Συνέντευξη του υπεύθυνου της ΠΟΕΣΕ για τις Κυκλάδες, Γιάννη Παπαδόπουλου με φόντο τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία θεωρεί ο κλάδος σταγόνα στον ωκεανό

Κυκλάδες: Σε αναβρασμό η εστίαση ζητά στήριξη και ρευστότητα

Οι επιχειρήσεις εστίασης επεξεργάζονται τη μορφή των κινητοποιήσεών τους για το αμέσως προσεχές διάστημα σε συνεννόηση με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας

Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσει ξανά η εστίαση, προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν σε ασφυκτικό πλαίσιο, λόγω της πανδημίας και να εφαρμόζουν κυβερνητικές οδηγίες, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη για την επιβίωσή τους.

Η κατάσταση για την εστίαση είναι σκληρή και στο νομό Κυκλάδων, όπως περιγράφει στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος της ΠΟΕΣΕ για τη συγκεκριμένη νησιωτική περιφέρεια, Γιάννης Παπαδόπουλος, αφού οι επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες αντιμέτωπες με τους σχεδόν ανύπαρκτους τζίρους, ενώ επιπλέον πολλές εξ αυτών πλέον ακόμη και σε νησιά όπως η Σύρος, βάζουν χειμερινά λουκέτα.

Με φόντο την παράταση των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας που γνωστοποίησε η κυβέρνηση μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου καθώς και με φόντο τις ανακοινώσεις της για μέτρα στήριξης του κλάδου, τόσο μέσω αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε ποσοστό μέχρι και 100%, τόσο και μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Επιχειρήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος τοποθετείται ξεκάθαρα, μεταφέροντας τις σκέψεις και τα αιτήματα του κλάδου. Κύριο αίτημα από αυτά που και χθες το βράδυ αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της εστίασης της χώρας, αποτελεί η ρευστότητα και η ουσιαστική(!) ενίσχυση των επιχειρήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο υπεύθυνος της ΠΟΕΣΕ για τις Κυκλάδες γνωστοποιεί πως θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, ενώ δίνει απαντήσεις για τους ελέγχους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις επιχειρήσεις των νησιών.

  • Πήραν παράταση τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας της εστίασης μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Η εστίαση πρέπει να λειτουργεί ως τα μεσάνυχτα, με καθήμενους, με έξι άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική. Πώς διαμορφώνεται η προσέλευση του κόσμου στις επιχειρήσεις εστίασης των Κυκλάδων;

“Δεν είναι μόνον τα μέτρα που έχουν περιορίσει την κατανάλωση και την επισκεψιμότητα στους χώρους εστίασης, με συνέπεια να έχουν βρεθεί οι επιχειρήσεις σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Είναι και η διατάραξη της καταναλωτικής συνήθειας που έχει προκληθεί. Είναι ο φόβος του κόσμου να επισκεφθεί τα καταστήματα εστίασης. Και μιλάμε και για τους εμβολιασμένους βέβαια, γιατί τον χειμώνα, δεν μπορούμε να μιλάμε για εξωτερικούς χώρους. Και οι εμβολιασμένοι έχουν μεγάλο πρόβλημα διότι κι αυτοί φοβούνται μη νοσήσουν. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσεί ήδη. Βέβαια και η μείωση η μεγάλη που υπάρχει στο εισόδημα του κόσμου είναι κι αυτός ένας ανασταλτικός παράγοντας της επισκεψιμότητας. Δηλαδή δεν είναι μόνον τα μέτρα που δημιουργούν πρόβλημα. Σίγουρα επηρεάζουν αλλά είναι και η γενικότερη κατάσταση που έχει φέρει την εστίαση σε αυτό το σημείο.”.

  • Όλο το τελευταίο διάστημα υπήρξε στις Κυκλάδες και μία αύξηση των κρουσμάτων συνολικά, η οποία προφανώς επηρέασε την προσέλευση κόσμου στις επιχειρήσεις εστίασης...

“Ήταν επόμενο, διότι και παραδοσιακά στις Κυκλάδες, ο κόσμος φεύγει για διακοπές την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και επανέρχεται. Συν τους δημοσίους υπαλλήλους της εκπαίδευσης που λειτουργούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όσοι δηλαδή δεν είναι από τις Κυκλάδες. Άρα, ήταν φυσικό κι επόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα από την Πρωτοχρονιά να συσσωρευθούν πολλά κρούσματα στις Κυκλάδες. Ήταν κάτι που το περιμέναμε. Ουσιαστικά η περιοχή μας, έχει μπει σε ένα άτυπο lockdown από τον Νοέμβριο. Δηλαδή από τότε που σταμάτησε το τουριστικό ρεύμα να υπάρχει στα νησιά μας, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για πρώτη φορά έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες τον χειμώνα παρέμεναν ανοικτές.”.

