Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου και Μυκόνου για τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα

“Υπό την ομηρεία μαθητευόμενων μάγων”

“Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι πραγματικά επικίνδυνη για τη μόρφωση των παιδιών μας”, υποστηρίζουν τα μέλη

Την “άμεση κάλυψη των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών” ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου απαιτεί ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου και Μυκόνου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως και μετά τις μετατάξεις “το 25% του εκπαιδευτικού δυναμικού θα λείπει από τα σχολεία”.

Η “Κοινή Γνώμη” με προγενέστερο δημοσίευμα είχε παρουσιάσει αναλυτικά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τις Κυκλάδες, τα οποία έρχονται εκ νέου στην επιφάνεια με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος υποστηρίζει πως, “Η υπόσχεση της διοίκησης ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τη νησιωτική Ελλάδα σε σχέση με το διορισμό αναπληρωτών δεν πείθει, ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του προβλήματος”.

Σχολεία... προθάλαμοι του μορφωτικού αποκλεισμού

Επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα αυξημένα εκπαιδευτικά κενά τα οποία έρχονται “να υποβαθμίσουν περαιτέρω τη δημόσια Παιδεία”, τα μέλη του Συλλόγου αναφέρουν ότι “οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό Κυκλάδων είναι πρωτοφανείς” προσθέτοντας ότι, “Υπάρχουν 407 κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων στο νομό Κυκλάδων” εκ των οποίων “Ένα μέρος θα καλυφθεί μέσα από τον αυθαίρετο και παράνομο μηχανισμό των μετατάξεων”, χωρίς ωστόσο “να εξασφαλίζεται η ουσιαστική λειτουργία του δημόσιου σχολείου”.

Μάλιστα σημειώνουν ότι, “Πέρα από τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη διαδικασία των μετατάξεων, λείπουν αυτή τη στιγμή 152 δάσκαλοι και 83 νηπιαγωγοί σε όλο το νόμο” ενώ “στα τρία νησιά ευθύνης μας λείπουν 25 δάσκαλοι και αντίστοιχα 25 νηπιαγωγοί. Επομένως μόνο στα τρία νησιά του συλλόγου μας 50 τμήματα δε μπορούν να λειτουργήσουν και 235 σε επίπεδο νομού, με συνέπεια τον αποκλεισμό των παιδιών από το αναφαίρετο δικαίωμα τους στη μόρφωση”. Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει πως, “Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των μετατάξεων πάνω από το 25% του εκπαιδευτικού δυναμικού στο νομό θα λείπει, ποσοστό, μάλιστα, που μπορεί και να αυξηθεί μετά τη διαδικασία των αποσπάσεων”.

“Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και απώλειες χιλιάδων ωρών διδασκαλίας είναι η πραγματικότητα που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τους μαθητές μας”, τονίζουν, συμπληρώνοντας ότι “Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται υπό την ομηρεία των μαθητευόμενων μάγων της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιθυμούν ένα φτηνό σχολείο, συχνά χωρίς εκπαιδευτικούς, προθάλαμο του μορφωτικού αποκλεισμού των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων”.

Στο στόχαστρο και η Ειδική Αγωγή

Αντίστοιχη εικόνα ελλείψεων αποτυπώνεται όσον αφορά και στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. “Στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής εκπαίδευσης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 34 κενά στο νομό σε εκπαιδευτικούς με τον κίνδυνο να μην ανοίξουν φέτος τα τμήματα ένταξης που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες”, σημειώνουν συγκεκριμένα, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Η υπόσχεση της διοίκησης ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τη νησιωτική Ελλάδα σε σχέση με το διορισμό αναπληρωτών δεν πείθει, ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του προβλήματος”. Ως απόρροια των αλλαγών και της “άρνησης του υπουργείου να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναπληρωτών” έρχονται στο προσκήνιο “οι συμπτήξεις τμημάτων, δημιουργώντας τμήματα των 27-30 μαθητών” και κατ΄ επέκταση “ο υποβιβασμός σχολικών μονάδων, η συνδιδασκαλία μαθητών διαφορετικών τάξεων, η αναστολή της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, ο αποκλεισμός προνηπίων από την προσχολική εκπαίδευση, καθώς και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις - μεταγραφές μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες, κατά το πρότυπο της μεταφοράς ασθενών που εφαρμόζει ήδη το υπουργείο Υγείας”.

“Συσπείρωση από την 1η ημέρα” η απάντηση

Στο πλαίσιο της ίδιας ανακοίνωσης ο Σύλλογος καλεί σε συσπείρωση όλων εκείνων που αγγίζουν τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται, λέγοντας ότι, “Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι πραγματικά επικίνδυνη για τη μόρφωση των παιδιών μας” αφού “Οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας απειλούνται από τη στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση γίνεται “τσιφλίκι της συντεχνίας των Μνημονίων”. Ολοκληρώνοντας τις θέσεις τους και τονίζοντας ότι απαιτείται χωρίς καθυστέρηση η πλήρωση όλων των κενών, επισημαίνουν ότι, “Το Δ.Σ του συλλόγου μας καλεί όλους τους γονείς, τους εργαζόμενους και το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα σε αγωνιστική συσπείρωση από την πρώτη μέρα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής - αντεργατικής πολιτικής”.