Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

  • Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 15 Φεβ. 2017 - 7:31

 Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό και το επιτελείο του στην Αθήνα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από τον Υπουργό, ο Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού και στελέχη του Υπουργείου, ενώ από πλευράς Επιμελητηρίου παρόντες ήταν ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Διευθυντής, κ. Αλέξης Τσιάντης, και ειδικοί συνεργάτες του Επιμελητηρίου.

Αρχικά, ο κ. Ρούσσος, περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες του Νομού μας και την υφιστάμενη κατάσταση για τις τοπικές επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση σε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το περιβάλλον δυσμενέστερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Η προσπάθεια στο θέμα αυτό επικεντρώθηκε στο να γίνει κατανοητό εκ μέρους του υπουργού η κατάσταση, σε απόλυτα μεγέθη, που επικρατεί στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, όπως το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού  για τις επιχειρήσεις, η υψηλή φορολογία που προκαλεί ασφυξία στην αγορά και λειτουργεί ανατρεπτικά για τις εν δυνάμει επενδύσεις και τη συνολική ανάπτυξη του Νομού, και η θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις που ήδη βιώνουν δυσκολίες εξαιτίας της αδιακρίτου εφαρμογής της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS.

Ο κ. Ρούσσος παρουσίασε τις θέσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την επικείμενη αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του επιμελητηριακού θεσμού.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατέθεσε προτάσεις που αφορούν στον τρόπο διενέργειας των επιμελητηριακών εκλογών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του νομού Κυκλάδων, οι οποίες, όπως διαφάνηκε, γίνονται αποδεκτές από το υπουργείο.

Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά και βάσει της επιμελητηριακής νομοθεσίας, οι τρόποι με τους οποίους θα διευκολυνθεί η λειτουργία, η αποτελεσματικότητα και η παρουσία του Επιμελητηρίου σε όλα τα νησιά, με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων.

Αναζητήθηκαν λύσεις για την στελέχωση του Επιμελητηρίου με μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό, για κάλυψη του προβλήματος της υποστελέχωσης, ώστε μέσω κινήτρων και δυνατότητα μετατάξεων να μπορεί να εξευρεθεί το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό.

Επιπλέον, ανέλυσε συγκεκριμένες προτάσεις του Επιμελητηρίου για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων-μελών του που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους δυσκολότερους Νομούς της χώρας, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδεράκης, ο οποίος ήταν ενημερωμένος τόσο για τις θέσεις όσο και για το συνολικό έργο και τις επί μέρους πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου από προηγούμενη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πέρσι  στη Σύρο, εξέφρασε τη θετική του διάθεση για περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων αυτών εν όψει και της σχετικής διαβούλευσης που προγραμματίζεται.

Τέλος, τέθηκε το πάντα επίκαιρο θέμα των επιπτώσεων της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στη νησιωτικότητα, καθώς και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στις τοπικές οικονομίες και ιδιαίτερα σε ορισμένα νησιά, όπως τη Σύρο, όπου τα προβλήματα είναι εντονότερα.