Δυο ζωγραφιές μαθητριών από τις Κυκλάδες διακρίθηκαν στον διαγωνισμό της Google

Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Ελλάδα τους

  • Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2013 - 07:27

«Έχω κάνει μια μηλιά, δίπλα της έχω κάνει μια πεταλούδα. Έχω φτιάξει μια παραλία με πολλή άμμο και έναν δίσκο με ελληνικά φρούτα. Δίπλα έχει και ελιές. Τέλος, έχω φτιάξει την ελληνική σημαία». Έτσι περιγράφει η μικρή μαθήτρια Αμαλία Πιλίντσι, από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αρσενίου Νάξου τη ζωγραφιά που έφτιαξε στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ιστοσελίδας Google με τίτλο «Η Ελλάδα μου».

Η ιστοσελίδα κάλεσε όλους τους μαθητές ελληνικών σχολείων να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους, να αναδείξουν την καλλιτεχνική τους διάθεση και να σχεδιάσουν ένα νέο λογότυπο για την Google, με θέμα εμπνευσμένο από τη χώρα στην οποία ζουν, την Ελλάδα. Ένας τυχερός μαθητής θα μπορέσει να δει το έργο του να εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της Google, την οποία βλέπουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε ημέρα, κερδίζοντας επιπλέον δώρα.

Το γνωστό στους χρήστες του διαδικτύου «Doodle 4 Google», το οποίο κατά καιρούς έχει διαφορετικά αφιερώματα σε ιστορικά, καλλιτεχνικά, επιστημονικά γεγονότα ή σπουδαίες προσωπικότητες από διάφορους χώρους, αποτελεί την ξεχωριστή έκδοση του λογοτύπου της εταιρίας που εμφανίζεται στην αρχική της σελίδα.

Δύο Κυκλαδίτικες συμμετοχές

Εκτός από τη μικρή Αμαλία από τη Νάξο η ζωγραφιά της οποίας, «Η ελληνική φύση στο Google», ξεχώρισε ανάμεσα σε χιλιάδες στην κατηγορία συμμετοχών παιδιών Α’ έως Γ’ τάξης δημοτικού σχολείου, μία ακόμη μικρή μαθήτρια, η Ντενίσα Μάρκου, από το Δημοτικό Σχολείο Αγκαιριάς Πάρου, κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές που μελέτησαν σκίτσα παιδιών Δ’ έως Στ’ τάξεων του δημοτικού. «Αυτό το καλοκαίρι κλείστε τους υπολογιστές και ελάτε να σερφάρετε στις ελληνικές παραλίες. Έχουμε καθαρές θάλασσες, νόστιμους μεζέδες και πολύ ήλιο», λέει ως άλλη πρέσβειρα τουρισμού των νησιών η μικρή Ντενίσα, προσπαθώντας να προσελκύσει στα κυκλαδονήσια για να γευτούν το «Ελληνικό Καλοκαίρι» που σχεδίασε, ακόμη και τους πιο κολλημένους με… την τεχνολογία.

Σε ψηφοφορία ως τις 7 Μαΐου

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση οι κριτές έχουν ήδη επιλέξει τα 60 καλύτερα έργα (15 από κάθε ομάδα, δηλαδή δύο ομάδες για παιδιά δημοτικού σχολείου και από μία για μαθητές γυμνασίου και λυκείου). Τα 60 αυτά σκίτσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Doodle 4 Google και βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης από το κοινό με online ψηφοφορία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαΐου. Κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει δικαίωμα να ψηφίσει ένα doodle από κάθε κατηγορία. Με βάση τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας θα αναδειχθούν οι τέσσερις εθνικοί φιναλίστ, ένας από κάθε ομάδα. Ο νικητής ή νικήτρια του διαγωνισμού θα είναι ένας από τους τέσσερις εθνικούς φιναλίστ και θα εκλεγεί από την ομάδα της Google. Ο νικητής θα ανακοινωθεί κατά την τελετή απονομής των βραβείων τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2013. Το νικητήριο doodle θα εμφανιστεί στην αρχική σελίδα της Google για 24 ώρες.

Κριτές του διαγωνισμού είναι οι Άγγελος Αντωνόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και Διευθυντής Α’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής), Μιχάλης Γεωργίου (Graphic designer, Υπεύθυνος τομέα graphic design Κολλεγίου Βακαλό), Βαγγέλης Ηλιόπουλος (Συγγραφέας & Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), Μαρία Καβογιάννη (Ηθοποιός), Ίρις Κρητικού (Ιστορικός Τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια-Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης) Εύα Σταμάτη (Διευθύντρια Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης) και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ηθοποιός).