Με ωρομίσθιους θα καλυφθούν τα μαθήματα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ

Σε ρόλο "μπαλαντέρ" οι απολυμένοι

Αυτό το υπουργείο που κατάργησε με συνοπτικές διαδικασίες ειδικότητες από τα επαγγελματικά λύκεια και τις τεχνικές σχολές, στέλνοντας στην ανεργία πολλούς εκπαιδευτικούς, το ίδιο υπουργείο έρχεται τώρα και ανακοινώνει την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών για τις ανάγκες λειτουργίας των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Το οξύμωρο αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι το αρμόδιο υπουργείο, σχεδιάζει επί χάρτου, χωρίς προγραμματισμό και κυρίως με μοναδικό σκοπό το πως θα μαγειρευτούν τα νούμερα της διαθεσιμότητας, αγνοώντας την εκπαίδευσης.

Η πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών γίνεται προκειμένου να καλυφθούν από μαθησιακής και εξεταστικής πλευράς, οι μαθητές των ειδικοτήτων που κόπηκαν, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Μιχαλόπουλος.

Για την ιστορία

Έως και 2.500 εκπαιδευτικοί μπήκαν σε διαθεσιμότητα στις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.

Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε την κατάργηση 46 ειδικότητων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ να «πληρώνουν το μάρμαρο».

Οι ειδικότητες που σβήστηκαν από το “χάρτη” της εκπαίδευσης είναι: Μηχανικοί Κλωστοϋφαντουργίας, Ιατροί, Οδοντίατροι, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές, Τεχνικοί Ιατρικών Οργάνων, Τεχνολόγοι Μουσικής Τεχνολογίας, Γραφικών Τεχνών, Αισθητικής, Κομμωτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντοτεχνικής, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Κλωστοϋφαντουργίας, Ραδιολογίας-Ακτινολογίας, Εργασιοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας,

Γραφιστικής, Διακοσμητικής, Φωτογραφίας, Βρεφονηπιοκόμοι, Δημόσιας Υγιεινής, Επισκέπτες Υγείας, Ιταλικής, Ισπανικής, Χημικοί Εργαστηρίων, Υπάλληλοι Γραφείου, Υπάλληλοι Λογιστηρίου, Γραφικών Τεχνών, Κομμωτικής Αισθητικής, Οδοντοτεχνικής, Βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Παιδοκόμοι-Βρεφοκόμοι, Χεριστές Ιατρικών Συσκευών, Ηλεκτροτεχνίτες, Μηχανοτεχνίτες, Οικοδόμοι, Ηλεκτροσυγκολλητές, Τεχνίτες Αυτοκινήτων, Τεχνίτες Ψύξεως, Υδραυλικοί, Ξυλουργοί, Κοπτικής-Ραπτικής, Αργυροχρυσοχοΐας, Τεχνικοί Αμαξωμάτων και Κομμωτικής.

Οι ειδικότητες που τώρα αναζητούνται

Ως ωρομίσθιοι επιστρέφουν στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές αρκετοί καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αφού οι οργανικές τους θέσεις καταργήθηκαν σύμφωνα με το παραπάνω πολυνομοσχέδιο. Η λύση αυτή προκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που την προηγούμενη χρονιά παρακολουθούσαν ειδικότητες, οι οποίες τώρα καταργούνται να μη μείνουν μετέωροι.

Σύμφωνα λοιπόν με την προκήρυξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, θα καλυφθούν με ωρομίσθιους καθηγητές οι εξής ειδικότητες:

- ΕΠΑΛ Αμοργού-ΠΕ18.33 Βρεφονηπιοκόμοι

- ΕΠΑΛ Θήρας-ΠΕ1401 Ιατροί, ΠΕ1406 Νοσηλευτικής, ΠΕ1810 Νοσηλευτικής, Ε1833 Βρεφονηπιοκόμοι.

- ΕΠΑΛ Μήλου-ΠΕ1833 Βρεφονηπιοκόμοι

- ΕΠΑΛ Νάξου-ΠΕ1833 Βρεφονηπιοκόμοι

- ΕΠΑΛ Πάρου-ΠΕ1833 Βρεφονηπιοκόμων

- ΕΠΑΛ Σύρου- ΠΕ1801 Γραφικών Τεχνών, ΠΕ1826 Γραφιστικής, ΠΕ1401 Ιατροί, ΠΕ1406 Νοσηλευτικής, ΠΕ1810 Νοσηλευτικής, ΠΕ1811 Μαιευτικής, ΠΕ1833 Βρεφονηπιοκόμων

- ΕΠΑΛ Τήνου- ΠΕ1401 Ιατροί, ΠΕ1406 Νοσηλευτικής, ΠΕ1810 Νοσηλευτικής

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι ωρομίσθιοι καθηγητές, μέσω της προκήρυξης που γίνεται, θα επανδρώσουν τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν εκείνους τους μαθητές να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τα μαθήματα των κλάδων που καταργήθηκαν. “Πρέπει να γίνουν εξετάσεις και μαθήματα για τα παιδιά τα οποία παρακολουθούσαν τις ειδικότητες που τώρα δεν υπάρχουν. Αυτό θα γίνεται μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των σπουδών τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λιγότερα κενά στη δευτεροβάθμια σε σχέση με πέρυσι

Ο κ. Μιχαλόπουλος μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στα γυμνάσια και στα Λύκεια των Κυκλάδων, σχετικά με την πλήρωση των θέσεων του διδακτικού προσωπικού.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισήμανε ότι υπάρχουν κενά στις σχολικές μονάδες των Κυκλάδων, πολύ λιγότερα όμως με αυτά που υπήρχαν πέρυσι την ίδια περίοδο. “Δεν υπάρχει πληρότητα με την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς σε όλους τους καθηγητές και ειδικά στις Κυκλάδες με μία ακτίνα 24 νησιών. Θα πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα οι καθηγητές και μετά θα μπορέσουμε να δώσουμε μία σωστή εικόνα. Έχουμε κενά, αλλά καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να καλυφθούν”.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάσσεται η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου, με επιστολή που απευθύνει προς όλους τους Παριανούς.

Η Ένωση καταγράφει την τραγική κατάσταση η οποία επικρατεί στην εκπαίδευση και την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καταδικάζοντας απερίφραστα, όπως σημειώνει, την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην δημόσια εκπαίδευση και να σταθεί μαζί με τους Συλλόγους Γονέων κάθε σχολικής μονάδας, αλλά και όλους τους γονείς και τους μαθητές, στο πλευρό των εκπαιδευτικών της Πάρου και της Αντιπάρου, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα που ξεκινούν.

Ενημερωτική εκδήλωση στη Μήλο

Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Μήλου πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, αύριο στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθούν οι γενικότερες εξελίξεις και τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, για το νέο Επαγγελματικό Λύκειο, για τις ειδικότητες που διδάσκονται στο σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά και τις προοπτικές των μαθητών.

Διαβάστε ακόμα