτηθώ μη συμφωνώντας στο τρόπο λειτουργίας του συλλόγου».

Με δηλώσεις της προς την εφημερίδα σχετικά με τα σημεία ασυμφωνίας της σε ότι αφορά στην λειτουργία του συλλόγου η κ. Βιδάλη εστίασε στην έλλειψη συλλογικότητας στις αποφάσεις λέγοντας συγκεκριμένα «Εγώ δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο. Ήμουν στον σύλλογο μόνο για να βοηθήσω για να γίνει κάτι καλύτερο για το νησί. Αυτό ήταν για μένα το ζητούμενο. Από την στιγμή που το τελευταίο διάστημα άλλαξε η διοίκηση και ανέλαβε πρόεδρος η κ. Πάπιτση δεν μου άρεσε ο τρόπος λειτουργίας. Διαφωνούσα διότι δεν ενημερωνόμουν για τίποτε. Όχι μόνο εγώ, αλλά όλα τα μέλη. Ήταν συγκεντρωτική και για όλα θέλει να αποφασίζει μόνη της. Εγώ δεν έχω μάθει έτσι. Είχα μάθει σε μία συλλογική διαδικασία».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται από την κ. Βιδάλη ο τρόπος που λήφθηκε η απόφαση για την ενοικίαση γραφείου, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση των μελών για τις ενέργειες που έγιναν, λέγοντας ότι «Παλιά για ότι αγορές κάναμε παίρναμε προφορές από μαγαζιά, είχα θέσει τον όρο τα πάντα να τα παίρνουμε από τη Σύρο και να μένουν τα χρήματα στο νησί. Έγιναν κάποια έξοδα για την λειτουργία γραφείου, τα οποία τα έμαθα εκ των υστέρων, όταν ενημερώθηκα για τις πληρωμές που έπρεπε να κάνουμε. Η νέα πρόεδρος προχώρησε στην ενοικίαση γραφείου, στο βάψιμο και τον εξοπλισμό του, χωρίς να ρωτήσει κανένα. Μέχρι τώρα η Ένωση στεγαζόταν με την Ομοσπονδία, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Δεν είχα αντίρρηση στις αποφάσεις, αλλά στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Το να εξευρεθεί ένας χώρος για γραφείο και να νοικιαστεί αυτό είναι μία απόφαση, όμως πρέπει να ερωτηθεί το συμβούλιο για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για το κόστος επίπλωσης κ.λ.π., όλα βάσει των προσφορών ώστε να υπάρξει από κοινού απόφαση για την συμφερότερη».

Ανάλογη συμπεριφορά επιδείχθηκε και στο σεμινάριο που έγινε  για τα μέλη του συλλόγου, για το οποίο όταν ρωτήθηκε η πρόεδρος «γιατί δεν κλείστηκε η αίθουσα του Επιμελητηρίου, η απάντηση ήταν γιατί δεν συνέφερε, όταν για τον άλλο χώρο που επελέγη το κόστος θα ήταν μόνο οι καφέδες, το οποίο όμως έφτασε να ξεπεράσει το διπλό κόστος της αίθουσας του Επιμελητηρίου. Εγώ ήθελα να ξέρουν τα μέλη πόσα είναι τα ποσά που ξοδεύονται και γιατί, κάνοντας την μέγιστη οικονομία που μπορούμε ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την προβολή του Συλλόγου. Στην εκδήλωση που κάναμε δεν κλήθηκε κανένας από τους φορείς όταν ο ίδιος ο ομιλητής μας επεσήμανε ότι σημαντικό στοιχείο είναι η συνεργασία μας με τους φορείς για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, οπότε γιατί σαν Ένωση να του πληρώσουμε αυτά τα χρήματα για τον σχεδιασμό του όταν αυτά που προτείνει δεν τα κάνουμε;».

