Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της επιχειρηματικής κοινότητας, τελεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων με φόντο τον κορωνοϊό

Επιβεβλημένη η στήριξη όλων των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες

Γ. Ρούσσος: Να υπάρξει οριζόντια λύση οικονομικής ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία, όπως για εκείνες που θα μείνουν κλειστές

Επιβεβλημένη και άκρως απαραίτητη κρίνεται η οικονομική ενίσχυση όλων – ανεξαιρέτως – των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω των μέτρων της κυβέρνησης ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, πολλώ δε μάλλον στα νησιά, που αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια για την ομαλή οικονομική πορεία τους.

Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων των τριών Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας, για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να πραγματοποιήσει άμεσα παρέμβαση, στην περίπτωση που διαπιστώσει πως δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες της ιδιαίτερης επιχειρηματικής κοινότητας των Κυκλάδων. Ξεκάθαρη και απόλυτη θέση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αποτελεί άλλωστε, η ανάγκη εφαρμογής μέτρων στήριξης τόσο στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω κυβερνητικών αποφάσεων, όσο όμως και(!) σε εκείνες που αφήνονται σε λειτουργία, με τους ιδιοκτήτες τους να αγωνιούν για τους χαμηλούς τζίρους και τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εργαζομένους, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν προκαλέσει “ντόμινο” συνεπειών στην οικονομία.

Σε συνέχεια της σταθερής ενημέρωσης που διατηρεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων με τα μέλη του και τους κατοίκους των νησιών, αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων λόγω του κορωνοϊού, κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα, ο πρόεδρος, Γιάννης Ρούσσος.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων ακολουθεί και σέβεται τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώνονται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά ταυτόχρονα – εκ του θεσμικού ρόλου του - παρακολουθεί και διεκδικεί την επιβίωση των επιχειρήσεων στον νομό ευθύνης του.

Δραματική πτώση τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις

“Ζούμε μία πρωτόγνωρη – όπως είναι από όλους δηλωμένη – κατάσταση, στην οποία πρέπει και οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε. Προφανώς το πρώτο μέλημα και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι το θέμα της υγείας, αφού είναι το υπέρτατο αγαθό και είναι το ζητούμενο της περιόδου αυτής” αναφέρει προλογικά στις δηλώσεις του ο κ. Ρούσσος, εξηγώντας αμέσως πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων κινείται σε δύο άξονες σήμερα, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Πρωτίστως, όπως τονίζει, το Επιμελητήριο “πρέπει να φανεί χρήσιμο - όπως και άλλα Επιμελητήρια και άλλοι φορείς της χώρας – στην κυβέρνηση, αναφορικά με το να επιλέξει καταρχήν ποια επαγγέλματα, θα μείνουν ανοικτά”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος, “πρέπει να προσδιοριστούν ποιες είναι οι ανάγκες και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο”, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως πρέπει να καλύπτονται σε κάθε τόπο και οι κύριες και βασικές ανάγκες των πολιτών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος εξήγησε πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων κινείται και σε ένα δεύτερο επίπεδο εξαιρετικά σημαντικό, που αφορά στην προάσπιση των επιχειρήσεων στον νησιωτικό νομό με φόντο τα μέτρα που λαμβάνονται για τη δημόσια υγεία και πλήττουν οικονομικά τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα.

“Επειδή θα παρθούν μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που κλείνουν, αλλά και των εργαζομένων, προσπαθούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις, καθώς στο σύνολό τους έχουν δραματική πτώση του τζίρου τους και όχι μόνον εκείνες που κλείνει το κράτος με νομοθετικές πρωτοβουλίες”.

Ερωτηθείς, ποια θα είναι η στάση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αναφορικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υπήρξε σαφής: “Περιμένουμε να γίνει η ανακοίνωση, να δούμε ποιες επιχειρήσεις τελικά θα μείνουν ανοικτές. Έχουμε προτείνει εμείς συγκεκριμένους ΚΑΔ που κρίναμε κατά την άποψή μας ότι πρέπει να παραμένουν ανοικτά και στη συνέχεια, την Τετάρτη (σσ. σήμερα) που όπως έχει ανακοινωθεί, οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας θα γνωστοποιήσουν τα μέτρα στήριξης, να δούμε εάν ικανοποιούν τις ανάγκες μας, κυρίως σε τοπικό επίπεδο που μας ενδιαφέρει, δηλαδή σε επίπεδο Κυκλαδικών επιχειρήσεων”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “μετά από εκεί, πρέπει να δούμε τί κενά μπορεί να υπάρχουν και τί παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε, δηλώνοντας συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του νομού”.

Σύνθετα τα προβλήματα στις Κυκλάδες

Στην ερώτηση αναφορικά με τις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την αγωνία των ιδιοκτητών τους, ο ίδιος γνωστοποίησε πως μεταφέρεται η ανησυχία στο Επιμελητήριο, το οποίο καταγράφει με ακρίβεια τα ανοικτά θέματα για όλες (εμπορικές, μεταποιητικές, παροχής υπηρεσιών και λοιπών ελευθέρων επαγγελμάτων).

“Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση και εγώ από τη θέση που βρίσκομαι, δέχομαι τα τηλεφωνήματα από όλον τον νομό, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες. Βρίσκομαι αντιμέτωπος και με θέματα που ούτε καν μπορούσα να τα διανοηθώ” σχολίασε ο κ. Ρούσσος, φέρνοντας παράδειγμα από τον κλάδο του τουρισμού.

“Είναι άλλο μία επιχείρηση τουριστική να μην έχει ανοίξει και να ζητά την αποζημίωσή της και άλλο μία επιχείρηση η οποία έχει προηγηθεί, λόγω του γεγονότος ότι η τουριστική σεζόν ξεκινά νωρίτερα, όπως για παράδειγμα στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο. Υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτήν την επιχείρηση που έχει ανοίξει, έχει πελάτες, πρέπει να τους διώξει και να τους αποζημιώσει” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, “Είναι πολύ σύνθετα τα προβλήματα”.

Συνολική ενίσχυση για να μην εκτοξευθεί η ανεργία

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Ρούσσος τόνισε πως ο στόχος (αλλά και η διεκδίκηση από πλευράς Επιμελητηρίου) είναι συγκεκριμένος αναφορικά με τα μέτρα στήριξης για την επιχειρηματική κοινότητα των Κυκλάδων, αν υπολογίσει μάλιστα κάποιος πως, “παίρνονται αποφάσεις και κλείνουν για παράδειγμα εμπορικά κέντρα ή αποζημιώνονται οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης και άλλων περιοχών που δεν ξεκίνησαν καν τη λειτουργία τους”.

Ο Γιάννης Ρούσσος υποστήριξε σε απόλυτο τόνο πως, “όταν όλοι αυτοί μπαίνουν στην αποζημίωση, για εμένα είναι ξεκάθαρος ο στόχος και η διεκδίκηση που θα κάνει το Επιμελητήριο. Όσο γίνεται και οι μικρές επιχειρήσεις να ληφθούν υπόψιν στις ενισχύσεις που θα κάνει το κράτος γιατί αν θέλουμε να παραμείνει η ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, πρέπει να γίνει ενίσχυση συνολικά στις επιχειρήσεις”.

Μάλιστα, επεσήμανε πως, “Δεν είναι καθόλου απλό να βγουν από τον “χάρτη” μικρές επιχειρήσεις και να αρχίσουν να δουλεύουν τα Ταμεία Ανεργίας που θα πρέπει να τους πληρώνουν”, κατάσταση την οποία – όπως πρόσθεσε – γνωρίζουν καλά οι Κυκλάδες και δη η Σύρος. “Είναι ένας “κύκλος” που τον έχουμε γνωρίσει και μάλιστα πολύ πρόσφατα και περισσότερο εδώ στη Σύρο”.

Κατά συνέπεια κι εν αναμονή των ανακοινώσεων των κκ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων τόνισε πως προσαρμόζεται η στάση της διοίκησης, με σκοπό να προασπιστεί η επιχειρηματική κοινότητα των νησιών.

“Σε αυτήν την περίοδο δεν επιτρέπεται η αναστολή της όποιας δραστηριότητας. Εμείς ως Επιμελητήριο καλύπτουμε τις ανάγκες με τηλεργασία ή με ό,τι άλλο προβλέπεται από το Υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων και ταυτόχρονα, βρίσκουμε τρόπους να εξυπηρετηθούν και τα μέλη μας. Σε καμία περίπτωση σαν Διοίκηση και σαν Επιμελητήριο δεν μπορείς να αναστείλεις λειτουργία όταν τώρα είναι πολύ πιο σημαντικός ο θεσμικός ρόλος σου από οποιαδήποτε άλλη στιγμή” πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Ανησυχία για τον κλάδο του τουρισμού

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Ρούσσος τόνισε πως καθώς είναι άγνωστο το διάστημα κατά το οποίο η χώρα θα εφαρμόζει τα έκτακτα μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, έρχεται στο προσκήνιο και ένα ακόμη σενάριο, αυτό της ανάγκης στήριξης όλων των απασχολούμενων στον τουρισμό.

“Όσο καθυστερεί και αν δεν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, θα κληθούμε να βρούμε τρόπους - όλοι μαζί και ο καθένας από την πλευρά του -, για τη στήριξη των απασχολούμενων στον τουρισμό” ανέφερε, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση στα νησιά, πρόσθεσε πως, “Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα νησιά, οι οποίοι θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης όταν οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, όταν δεν θα πληρώνονται”.

“Είναι μία αλυσιδωτή εξέλιξη για την οποία πρέπει να γίνει κάποιος προγραμματισμός γιατί αν δεν προβλέψεις τα επόμενα βήματα, δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσεις στη συνέχεια”υποστήριξε τέλος σε κατηγορηματικό τόνο.