Σε αναταραχή ο χώρος της παιδείας

Σε "διακοπές" οι εκπαιδευτικοί των Κυκλάδων

Ένα γενικότερο πανδαιμόνιο επικρατεί στο χώρο της παιδείας, ένα μήνα περίπου πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς. Από τη μία η μείωση των οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από την άλλη, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, κάτι που έχει εγείρει τις έντονες αντιδράσεις της ΟΛΜΕ. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε και κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ προειδοποιεί και για απεργία διαρκείας κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων.

Κλειστόν... λόγω Πάσχα

Δυστυχώς και ενώ τα πράγματα τρέχουν με ταχύτητα φωτός, η εκπαιδευτική κοινότητα της Σύρου και γενικότερα των Κυκλάδων, δεν έχει βγάλει καμία μα καμία ανακοίνωση, ειδικά για την καταγγελία της ΟΛΜΕ που αφορά την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, λόγω... Πάσχα.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν αποχωρήσει από το νησί και έτσι δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση. Όταν γυρίσουν μετά τις 15ημέρες διακοπές και επανέλθουν στις σχολικές μονάδες, τότε θα σκεφτούν ότι πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να βγάλουν μια ανακοίνωση ή ένα δελτίο Τύπου.

Διασπασμένοι ακόμη και σε σοβαρά θέματα

Εντωμεταξύ, η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Ρόδο, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι παρατάξεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και στα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως είναι και αυτό της παιδείας. Παίζοντας λοιπόν τα παραταξιακά τους παιχνίδια, αλλά και τα παιχνίδια του κόμματος που εκπροσωπούν, καπηλεύονται την αγωνία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Σαββάτου, ΄τέθηκε το θέμα της μείωσης των οργανικών θέσεων των δημοτικών σχολείων.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, το συμβούλιο κατέληξε στην έκδοση δύο διαφορετικών ψηφισμάτων. “Τρικλοποδιά” σε ένα ομόφωνο κείμενο, έβαλε η παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Αν δεν υπάρχει ομοφωνία σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, τότε όλοι καταλαβαίνουμε γιατί κάποια πράγματα δεν πάνε μπροστά! Και μετά θέλουμε να μας πάρουν και στα σοβαρά, όλοι αυτοί των υπουργείων!

“Η κυβέρνηση πάτησε τη σκανδάλη”

“Βόμβα στη δημόσια παιδεία”, χαρακτηρίζει η ΟΛΜΕ τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

“Σαν τον κλέφτη προωθεί ρύθμιση για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ακόμα και κατά 25%, προωθεί ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις οπουδήποτε σε όλη τη χώρα μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους φαντάρους, προωθεί την υπογραφή ΠΔ για την αξιολόγηση – τιμωρία των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί ακόμα και σε απολύσεις, προωθεί απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από το Σεπτέμβρη, δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία με το νέο πειθαρχικό δίκαιο και την ένταξη εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας. Όλα αυτά, εκτός από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όχι μόνο γιατί οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών αλλά και γιατί συνδυάζονται με νέα μέτρα όπως: δραματική περικοπή δαπανών που θα φτάσει στη μείωση κατά 47% των δαπανών το 2016 σε σχέση με το 2009, νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, κ.λπ”, αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου που απέστειλε, ενώ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν προχωρήσει στη ψήφιση των μέτρων αυτών, ο κλάδος των καθηγητών θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.