Συνέντευξη Τύπου του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρι Τσάρτα

Προσφεύγουν για τα “δύο μέτρα και δύο σταθμά”

Το σχέδιο “Αθηνά” αντιμετωπίζει άνισα τα Πανεπιστήμια του κέντρου και της περιφέρειας

Η προσφυγή κατά του περιεχομένου του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αντιμετωπίζεται άνισα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με “φόντο” την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” αποτελεί την απάντηση που θα δώσει η πρυτανική αρχή προς την κυβέρνηση προκειμένου να προασπίσει τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ιδρύματος.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως χθες το πρωί από τη Μυτιλήνη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την πρυτανική αρχή να πάρει αυτήν την απόφαση. Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα, ότι η νομική οδός κρίνεται πλέον η μόνη ασφαλέστερη λύση για να διεκδικήσει κάποιος τα αυτονόητα και να αντιδράσει στις αλλαγές που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, αφαιρώντας δυνάμεις από τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας και ενδυναμώνοντας μόνο εκείνα του κέντρου.

“Δύο μέτρα και δύο σταθμά”

Συγκεκριμένα, μέσω τηλεδιάσκεψης σε Σύρο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Χίο και Σάμο, ο πρύτανης υπενθύμισε στους παρευρισκομένους δημοσιογράφους με ακρίβεια, τους λόγους, οι οποίοι κάνουν το ποτήρι να ξεχειλίζει, διαπιστώνοντας πως εφαρμόζεται “πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών”. Ο κ. Τσάρτας ανέφερε πως από το 2009 είχε ζητηθεί επίσημα “η λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής καθώς υπάρχει και το αντίστοιχο ΦΕΚ” ενώ είχαν υπάρξει και αιτήματα “για ενεργοποίηση δύο τμημάτων Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά”, τμήματα που αξιολογούνται “απολύτως απαραίτητα και αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας” στην οποία όλοι ελπίζουμε. Επίσης, ένα ακόμη θέμα που έθιξε αφορά και στη συγχώνευση δύο τμημάτων του πανεπιστημίου Σάμου.

Μετά από όλα τα προαναφερθέντα, ο κ. Τσάρτας, τόνισε ότι στον αντίποδα με τα ανωτέρω, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” δημιουργείται ένα τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ενώ κόντρα στις πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις “γεννιέται” και ένα νέο τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο κ. Τσάρτας υπογραμμίζοντας ότι, σε καμία περίπτωση ως πρυτανική αρχή δεν αντιτίθεται στη δημιουργία των εν λόγω τμημάτων, δήλωσε ωστόσο πως, επ' ουδενί δε δέχεται την πολιτική των “δύο μέτρων και δύο σταθμών” που επιχειρείται να εφαρμοστεί όσον αφορά στα αιτήματα των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας σε σχέση με εκείνα των μεγάλων πόλεων. Μάλιστα σημείωσε ότι τα αιτήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, “δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό”, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα του Ιδρύματος.

Λύση από την Ελληνική Δικαιοσύνη

Κατά συνέπεια, η απόφαση να προσφύγει και να προσβάλλει το συγκεκριμένο περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκύπτει εύλογα ως το επόμενο βήμα στην πράξη, προκειμένου να ωφεληθεί στα δίκαια αιτήματά του το Πανεπιστήμιο. “Ανάλογα με το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος θα ακολουθήσουν και οι κινήσεις μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάρτας, επισημαίνοντας ότι, “όπως έχει ενημερώσει και μέσω της Συγκλήτου του, μετά από αυτές τις εξελίξεις, η πρυτανική αρχή σκοπεύει να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α.), ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής καθώς και όλων των αρμοδίων θεσμικών φορέων για το ζήτημα αυτό. Η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό του Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας”. Τέλος, ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το χρόνο που θα κατατεθεί η προσφυγή, απάντησε πως είναι πιθανό εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αφού πρώτα είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει στην ατζέντα του “ισχυρά επιχειρήματα”.