Αυξημένοι φορολογικοί έλεγχοι και επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις των Κυκλάδων

Πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων

Επισημάνσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
  • Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 7 Ιουν. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που ορίζει τα πρόστιμα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες 11 ομάδες επαγγελματιών, για μη έκδοση αποδείξεων, αντί του κλεισίματος της επιχείρησης τους.

Η απειλή του «λουκέτου», την οποία αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις που δεν τηρούν την φορολογική τους υποχρέωση στην έκδοση αποδείξεων, αντικαθίσταται με υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα κληθούν να καταβάλλουν οι μη συνεπείς επαγγελματίες.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση, η οποία υπογράφεται από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, έρχεται να δρομολογήσει στην πράξη πλέον τα οριζόμενα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που αφορά στις επιβαλλόμενες φορολογικές ποινές και ορίζει συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, δικηγόρους, τουριστικά καταλύματα, οίκους ευγηρίας, κλινικές, λογιστές κ.λ.π.

Οι συνεχείς φορολογικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις των Κυκλάδων προκαλούν έντονη αντίδραση των τοπικών επιχειρηματιών, με το Επιμελητήριο Κυκλάδων να προβαίνει σε καίριες επισημάνσεις για την βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα, το ύψος των οποίων κλιμακωτά με βάση τα 1.000 ευρώ μπορεί να ανέλθει έως τις 5.000 ευρώ, δεν θα επιβάλλονται αδιακρίτως αλλά στις περιπτώσεις των επαγγελματιών που κατ’ εξακολούθηση συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις και θα λειτουργήσουν ως εν μέρει αντικατάσταση του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που κατηγοριοποιούνται στη νέα υπουργική απόφαση.

Στο άρθρο 47, παράγραφος 8 του νόμου 4465/2017, για την αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιβολή ειδικής χρηματικής κύρωσης, ορίζεται σαφώς ότι σε κατηγορίες υπόχρεων μπορεί, αντί της αναστολής λειτουργίας, να επιβάλλεται, κατά περίπτωση, ειδική χρηματική κύρωση α) από 1.000 έως 2.500 ευρώ, σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, β) από 2.501 έως και 5.000 ευρώ, σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας και γ) 5.000 ευρώ σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης.

Οι επαγγελματικές κατηγορίες

Οι κατηγορίες των επαγγελματιών προσδιορίζονται ως εξής:

α. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

β. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

γ. Κλινικές ή θεραπευτήρια.

δ. Οίκοι ευγηρίας.

ε. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

στ. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

ζ. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα-κατοικίες.

η. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

θ. Δικηγόροι και εταιρίες δικηγόρων.

ι. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

ια. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

Όπως στη νέα υπουργική απόφαση ορίζεται «ειδική χρηματική κύρωση επιβάλλεται και σε περιπτώσεις για τις οποίες συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν το μέτρο της αναστολής λειτουργίας και αφορούν σε οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε χώρο διάφορο της σταθερής ή μόνιμης δηλωθείσας εγκατάστασης του υπόχρεου ή ασκούνται με κάθε είδους τροχοφόρα, πλωτά ή λοιπά μέσα, μεταφορικά ή μη, ή άλλα εν γένει μέσα άσκησης δραστηριότητας, καθώς και σε περιπτώσεις υπόχρεων για τις οποίες οι κατά τα παραπάνω διαπιστώσεις λαμβάνουν χώρα κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε υπαίθριες ή μη εκθέσεις, αγορές, εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές.

Η ειδική χρηματική κύρωση επιβάλλεται εφόσον οι διαπιστώσεις των ελεγκτικών οργάνων λαμβάνουν χώρα κατόπιν ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Χαμηλότερη φορολογία, αυστηρότεροι έλεγχοι

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων δέχεται, ειδικότερα από την Σύρο, μία σωρεία παραπόνων σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται από τις φορολογικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις μέλη του.

Για τους διενεργούμενους ελέγχους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, διευκρινίσε ότι «Διαχρονικά το Επιμελητήριο είναι υπέρ της νόμιμης λειτουργίας της αγοράς, διότι όταν μία μερίδα της δεν λειτουργεί σωστά αυτό στρέφεται κατά της άλλη μερίδας των νόμιμων επαγγελματιών. Παράλληλα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι η εξοντωτική φορολογία, η οποία αυτή την περίοδο εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τα μέλη μας».

Ακόμα και στις περιοχές που υπάρχει αύξηση τη τουριστικής κίνησης, λόγω της υψηλής φορολογίας δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, γεγονός που αιτιολογεί το αίτημα του Επιμελητηρίου στο «να υπάρχει μία αντικειμενικότητα στους ελέγχους, μία αυξημένη προσοχή στο να μην αντιμετωπίζονται με γενικεύσεις όλες οι επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει η δυνατότητα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να δίνεται βαρύτητα στην πρόληψη, διότι αυτή πρέπει να είναι η άποψη που πρέπει να έχει μία ευνομούμενη πολιτεία και όχι απλά οι ελεγκτικές λειτουργίες να γίνονται μόνο με εισπρακτικό κριτήριο».

Τονίζεται δε από τον κ. Ρούσσο ότι «Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ελάφρυνση της φορολογίας για να μην θρηνήσουμε και άλλα λουκέτα στην αγορά, γιατί ήδη από τα στοιχεία φαίνεται ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων πλέον έχει γίνει ιδιαιτέρως δύσκολη, λόγω της αύξησης και των υποχρεώσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις».

Η λογική του μέσου όρου πρέπει να υπάρχει και στους ελέγχους των επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη νέα υπουργική απόφαση, να επισημαίνει ότι «η διαπόμπευση που υφίσταντο οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβαλλόταν αναστολή της λειτουργίας τους, οδηγεί να κρίνουμε ότι η δυνατότητα πληρωμής προστίμων που απομακρύνει το ενδεχόμενο κλεισίματος των επιχειρήσεων κινείται προς μία σωστή κατεύθυνση».

Σημειώνει δε ότι «Πάγια αρχή του Επιμελητηρίου, η οποία έχει γίνει επίκαιρη, είναι η επιβολή χαμηλής φορολογίας, η οποία θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες, με ταυτόχρονη όμως επιβολή αυστηρών ποινών σε όποιον δεν είναι συνεπής».

Αυτό που ως κατάληξη εξάγεται συμπερασματικά είναι ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι διενέργειας ελέγχων, ώστε να αποφεύγονται και οι όποιες ακραίες συμπεριφορές εκ μέρους των ελεγκτών, επιτρέποντας παράλληλα στην αγορά να αυτορυθμιστεί και να δουλέψει.