Ανοιχτή γραμμή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας με την ΟΛΜΕ. Τι δηλώνει ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Κοινός βηματισμός

Κοινό βηματισμό με την ΟΛΜΕ, θα ακολουθήσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρός της, Χαράλαμπος Κόκκινος, μιλώντας για τα θέματα της παιδείας.

“Βρισκόμαστε σε ένα ενιαίο μέτωπο, διότι αυτή τη στιγμή βάλλεται η παιδεία”, δήλωσε ο κ. Κόκκινος, ο οποίος σκιαγράφησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι αυτή η σχολική χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

“Τα προβλήματα είναι μεγάλα”

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, αναφέρθηκε και εκείνος στα μεγάλα πλήγματα που δέχονται τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, όπως η κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, της ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και στη συγχώνευση τμημάτων.

“Φέτος, δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός, 8.500 αναπληρωτές είναι άνεργοι. Το υπουργείο υποθηκεύει το μέλλον του ολοήμερου σχολείου και οι μετατάξεις γεννούν μια σειρά από αδικίες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία φτάνουν τα 5.246”, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες κατηγορεί το υπουργείο για «αλχημείες» στο θέμα της κάλυψης των κενών.

Ειδικά για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ο Χ. Κόκκινος τόνισε ότι με τα χρήματα που διατίθενται, «τα σχολεία θα δυσκολευτούν να λειτουργήσουν και οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα και στις δαπάνες που απαιτούνται να πραγματοποιήσουν».

Κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, ανέφερε ότι χθες θα ολοκληρωνόταν οι διαδικασίες βάσης, με συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα και ότι σήμερα, στην ολομέλεια των προέδρων, θα οριστικοποιηθεί ποιο αγωνιστικό πλαίσιο θα υπάρξει. «Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν και απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες, που θα αναδεικνύουν τα ζητήματα που μας απασχολούν».

Η ΔΟΕ έχει αποφασίσει προς το παρόν να συμμετάσχει μόνο στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Εντωμεταξύ, με το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) συναντήθηκε χθες το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί να βρεθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση, αλλά με ανοιχτά τα σχολεία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το βασικό είναι τα σχολεία να λειτουργούν, να είναι ανοιχτά, «να μην δημιουργούνται προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειές τους» και τόνισε πως «όλα τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε καλόπιστα και να βρούμε λύσεις, παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμα ότι για το ΠΑΣΟΚ «το ολοήμερο σχολείο, τα ειδικά σχολεία για τα παιδιά με αναπηρία, η λειτουργία του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, που παρέχει ένα θεμελιώδες αγαθό στην κοινωνία μας, είναι μη διαπραγματεύσιμα». Και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα κάνει, και ως πυλώνας της κυβέρνησης και ως κόμμα, τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, ωστόσο τόνισε ότι «το βασικό είναι τα σχολεία να λειτουργούν, να είναι ανοικτά, να μην δημιουργούνται προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειές τους» και πρόσθεσε ότι «όλα τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε καλόπιστα και να βρούμε λύσεις. Και μπορούμε να βρούμε λύσεις, παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο». Επίσης, υπογράμμισε ότι το ολοήμερο σχολείο, τα ειδικά σχολεία για τα παιδιά με αναπηρία και η λειτουργία του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος είναι μη διαπραγματεύσιμα και δεσμεύθηκε ότι ως πυλώνας της κυβέρνησης και ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ θα κάνει «τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε τέλος στα παιδιά, όλων των σχολικών ηλικιών και στις οικογένειές τους, μία καλή, γόνιμη, σχολική χρονιά.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έθεσε στον Ευ. Βενιζέλο - και έλαβε τη δέσμευσή του ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις από την πλευρά του - τα ζητήματα της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών, τα λειτουργικά προβλήματα με τα οποία ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά, τα κενά, την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου, «που έχει εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις», καθώς και τα θέματα που αφορούν στις αποσπάσεις και μετατάξεις των δασκάλων.

Στη συνάντηση, από το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Καρύδη

Διαβάστε ακόμα