Απάντηση του Υφ. Παιδείας για τα κενά σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ των Κυκλάδων

Αναπάντητα ερωτήματα

Καμία διευκρίνιση για τα πτυχία σε μαθητές με αδίδακτα μαθήματα ειδικότητας
  • Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2013 - 06:00

Την απάντηση ότι το αρμόδιο Υπουργείο καταβάλει συνεχή προσπάθεια για την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου τόσο στη Γενική όσο και στην Τεχνική Εκπαίδευση, έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκου Συρμαλένιου, αναφορικά με την αδυναμία χορήγησης πτυχίων ειδικότητας σε μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών των Κυκλάδων, εξαιτίας της μη επαρκούς διδασκαλίας των μαθημάτων κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Είναι γεγονός ότι λόγω των κενών σε καθηγητές ειδικότητας, οι μαθητές στα περισσότερα σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης στις Κυκλάδες δεν έχουν διδαχθεί, με τον τρόπο που προβλέπεται, τα μαθήματα της ειδικότητάς τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την προοπτική της μη χορήγησης των αντίστοιχων πτυχίων.

Κινδυνεύουν να χαθούν τα πτυχία ειδικότητας

Στην ερώτηση την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής προς τον αρμόδιο Υπουργό, παρέθετε στοιχεία βάσει των οποίων δεν υπάρχει στις Κυκλάδες ούτε ένα ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ που να έχει ακολουθήσει φέτος το πλήρες προβλεπόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα από την έναρξη των μαθημάτων έως σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες αδίδακτα μαθήματα ειδικότητας στα σχολεία αυτά. Ο κ. Συρμαλένιος, έθετε το Υπουργείο προ των ευθυνών του, αναφέροντας ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές κινδυνεύουν να μην λάβουν τα πτυχία της ειδικότητάς τους, ή, σε άλλες περιπτώσεις, δεν διδάσκονται μαθήματα οι μαθητές μικρότερων τάξεων, έτσι ώστε να καλυφθεί η ύλη των τελειοφοίτων που πρόκειται να δώσουν εξετάσεις. «[…] κλήθηκαν, δηλαδή, οι Διευθυντές/ντριες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολείων, να επιλέξουν με κριτήριο “το μη χείρον βέλτιστον” ως προς τις αναθέσεις μαθημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στα σχολεία της Άνδρου, Σαντορίνης, Αμοργού και Νάξου, επισημαίνοντας ότι «παρ’ όλες τις συνεχείς εκκλήσεις με υπηρεσιακή αλληλογραφία των τοπικών διοικητικών αρχών, το Υπουργείο φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης», ενώ μιλώντας για το ΕΠΑΛ Κύθνου, το οποίο έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία του, τόνισε ότι πολλά παιδιά έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί και έχουν μεταβεί στην Αθήνα, ώστε να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε κάποιο ΕΠΑΛ της πρωτεύουσας, σημειώνοντας, έτσι, ότι η αποδυνάμωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ενισχύει τον κίνδυνο μαθητικής διαρροής αλλά και εγκατάλειψης των νησιών.

Δυο μήνες πριν το τελευταίο «κουδούνι» προσλαμβάνουν αναπληρωτές

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου, αρκέστηκε στην παράθεση των υπουργικών αποφάσεων, δυνάμει των οποίων έχουν προσληφθεί έως σήμερα στον νομό Κυκλάδων 156 αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, εκ των οποίων 39 σε τεχνικές ειδικότητες. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί, ότι από τους 39 αναπληρωτές τεχνικών ειδικοτήτων που προσέλαβε φέτος το Υπουργείο για τις Κυκλάδες, οι 12 έχουν αρχίσει να προσλαμβάνονται μετά τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, η απόφαση αριθ. 43889/Δ2 για την τοποθέτηση τριών εκπαιδευτικών σε σχολεία του νομού (στις ειδικότητες ΠΕ 12.04 «Μηχανολόγοι-Μηχανικοί Παραγ. και Διοίκησης-Ναυπηγοί», ΠΕ 17.02 «Μηχανολόγοι-Ναυπ.ΕΜΠ. Ν. ΑΣΕΤΕΜ-ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ» και ΠΕ 18.04 «Αισθητικής») φέρει ημερομηνία την 1η Απριλίου, δηλαδή, δύο μήνες πριν την εκπνοή του σχολικού έτους, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα ότι μαθητές στα νησιά έχουν ήδη χάσει πέντε πολύτιμους μήνες, στη διάρκεια των οποίων δεν διδάσκονταν συγκεκριμένα μαθήματα της ειδικότητάς τους.