Σημείο ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η αρνητική εξέλιξη στις σχέσεις της προέδρου μ τον Δήμαρχο και πως αυτές επηρεάζουν την λειτουργία του συλλόγου, όταν η κ. Βιδάλη αναφέρει ότι «Σε συναντήσεις της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω ασθένειας, δεν ενημέρωσε να την αντικαταστήσει άλλο μέλος του Δ.Σ., όπως στη συνάντηση για τις αεροπορικές συνδέσεις στο γραφείο του Δημάρχου, όπου και εκεί δεν ενημερώθηκε να υπάρξει αντικαταστάτης. Εάν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Δήμαρχο αυτό δεν αφορά τον σύλλογο. Αυτές οι τακτικές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 2μηνο, μετά την απόφαση για ενοικίαση του γραφείου. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η θέση της πριν στο γραφείο του Δημάρχου, το ότι έφυγε και πως έφυγε. Δεν με απασχολεί αυτό. Εμένα με ενδιέφερε το πώς λειτουργεί ο Σύλλογος, γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να φύγω».

Κορυφώθηκε δε η αντίδραση της κ. Βιδάλη, όταν επιχειρήθηκε εκ μέρους της προέδρου να γίνει μία ανοίκεια σύνδεση των προσωπικών σχέσεων της παραιτηθείσας, καθώς όπως ενημέρωσε «Δεν θέλησα να έρθω σε αντιπαράθεση. Και κατά την χθεσινή σύγκλιση του Δ.Σ. που εξήγησα τους λόγους που αποχώρησα, επιχείρησε να το συνδέσει με το ότι ο σύζυγος μου είναι πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής και επειδή εκείνη έχει χαλάσει τη σχέση της με τον Δήμαρχο εγώ για τον λόγο αυτό πηγαίνω εναντίον της. Δεν είναι έτσι. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η παραίτηση μου δεν έχει καμία σχέση με την θέση του συζύγου μου στην Τουριστική Επιτροπή, αντιθέτως αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προτροπή στο να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για τα τουριστικά θέματα της Σύρου. Είμαι 15 χρόνια στον Σύλλογο και δεν έχω κερδίσει για τον εαυτό μου το παραμικρό, καθώς δεν υπάρχει ένα μέλος που να μπορεί να πει ότι έκανα κάτι υπέρ της δικής μου επιχείρησης. Οι αποφάσεις της κ. Πάπιτση λαμβάνονταν απαξιώνοντας τα υπόλοιπα μέλη, που εγώ δεν μπορώ να δεχτώ γι’ αυτό κι αποφάσισα να φύγω.».

Απουσία συλλογικότητας

Την ίδια ημέρα την παραίτηση του υπέβαλλε και ο ταμίας της Ένωσης, Γιάννης Κίκιλης, στο κείμενο της οποίας αναφέρει: «Σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, Δηλώνω ρητά ότι παραιτούμαι και αποχωρώ από την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με την ιδιότητα του ταμία της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου για τον εξής απλό λόγο: Κουράστηκα να αντιμετωπίζω από την πρώτη στιγμή τακτικές, στρατηγικές και εν γένει μία νοοτροπία που δεν υπήρχε η σύμπνοια και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του Δ.Σ με αποτέλεσμα η λήψη των όποιων αποφάσεων να μην ακολουθεί πλέον την δική μου φιλοσοφία της συλλογικότητας, της έγκυρης ενημέρωσης, του σχεδιασμού και της ομαδικής υλοποίησης των στόχων που να είναι όλα εναρμονισμένα με το καταστατικό μας. Μετά από πολύ σκέψη εάν έπρεπε να δώσω μια απλή παραίτηση ή μια πολυσέλιδη που να αναφέρω έστω μερικούς λόγους, αποφάσισα να μην μπω σε αυτή την διαδικασία, η οποία και είναι δυσάρεστη. Εύχομαι καλή συνέχεια στα εναπομείναντα μέλη και σας δηλώνω ότι δεν θα ασχοληθώ ΠΟΤΕ ξανά με τα κοινά που βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μου υγεία».

Και σε αυτό το κείμενο διακρίνεται η μομφή που αφήνεται ως προς την έλλειψη συλλογικότητας στις αποφάσεις, με απουσία από κοινού λειτουργιών και ενεργειών, όπως αρμόζει σε συλλογικό όργανο, αφήνοντας περιθώρια να επωμιστεί έκαστος το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τον τρόπο που ενήργησε.

Αυτή η Μακιαβελική λογική που διακρίνει πλέον τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της νέας προέδρου της Ένωσης, είναι και το στοιχείο που ουσιαστικά προκάλεσε τις πρώτες σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία του, ενώ όπως οι πληροφορίες θέλουν έπεται και ανάλογη συνέχεια.