Νέο χτύπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας

"Με τη λογική του ξαφνικού θανάτου"

Δείχνει την "έξοδο" σε 8.000 εκπαιδευτικούς;


   

Αναβρασμός επικρατεί για πολλοστή φορά στο χώρο της παιδείας, με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν να προωθείται άμεσα το μέτρο της διαθεσιμότητας και στο χώρο των εκπαιδευτικών.

Τόσο ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, όσο και η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, κάνουν λόγο για τη “λογική του ξαφνικού θανάτου”, καταδικάζοντας την πολιτική της νέας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Μάλιστα η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων πραγματοποιεί συγκέντρωση την Τετάρτη 10 Ιούλη στο αμφιθέατρο του Ξηρόκαμπου, στο χώρο των γυμνασίων, στις 8 το βράδυ.

“Στόχος τους η διάλυση της δημόσιας παιδείας”

Τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει ζητηθεί και δεν έχει σταλεί καμία σχετική λίστα προς το υπουργείο Παιδείας, έλαβε η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Η συνάντηση προέκυψε έπειτα και από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η οποία ανέφερε ότι προωθείται άμεσα η διαθεσιμότητα στο χώρο της εκπαίδευσης και ότι έχουν σταλεί λίστες ονομαστικές από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας.

Το δ.σ της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων εκτιμά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις εκπαιδευτικών, όπως επιτάσσει το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση, προβλέπεται από τα μνημόνια και να διαλύσει την όποια δημόσια εκπαίδευση. “Φυσικά για να πραγματοποιήσει το στόχο της πρέπει να παραβιάσει ακόμα και την αστική συνταγματική νομιμότητα, αλλά όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν έχει καμία αναστολή ως προς αυτό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΕΛΜΕ Α' Κυκλάδων, επισημαίνει ότι για να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά συνολικά η παιδεία, χρειάζεται η απαραίτητη η συσπείρωση του κλάδου, καθώς και το κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη πολιτική. “Καλούμε τους αντιπροσώπους που θα λάβουν μέρος στο 16ο συνέδριο της ΟΛΜΕ να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του κινήματος και την οργάνωση της αντεπίθεσης απέναντι στην βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου στον χώρο της εκπαίδευσης”

Τέλος καλούν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται στη Σύρο, την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 20.00 στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου στον Ξηρόκαμπο, για να τεθούν δράσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να υλοποιήσει τα σχέδια της τους καλοκαιρινούς μήνες. “Κανένας εφησυχασμός τους επόμενους μήνες που τα σχολεία θα είναι κλειστά”, καταλήγει η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων.

“Πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί καλούνται να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου και Μυκόνου.

Ο Σύλλογος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει ότι πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί θα θυσιαστούν στο “βωμό” αυτής της πολιτικής, που έχει ως στόχο τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και κάθε έννοιας συλλογικού, δημόσιου αγαθού.

“H νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, πριν καν περάσει μια εβδομάδα από τη συγκρότησή της, αποδεικνύει στην πράξη ότι αποτελεί το πολιτικό όχημα για την επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης, μέσω χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με σκόπιμες διαρροές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Μητσοτάκη, ζητά λίστες “υπεράριθμων” εκπαιδευτικών που θα οδηγηθούν στη διαθεσιμότητα και από εκεί στον καιάδα της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί καλούνται να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό της “δημοσιονομικής πειθαρχίας”, δηλαδή της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και κάθε έννοιας συλλογικού, δημόσιου αγαθού”.

Ο Σύλλογος δασκάλων μιλά ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τον “ξαφνικό θάνατο” στην εκπαιδευτική κοινότητα εν όψει καλοκαιριού, συσχετίζοντάς τον με την πρακτική που ασκήθηκε και με την ΕΡΤ. “Με τη λογική του “ξαφνικού θανάτου”, που εφαρμόστηκε στην ΕΡΤ, επιχειρούν μέσα στο καλοκαίρι, να τσακίσουν τον κόσμο της εκπαίδευσης και να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο. Παράλληλα με τις απολύσεις στην εκπαίδευση, ετοιμάζουν το κλείσιμο χιλιάδων δημοτικών παιδικών σταθμών, την απόλυση του προσωπικού στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, το λουκέτο σε νοσοκομεία και τον αποκλεισμό των προνηπίων από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ανεργίας και εισοδηματικής αφαίμαξης, η εργατική οικογένεια κινδυνεύει να χάσει ότι έχει απομείνει από τα κοινωνικά της δικαιώματα. Με τη “δαμόκλειο σπάθη” της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών και με τα βρέφη και τα προνήπια χωρίς σχολείο και παιδικό σταθμό επιχειρείται να γραφτεί το success story της κυβέρνησης Σαμαρά”.

Ταυτόχρονα, στέλνουν και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. “Αν νομίζουν ότι θα μας αιφνιδιάσουν είναι γελασμένοι και το πάθημα στην ΕΡΤ θα έπρεπε να γίνει μάθημα στην κυβέρνηση Σαμαρά. Εδώ και τώρα οργανώνουμε την πάλη μας για το δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση. Κανένας απολυμένος, ούτε ένα σχολείο, νηπιαγωγείο, παιδικός σταθμός να μην κλείσει ή συγχωνευτεί. Όσοι πιστεύουν ότι θα τσακίσουν τα δικαιώματα μας το καλοκαίρι που είναι κλειστά τα σχολεία, θα δουν κλειστά τα σχολεία και το Σεπτέμβρη μέσα από πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Καλούμε το νέο Δ.Σ της ΔΟΕ εδώ και τώρα να λάβει όλα τα αναγκαία πολιτικά μέτρα προετοιμασίας της πάλης του εκπαιδευτικού κινήματος και της συμβολής του στην οικοδόμηση ενός πανεργατικού μετώπου απόκρουσης της επίθεσης”.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος των δασκάλων θα συμμετάσχει στο κάλεσμα της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων.