Αντιδρούν στα σχέδια του Υπ. Παιδείας γονείς και κηδεμόνες του Δημ. Σχολείου-Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου

«Κατοχικές» πρακτικές στην εκπαίδευση

  • Τρίτη, 9 Απριλίου, 2013 - 09:00

Σε αντίσταση καλεί τα μέλη του, τα μέλη όλων των συλλόγων αλλά και σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου, με στόχο την άμεση απόσυρση της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας.

Η εν λόγω εγκύκλιος ζητά από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να καταγράψουν άμεσα τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών, σε περιπτώσεις οι οποίες θεωρούνται «δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό», κάτι που αναγκαστικά θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων, αλλά και αναδιανομή των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είχαν σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου σε ανακοίνωσή του χαρακτήριζε «κατάπτυστη» την εγκύκλιο, κάνοντας λόγο για προσπάθεια διάλυσης του δημοσίου σχολείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι γονείς και κηδεμόνες του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενημερώνοντας τους γονείς ότι βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου τόσο το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, όσο και άλλα σχολεία της Σύρου θα πρέπει να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν σε πενταθέσια ή τετραθέσια.

«Ηθικό» είναι να παρέχεται υψηλής ποιότητας παιδεία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Διονύσης Μεσσάρης, σχετικά με την υποβάθμιση των σχολείων υποστήριξε πως “το θέμα είναι να είναι ηθικό αυτό που θα προτείνουμε. Οι πολίτες όλα αυτά τα επωμίζονται και τα πληρώνουν. Θα πρέπει εμείς να κάνουμε το ηθικό”. Εμείς οι γονείς σε όλα αυτά απαντούμε πως ηθικό είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας να είναι ανάλογη με τις θυσίες που έχουμε κληθεί να κάνουμε ως τώρα. Ηθικό είναι να μην απολυθούν δάσκαλοι, αλλά αντιθέτως να καλυφθούν όλα τα κενά, όλες οι ειδικότητες και η διδασκαλία να γίνεται σε τμήματα ολιγομελή για ποιοτική εκπαίδευση. Ηθικό είναι να πάψει αυτή η στρεβλή ιεράρχηση των αναγκών του κράτους και επιτέλους να παρέχονται υψηλής ποιότητας Δημόσια Υγεία και Παιδεία αδιαπραγμάτευτα. Ηθικό είναι να αποσυρθεί άμεσα αυτή η εγκύκλιος του Υπουργείου».

Γυρίζουμε χρόνια πίσω

Το Δ.Σ. του Συλλόγου παρατηρεί ότι το Υπουργείο αδιαφορώντας για την ιδιαιτερότητα των Κυκλάδων και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, θα οδηγήσει στη δημιουργία τετραθέσιων και πενταθέσιων Δημοτικών σχολείων, «όπου θα συμπτύσσονται τάξεις που θα βολεύουν αριθμητικά», πρακτική που ξυπνά μνήμες «από τις αφηγήσεις της γιαγιάς μας για το σχολείο της κατοχής». Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε αντίσταση με κύριο αίτημα την απόσυρση της εγκυκλίου: «Η αδράνεια, ο φόβος και το μούδιασμα που νιώθουμε απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε τελευταία να σταματήσει τώρα. Τώρα που απειλείται ακόμα και το ελάχιστο που υποχρεούμαστε να παρέχουμε στα παιδιά μας ως κοινωνία, η Δημόσια δωρεάν παιδεία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.