Οι αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά» για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

  • Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν σε μετονομασίες, ιδρύσεις, καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως νόμιμα και τα 36 σχέδια ΠΔ του Υπουργείου Παιδείας.

Από τα 36 διατάγματα τα 23 αφορούν σε ΑΕΙ και τα 13 σε ΤΕΙ και η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στη σχεδιαζόμενη «Αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» του σχεδίου «Αθηνά»

Οι αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο ΠΔ 93 το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 131 Α’/5-6-2013 περιγράφονται οι αλλαγές που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όπως είχαμε αναφέρει, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου, το οποίο εδρεύει στη Σύρο, δεν υφίσταται δομικές αλλαγές, πλην του ότι πλέον δεν αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα, αλλά εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Σάμο, χωρίς, ωστόσο, το Τμήμα να μεταβάλει την έδρα του.

Το ΠΔ επικυρώνει τις μεταβολές που είχαν προαναγγελθεί σε ό,τι αφορά στην ανασυγκρότηση των σχολών του Πανεπιστημίου. Η πρώτη μεταβολή αφορά στη συγχώνευση του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών στο Τμήμα Μαθηματικών με έδρα το Καρλόβασι. Έτσι, το νέο Τμήμα θα έχει δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις, Μαθηματικών και Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών. Σύμφωνα με το ΠΔ, τα πτυχία που ήδη έχουν χορηγηθεί από τα υπό συγχώνευση τμήματα είναι ισότιμα και αντίστοιχα με τα με αυτά που θα χορηγούνται από τα δημιουργούμενα νέα τμήματα στις δύο κατευθύνσεις. Ωστόσο, τα μαθήματα των προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, αλλά και η διαδικασία εκπόνησης διδακτορικών διατριβών ή αναγόρευσης διδακτόρων στα συγχωνευόμενα τμήματα, θα συνεχιστούν κανονικά.

Οριστικό «αντίο» στη σχολή Τουρισμού

Παρά τις αντιδράσεις φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, τοπικών αρχών αλλά και βουλευτών, οι οποίοι με δεδομένη την έμφαση που δίνεται σε κεντρικό επίπεδο στην αναγκαιότητα του τουρισμού ως βασικού μοχλού τοπικής ανάπτυξης και διαφυγής από την ύφεση, το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού καταργείται. Αντ’ αυτού στις ειδικεύσεις του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης με έδρα τη Χίο προστίθεται κατεύθυνση Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.

Έξι νησιά, πέντε σχολές, 16 τμήματα

Μετά τις οριστικοποιημένες με το ΠΔ 93 μεταβολές, οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάζουν την εξής συγκρότηση:

α) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με έδρα τη Μυτιλήνη η οποία θα περιλαμβάνει τα τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Γεωγραφίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

β) Σχολή Περιβάλλοντος με έδρα τη Μυτιλήνη με τα Τμήματα Περιβάλλοντος, Επιστημών της Θάλασσας και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (με έδρα τη Λήμνο).

γ) Σχολή Επιστημών της Διοίκησης με έδρα τη Χίο και Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης

δ) Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Σάμο που περιλαμβάνει τα Τμήματα Μαθηματικών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (με έδρα τη Σύρο) και Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

ε) Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με έδρα τη Ρόδο που εμπεριέχει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών

Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.