  • Ο “χάρτης” της εστίασης σε πολλά νησιά του νομού, αλλάζει ριζικά. Ακόμη και στη Σύρο, που έχει αρκετό πληθυσμό, πλέον οι επιχειρήσεις εστίασης είναι κλειστές τη χειμερινή περίοδο. Πολλές από αυτές... Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

“Είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που κλείνουν για πρώτη φορά και το τραγικό είναι ότι οι λιγοστές εναπομείνασες ανοικτές, δεν έχουν ούτε αυτές δουλειά. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε μέσα στην περασμένη εβδομάδα με το Διοικητικό της Ομοσπονδίας, ο κ. Κουζούπης που είναι μέλος του Δ.Σ. αναφέρθηκε στην πληθώρα των καταστημάτων εστίασης στην Ερμούπολη που προτίθενται να αλλάξουν χέρια, διότι δεν μπορούν να είναι βιώσιμες.

Αυτή η εικόνα βέβαια είναι παντού και στη Νάξο και σε όλες τις Κυκλάδες. Το ίδιο συμβαίνει. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να κρατούν τις επιχειρήσεις ανοικτές.”.

  • Το κομμάτι της ενεργειακής κρίσης και ό,τι αυτή προκαλεί και συμπαρασύρει, σας απασχολεί έντονα;

“Και το κομμάτι της ενέργειας πλέον είναι δυσβάσταχτο. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.”.

  • Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση προ τριών ημερών μέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης. Έγινε λόγος για δυνατότητα αναστολής των εργαζομένων και για το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων. Πώς κρίνετε αυτά τα μέτρα; Εκτιμάτε ότι θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις εστίασης ή όχι;

“Τα μέτρα αυτά, δεν είναι ούτε καν ημίμετρα όπως τα χαρακτηρίσαμε σε ανακοίνωσή μας. Διότι είναι τραγικό να θεωρούμε ότι βάζοντας εργαζομένους σε αναστολή για 17 μέρες εντός του Ιανουαρίου, λύνουμε το πρόβλημα. Η απεικόνιση του Υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη Δευτέρα στην επαφή που είχαμε, ότι η φωτογραφία της στιγμής είναι κακή, είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη. Η εστίαση από τον Νοέμβριο και μετά, έχει τεράστιο πρόβλημα.

Όσον αφορά τα μέτρα, για τις αναστολές είναι πολύ λίγο το διάστημα για τους ΚΑΔ που προστέθηκαν και το θέμα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ήταν κάτι που από τον Σεπτέμβριο μας το είχαν υποσχεθεί. Είναι προβληματικό γιατί και το 50% που βάζει, θα αφήσει πάρα πολλούς συναδέλφους εκτός. Είναι δεδομένο αυτό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούμε να πούμε, διότι όπως έχουμε πει κι άλλες φορές το θέμα της ρευστότητας είναι πάρα πολύ βασικό.”.

  • Πώς επηρεάζει το θέμα της μη ύπαρξης ρευστότητας τη λειτουργία μιας επιχείρησης;

“Η ρευστότητα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να προχωρήσει. Διότι η κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Όπως είπα, άλλος έχει πρόβλημα με το ρεύμα του, άλλος έχει πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές, άλλος έχει πρόβλημα γιατί χρωστά στους προμηθευτές. Η ρευστότητα είναι αυτή που είναι καταλυτικά από την επιβίωση της επιχείρησης.”.

  • Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τους ελέγχους της Αστυνομίας σε επιχειρήσεις εστίασης του νομού Κυκλάδων; Τί γνωρίζετε από μέλη του κλάδου; Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, υπάρχουν παραβάσεις και επιβάλλονται πρόστιμα και κλείσιμο μαγαζιών...

“Η παραβατικότητα υπάρχει, αλλά είναι εξαιρετικά μικρή. Μηδαμινή θα έλεγα. Το θέμα είναι ότι η εστίαση έχει εξελιχθεί σε μία επικίνδυνη ακροβασία. Δηλαδή ο επαγγελματίας, ο εργοδότης, ο ιδιοκτήτης δεν έχει λεφτά να ζήσει την οικογένειά του. Ενδεχομένως να ρισκάρει κάτι προκειμένου να μην κλείσει, προκειμένου να εισπράξει το μεροκάματο της ημέρας για να το πάει σπίτι του. Υπάρχουν κάποια φαινόμενα τα οποία βέβαια είναι κατακριτέα. Στο μεγαλύτερο μέρος της όμως, η εστίαση πειθαρχεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα κι έχει βάλει πλάτη για την εστίαση, παρότι υπάρχουν κάποιες φωνές και κάποιες απόψεις ότι η εστίαση δεν είναι τόσο χώρος υπερμετάδοσης του ιού στον βαθμό που παρουσιάζεται.

Πρέπει να πω όμως ότι υπάρχουν κι ορισμένα φαινόμενα κατάχρησης της εξουσίας.”.

  • Όταν λέτε κατάχρηση της εξουσίας, μιλάτε για πρόστιμα που επιβάλλονται για λόγους που θα μπορούσαν να μην ληφθούν υπόψιν; Θεωρείτε πως η Αστυνομία εξαντλεί κάθε αυστηρότητα;

“Θα πω ένα περιστατικό που μου καταγγέλθηκε προχθές από τη Μήλο. Έγινε έλεγχος σε ένα μαγαζί και ενώ οι θαμώνες είχαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, επειδή ορισμένοι δεν είχαν τις ταυτότητες, αλλά ήταν εννοείται γνωστά πρόσωπα γιατί η Μήλος είναι μικρός τόπος, παρόλα αυτά επιβλήθηκε πρόστιμο στον επαγγελματία και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Εν κατακλείδι, να πω πως το ποσοστό των παραβάσεων δεν είναι μεγάλο. Είναι μηδαμινό και είναι κάτω του 1%.”.

  • Ο κλάδος της εστίασης πώς θα πορευθεί παρακάτω; Θα υπάρξει συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για κινητοποιήσεις; Τι επεξεργάζεστε;

“Στην απεργία της 16ης Νοεμβρίου είχαμε εξαγγείλει ότι θα υπάρχει κλιμάκωση των αντιδράσεων. Αυτό θα γίνει και στην πράξη. Με την κατάλυση και της τελευταίας ελπίδας που είχαμε στη συνάντησή μας με τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το να κάνει κάτι, δεν μπορώ να προεξοφλήσω οι κινητοποιήσεις ποια μορφή θα έχουν, γιατί είναι ακριβώς κάτι που επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Εκείνο που έχω να πω είναι πως ο κλάδος είναι σε αναβρασμό. Υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια και απογοήτευση και οργή από τους συναδέλφους. Έχουμε μία συνάντηση σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα (18.00) με την ολομέλεια των πρωτοβάθμιων Σωματείων πανελλαδικά, προκειμένου να αποφασίσουμε τις αντιδράσεις μας. Θα υπάρξει σίγουρα αντίδραση. Αυτό είναι δεδομένο και να προεξοφλήσω πως θα έχει τεράστια επιτυχία γιατί είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που βιώνουν οι συνάδελφοι, που θεωρώ ότι θα συμμετέχουν καθολικά όπως είδατε και στις 16 Νοεμβρίου που ήταν η απεργία.”.

  • Ποιο είναι το πλαίσιο των αιτημάτων που θα ανακούφιζαν τον κλάδο σας;

“Η ατζέντα των αιτημάτων της εστίασης, έχει μπει επανειλημμένως. Δεν έχει κανένα νόημα να πω κάτι, διότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υλοποιήσει το σύνολο των απαιτήσεων, αλλά θα επιλέξει να πραγματοποιήσει εκείνες ή εκείνη την απαίτηση που θα θεωρεί ότι είναι εφικτή και τη συμφέρει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς όταν βάζουμε μία ατζέντα, δεν έχουμε την απαίτηση να πραγματοποιηθούν όλες μας οι απαιτήσεις. Είναι ευνόητο αυτό.

Αλλά αν μπορώ να δώσω κάπου έμφαση θα πω για τη ρευστότητα καθώς είναι αυτό που θα ανασάνει τον κλάδο. Είτε αυτή έρθει με κάποιας μορφής ενίσχυση, είτε έρθει μέσω των ενοικίων ή μιας γενναίας επιδότησης επί της ενέργειας, είναι κάτι που είναι πρωταρχικό.”.

Η κριτική της ΠΟΕΣΕ

Στην προχθεσινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΣΕ κάνει λόγο για “ημίμετρα της κυβέρνησης για την εστίαση” όσον αφορά τα μέτρα στήριξής του.

Αυτούσια η τοποθέτησή της έχει ως ακολούθως: “Ο κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων μετρά λουκέτα και αναστολές λειτουργίας των επιχειρήσεων του, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα βραχυχρόνιας διάρκειας -έως το τέλος Ιανουαρίου- λες και η πανδημία και τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της, φτάνουν στο τέλος τους. Στα “νέα μέτρα” μάλιστα εντάσσει ακόμα και παρεμβάσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάζοντας τα ως καινούργια όπως το “Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση καθυστερεί αφήνοντας ολομόναχες τις επιχειρήσεις της Εστίασης, ξεχνώντας τις υποσχέσεις της ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος την κρίση που έφερε η πανδημία. Ως ΠΟΕΣΕ θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κάθε άλλο παρά γενναιόδωρα είναι και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κατάσταση προχωρώντας σε παρεμβάσεις, που ο χρονικός τους ορίζοντας θα είναι αυτός που απαιτείται, για να ανακόψει το κύμα των λουκέτων που έρχεται και τις χαμένες θέσεις εργασίας που θα φέρει, σε έναν κλάδο που αποτελεί από τους μεγαλύτερους εργοδότες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν ζητάμε διακριτική μεταχείριση. Την επιβίωση των επιχειρήσεων μας και των εργαζόμενων σ’ αυτές απαιτούμε από την Κυβέρνηση, γιατί ο κλάδος της εστίασης ήταν και παραμένει εκείνος που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα στην πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αντοχές όλων μας δυστυχώς έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό και τα ημίμετρα της κυβέρνησης μόνο λύσεις δεν δίνουν.”.

 

Ετικέτες: