Στη “μάχη” για το μηχανογραφικό

Καρδιοχτύπια για μαθητές και γονείς

- Την Παρασκευή 12 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δελτίων- Σχολές που ανοίγουν τον “δρόμο” στην αγορά εργασίας προτιμούν οι υποψήφιοι σπουδαστές- Δεν είναι λίγοι εκείνοι που “φλερτάρουν” με το εξωτερικό

“Κόκκινο” χτυπάει η αγωνία για τους υποψήφιους σπουδαστές των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι, κρατώντας τη βαθμολογία στα χέρια τους, έχουν περάσει πλέον στη φάση της συμπλήρωσης και ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου τους.

Μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη “μελέτη” και σκέψη, καθώς κρίνεται καθοριστική για την εξασφάλιση της εισόδου των αποφοίτων στις σχολές της χώρας και κατ' επέκταση τη διαμόρφωση του επαγγελματικού μέλλοντός τους.

Η προθεσμία υποβολής λήγει την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ημερομηνία που, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, θα είναι οριστική και μετά την παρέλευση της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο του.

Ως εκ τούτου και δεδομένων των σημαντικών αλλαγών στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, δεκάδες μαθητές επισκέπτονται καθημερινά τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), προκειμένου να λάβουν στοιχεία για τις σχολές, καθώς και συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ανάλογα με την “κλίση” και τις φιλοδοξίες τους.

Αναμένεται πτώση των βάσεων

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να καταγραφεί πτώση των βάσεων σε γενικά επίπεδα, καθώς σε αρκετά μαθήματα, κυρίως θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, η δυσκολία των θεμάτων οδήγησε σε χαμηλές “πτήσεις” των μαθητών. Σχολές όπως οι Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικές που κρατούν τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των υποψηφίων, προβλέπεται να κάνουν κατακόρυφη “βουτιά”, μετά τις ομολογουμένως άσχημες επιδόσεις των παιδιών σε 15 από τα 22 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ειδικότερα, αναμένεται πτώση στις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας στα Αρχαία Ελληνικά. Από την άλλη, η εισαγωγή στις Φυσικομαθηματικές σχολές θα είναι ευκολότερη, αφού τα μαθηματικά θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην πτώση των βάσεων. Επιπλέον, σημαντικές πτώσεις στον πήχη εισαγωγής θα καταγράψουν και τα Οικονομικά τμήματα των Πανεπιστημίων, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς αν λάβει υπόψη του το μόλις 18,69% των μαθητών που αρίστευσαν στο μάθημα βαρύτητας του 5ου πεδίου (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).

Πρώτο κριτήριο, η επαγγελματική αποκατάσταση

Όπως σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Νομού Κυκλάδων, Σωτήρης Τζούδας, βασικό κριτήριο των μαθητών για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους αποτελεί η επαγγελματική τους αποκατάσταση. Η πλειοψηφία των υποψηφίων ακολουθούν τις γενικότερες τάσεις και αναγάγουν στην κορυφή της προτίμησής τους Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές.

Αντίθετα, η ζήτηση για εισαγωγή σε φιλολογικές και παιδαγωγικές σχολές, οι οποίες κατά το παρελθόν γνώριζαν μεγάλη απήχηση έχει υποχωρήσει αισθητά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο μεγάλος όγκος προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ευρέως η άποψη ότι οι συγκεκριμένες σχολές δεν εξασφαλίζουν το “διαβατήριο” προς την αγορά εργασίας.

Συσσώρευση στις σχολές των αστικών κέντρων

Αναφορικά με τα μόρια εισαγωγής, ο κ. Τζούδας εκτιμά ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ των αστικών κέντρων θα κρατήσουν υψηλά τις βάσεις τους, λόγω της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας των γονέων να χρηματοδοτήσουν τα παιδιά τους για σπουδές σε περιφερειακές σχολές. “Αναμένεται μεγάλη συσσώρευση στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι θα κρατηθούν οι βάσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καθιστά δε γνωστό ότι, τη φετινή χρονιά οι αριστούχοι ήταν ελάχιστοι, εξηγώντας ότι “έπεσαν κάτω από το μισό”. Διευκρινίζει μάλιστα ότι “αυτοί που σημείωσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις υψηλή βαθμολογία πάνω από 19, είναι μόνο 200 άτομα από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση. Πρόκειται για το 2,4% των μαθητών, που αρίστευσαν από τα 80.000 άτομα”.

Υψηλός αριθμός αριστούχων στις Κυκλάδες

Αξίζει να τονιστεί, ότι στις Κυκλάδες ο αριθμός των αριστούχων είναι ιδιαίτερα υψηλός, αφού σημειώθηκαν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τόσο στη θετική, όσο και στη θεωρητική κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, τα πρωτεία στα αποτελέσματα των θετικών μαθημάτων κρατά η Θήρα, καθώς το 25% των μαθητών έγραψε από 18 και πάνω. Ακολουθούν η Σύρος και η Μύκονος με 13,4% και η Νάξος με 12,5%. Υψηλοί βαθμοί στα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης σημειώθηκαν στην Τήνο, όπου το 66,7% έγραψε από 10 έως 18. Στην ίδια κατηγορία, ακολουθούν η Νάξος (64,6%), η Σύρος (60%), η Άνδρος (57,9%) και η Μύκονος (53,3%).

Ενδιαφέρον στις κλασικές σχολές

Σύμφωνα με τον κ. Τζούδα, το ενδιαφέρον των αριστούχων παραμένει στις κλασικές σχολές, με την Ιατρική να ξεχωρίζει από τη θετική κατεύθυνση, το Πολυτεχνείο από την τεχνολογική και οι Νομικές από τη θεωρητική, οι οποίες φαίνονται να κρατούν τα σκύπτρα. Στην επίσκεψή τους στο ΚΕΣΥΠ, οι μαθητές εξωτερικεύουν τις ανησυχίες τους, ζητούν τις συμβουλές των υπευθύνων, ενώ προβαίνουν σε σύγκριση των υπό εξέταση σχολών, με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι περισσότεροι μαθητές εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για σχολές που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για λόγους οικονομικούς και εξυπηρέτησης, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν “εκπτώσεις” στρέφοντας το βλέμμα τους προς την περιφέρεια.

Αυξητική τάση για σπουδές στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστο Βασιλόπουλο, οι περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία τους να μην εισαχθούν σε εγχώριο Πανεπιστήμιο, αλλά να ακολουθήσουν σπουδές σε σχολή του εξωτερικού έχουν ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις τη φετινή χρονιά. “Αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τον περασμένο Αύγουστο οι αιτήσεις νέων επιστημόνων, αποφοίτων των πανεπιστημίων ήταν 140.000, μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχει ένα κύμα φυγής, το οποίο διαρκώς ογκώνεται”, σημειώνει.

Ο κ. Τζούδας δε, εξηγεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και τους απόφοιτους λυκείου οι οποίοι πρόκειται να ακολουθήσουν για πρώτη φορά πανεπιστημιακή εκπαίδευση. “Πολλοί ξεκινούν από τώρα την αναζήτηση και κοιτάζουν τις προσφορές. Στην Ολλανδία υπάρχει αγγλόφωνη σχολή ιατρικής με 2.000 ευρώ το χρόνο. Συνεπώς, τα κίνητρα είναι πολλά”, υπογραμμίζει, εκτιμώντας ότι ο κόσμος έχει πλέον απογοητευτεί και αναζητά συνεχώς νέες και συμφέρουσες λύσεις.

“Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις”

Καταλήγοντας, ο κ. Τζούδας επισημαίνει ότι αν και η βασική ερώτηση των υποψηφίων σπουδαστών είναι ποια σχολή μπορεί να τους εξασφαλίσει σήμερα επαγγελματική αποκατάσταση, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. “Δεν μπορεί να τους εγγυηθεί κάποιος γι' αυτό. Οι σύμβουλοι του επαγγελματικού προσανατολισμού ποτέ δεν κάνουν προγνώσεις για περισσότερο από πέντε χρόνια” δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι καταιγιστικές εξελίξεις της σημερινής πραγματικότητας δεν επιτρέπουν παράτολμες προβλέψεις.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

18 και πάνω

Θήρα 25%

Σύρος 14,3%

Μύκονος 14,3%

Νάξος 12,5%

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

10 έως 18

Θήρα 59,5%

Μύκονος 58,3%

Σύρος 57,1%

Νάξος 49,1%

Τήνος 38,5%

Άνδρος 38,1%

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

10 έως 18

Τήνος 66,7%

Νάξος 64,6%

Σύρος 60%

Άνδρος 57,9%

Μύκονος 53,3%

Πάρος 48,5%

Θήρα 42,9%