“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Χαμηλοί ρυθμοί, αλλά αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν

  • Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:24

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου έχει ήδη συμπληρωθεί και “παραδοσιακά” ένα μεγάλο μέρος των κρατήσεων για την τουριστική σεζόν , κυρίως πριν την πανδημία είχε ήδη ολοκληρωθεί , ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια πολλές είναι οι αλλαγές μεταξύ των οποίων και η ροή των κρατήσεων που για την ώρα διατηρεί χαμηλούς ρυθμούς ,αλλά κινείται ανοδικά σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Όλα τα μηνύματα, τόσο από τις διεθνείς τουριστικές αγορές , αλλά κυρίως την ροή των κρατήσεων επιτρέπουν στους επαγγελματίες να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ερχόμενη τουριστική σεζόν , όπως μεταφέρουν παράγοντες του κλάδου στο Ρέθυμνο , στην “Κ.Ε”. Ωστόσο , η πανδημία παραμένει η πιο κρίσιμη παράμετρος, αφού όπως έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια, όλες οι δραστηριότητες κινήθηκαν στους “ρυθμούς” της και καθορίστηκαν πολύ συχνά από τους δείκτες της πανδημίας. Οι ελπίδες όλων στρέφονται στην βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας διεθνώς, την ώρα που ο όγκος των κρατήσεων για το 2022 είναι ακόμη χαμηλός και φαίνεται πως θα διατηρήσει και φέτος πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε κάθε περίπτωση , για τη ώρα είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι , κάτι που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας πως η φετινή χρονιά ο τουρισμός στην Κρήτη μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80% του 2019.

Το “στοίχημα” της έναρξης της τουριστικής περιόδου και οι κρίσιμες παράμετροι

Όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, η περίοδος αυτή ,ο ρυθμός των κρατήσεων αλλά και ο όγκος τους είναι παράγοντες που μεταξύ άλλων θα καθορίσουν και το πότε- εκτός απροόπτου λόγω ενδεχόμενης επιδημιολογικής επιβάρυνσης- θα αρχίσει το άνοιγμα των τουριστικών μονάδων. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε: “Οι πληρότητες που είναι καθοριστικές για το άνοιγμα των ξενοδοχείων αυτή την ώρα είναι χαμηλές και με τον χαμηλό όγκο κρατήσεων που υπάρχει έως σήμερα η όλη εικόνα είναι ευμετάβλητη. Παλιότερα τέλη Απριλίου όσα ξενοδοχεία είχαν πληρότητες άνω του 70% άνοιγαν. Πλέον το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί οι τιμές τον Απρίλιο είναι χαμηλές και δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους, το αντίθετο πολλές φορές ζημιώνουν τα ξενοδοχεία. Φέτος, που το καθολικό Πάσχα είναι στις 17 Απριλίου είναι ένα μεγάλο ερώτημα το ποιοι θα μπουν στον πειρασμό να ανοίξουν τον Απρίλιο με πληρότητες πολύ χαμηλότερες από 70%. Η σεζόν πάντως σύμφωνα και με τις προγραμματισμένες πτήσεις είναι βέβαιο πως θα ξεκινήσει με χαμηλό ρυθμό”.

Θετικοί δείκτες και αισιόδοξα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές για το 2022

Ο κος Τσακαλάκης ξεκαθάρισε πως το 2022 θα είναι μια χρονιά που αφήνει περιθώρια αισιόδοξιας, όπως αποτυπώνεται και στους σχετικούς δείκτες, ενώ όλα΄ τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης είναι εξίσου θετικά από όλες τις διεθνείς τουριστικές αγορές με την Γαλλία και τη Γερμανία να κρατούν τα “ινία”. Από την άλλη η διάθεση των επισκεπτών για διακοπές είναι δεδομένη μετά από δύο χρόνια πανδημίας που καθήλωσαν τις κοινωνίες παγκοσμίως σε πολλαπλά επίπεδα.

Αν επαληθευτούν τα αισιόδοξα σενάρια, ίσως φέτος φτάσουμε τα δεδομένα του 2019”

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο κος Τσακαλάκης, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν και τι μπορούν να περιμένουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τον τουρισμό του 2022 , κάτι όμως που αν τα δεδομένα της πανδημίας το επιτρέψουν είναι εύκολο να μεταβληθεί προς θετική κατεύθυνση. “Για φέτος σε επίπεδο επικράτειας περιμένουμε ο τουρισμός να κινηθεί στο 75% του 2019 , ενώ στην Κρήτη στο 80% περίπου δεδομένων πάντα των συνθηκών της πανδημίας που είναι καθοριστική για την εξέλιξη του τουρισμού. Η πανδημία είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος και όλα εξαρτώνται από το πως θα κινηθούν οι δείκτες. Αν επαληθευτούν όμως τα αισιόδοξα σενάρια των επιστημόνων , να μπει δηλαδή η πανδημία σε μια πορεία ολοκλήρωσης, τότε μπορεί να φτάσουμε και φέτος τα δεδομένα του 2019. Αν όμως κινηθεί σε ρυθμούς πανδημίας τότε περιμένουμε ανάκαμψη από το 2024”.

Άλλη μια χρονιά επιβίωσης για τα ξενοδοχεία

Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι τη νέα τουριστική σεζόν που αναμένεται να είναι μια ακόμη χρονιά επιβίωσης, για τις επιχειρήσεις όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης.

Και αυτό διότι ο αντίκτυπος των προηγούμενων δύο ετών και η μεγάλη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, έχουν “χτυπήσει” έντονα το σκέλος της βιωσιμότητας για τις ξενοδοχειακές μονάδες και στην Κρήτη. Ενδεικτικό είναι πως οι επιχειρήσεις περιορίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια σε μόλις μερικούς μήνες εργασίας με τις εισπράξεις σε πολλές περιπτώσεις να μην επαρκούν ούτε για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών δαπανών. Τη φετινή χρονιά εκτός από τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις έχει προστεθεί και η ενεργειακή κρίση , με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια να έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τα έξοδα για τις επιχειρήσεις , κάτι που μοιραία θα συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα σκέλη.

Οι εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν φτάσει στο όριο της βιωσιμότητας, είναι συνεχείς όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης αναφερόμενος στις έντονες επιπτώσεις της πανδημίας, την τελευταία διετία στον κλάδο ,ενώ πρόσθεσε πως είναι πολλές οι παράμετροι που συμβάλλουν σε αυτό μεταξύ άλλων και η “παραξενοδοχειία”. Αφενός η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ακινήτων που δεν διαθέτουν πιστοποίηση από τον ΕΟΤ και η δραστηριοποίησή τους στον τουριστικό κλάδο, από την άλλη η απουσία μέτρων από πλευράς της Πολιτείας που θα περιόριζε το φαινόμενο , έχουν εμφανείς επιπτώσεις όχι μόνο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και στην τοπική κοινωνία. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης και το Ρέθυμνο, όπου δημιουργήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια στεγαστικό πρόβλημα. “Τα ακίνητα που διατίθενται στον τουρισμό δουλεύουν σε βάρος των ξενοδοχείων, διότι απορροφούν ανασφάλιστο κυρίως προσωπικό, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό διότι τα κόστη τους διαφέρουν από αυτά που έχει ένα ξενοδοχείο για τη λειτουργία τους, επειδή δεν ελέγχεται αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα εν μέσω πανδημίας και παράλληλα δημιουργούν στεγαστικό πρόβλημα. Όλα αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος .Είναι προβλήματα γνωστά και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό τους”.