Στο “περίμενε” οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις Κυκλάδες

Αναζητούνται οι εκπαιδευτικοί

Στον “πάγο” βρίσκεται προσωρινά η λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις Κυκλάδες, καθώς εκκρεμεί ακόμα η στελέχωσή του με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο, ως συνήθως, τοποθετείται ένα σχεδόν μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων στις μονάδες της τυπικής εκπαίδευσης.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το πρόγραμμα του οποίου διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

Στην Ελλάδα, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2525/97 στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει οι διακηρυγμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη σήμερα 57 αντίστοιχα σχολεία στη χώρα μας.

Δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης

Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης στα Σ.Δ.Ε. προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες.

Το πρόγραμμα διαρκεί συνολικά δύο εκπαιδευτικά έτη (18 μήνες). Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25 ωρών και τα μαθήματα και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες (17:00 – 20:45), από Δευτέρα έως Παρασκευή, λόγω της διαφορετικής φύσης τους, αλλά και των επαγγελματικών υποχρεώσεων των μαθητών. Μετά την επιτυχή αποφοίτηση, παρέχεται τίτλος ισότιμος του ημερήσιου Γυμνασίου.

Στις Κυκλάδες το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ήδη λειτουργεί για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά, με έδρα στη Σύρο και τμήμα εκτός έδρας στη Νάξο.

Τμήματα σε Σύρο και Νάξο

Σημειώνεται, ότι επρόκειτο να λειτουργήσει αντίστοιχο τμήμα και στη Σαντορίνη, κάτι που τελικά δεν θα επιτευχθεί, εξαιτίας του μηδενικού αριθμού εγγραφών. Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στην Τήνο, το τμήμα της οποίας δε λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του χαμηλού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, στη Νάξο αναμένεται να λειτουργήσει τμήμα με 15 μαθητές της Α' τάξης, ενώ στη Σύρο οι 16 μαθητές του προηγούμενου σχολικού έτους θα ολοκληρώσουν φέτος τον προβλεπόμενο εκπαιδευτικό κύκλο τους.

Το σχολείο απευθύνεται σε ενήλικες (άτομα άνω των 18 ετών), που έχουν απολυτήριο δημοτικού. Οι μαθητές δεν καταβάλλουν κανένα απολύτως αντίτιμο, καθώς οι υπηρεσίες εκπαίδευσης προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες, όπως και στα πρωινά σχολεία.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση και συγκεκριμένα την κατώτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν απολυτήριο δημοτικού ή ισοδύναμο τίτλο, αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος.

Απόκτηση σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων

Δεν υπάρχουν εξετάσεις ή διαγωνίσματα στο τέλος της χρονιάς, αφού η αξιολόγηση είναι περιγραφική. Η ύλη των μαθημάτων προσαρμόζεται στο επίπεδο των εκπαιδευόμενων. Τα μαθήματα και οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται στο Σχολείο, ενώ οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι προέρχονται είτε από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είτε από το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης διαθέτουν αυξημένα προσόντα και γνώσεις, σχετικές με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 260/16-01-2008 ΦΕΚ 34/16-01-2008 τ.Β’ σχετικά με την Οργάνωση και Λειτουργία των Σ.Δ.Ε., οι βασικοί στόχοι τους είναι η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ενήλικων πολιτών, η επανασύνδεσή τους με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και η απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική – οικονομική ένταξη και ανέλιξη. Μέσα από τα μαθήματα, δίνεται επίσης η δυνατότητα για ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευομένων, αλλά και για ένταξή τους ή βελτίωση της θέσης τους στο χώρο της εργασίας.

Αναφορικά με τα εκπαιδευτικά αντικείμενα, οι μαθητές διδάσκονται ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, αγγλική γλώσσα, πληροφορική, κοινωνική εκπαίδευση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, στοιχεία Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών, Πολιτισμική – Αισθητική αγωγή, Συμβουλευτική Σταδιοδρομία και Διαθεματικά εργαστήρια (projects).

Οι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, φοιτώντας σε οποιοδήποτε σχολείο μπορεί να φοιτήσει ένας απόφοιτος Γυμνασίου.

Αγωνία για την ομαλή λειτουργία του σχολείου

Όπως υπογραμμίζει ο Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων, Μανώλης Αργυρός το μοναδικό πρόβλημα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών. Εξηγεί ακόμα ότι τόσο η στελέχωση του σχολείου με το απαραίτητο προσωπικό, όσο και ο βαθμός ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτών που θα θελήσουν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευσή τους εντείνουν κάθε χρόνο την αγωνία του.

“Προσωπικά, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνω γνωστό το έργο του σχολείου στον κόσμο, καθώς δεν είναι εύκολο τα παιδιά αυτά, ακόμα και πέντε να είναι, να πάνε κάπου αλλού για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Πρέπει να μείνουν στον τόπο τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον υπενθυμίζει ότι ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία ενός τμήματος είναι οι 15 μαθητές. Ωστόσο, τονίζει “ότι συνήθως μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε και με λιγότερα άτομα”, προσθέτοντας πως “η λειτουργία του σχολείου είναι άκρως σημαντική για όλα εκείνα τα παιδιά που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους”.

“Ο τελευταίος τροχός της αμάξης”

Τέλος, υπογραμμίζει πως παρά τη στήριξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ήταν καλύτερο για τους ίδιους τους μαθητές, εάν η πρόσληψη των καθηγητών είχε διευθετηθεί πολύ νωρίτερα και όχι ένα μήνα αργότερα από την προγραμματισμένη έναρξη των μαθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις εγγραφής για την Α' Τάξη συνεχίζονται και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν μόλις τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους.

Για εγγραφές και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται :

Σ.Δ.Ε. Σύρου , τηλ. 2281087660 (απογευματινές ώρες) & 6939242433, Δ/ντής Σ.Δ.Ε., Μανώλης Αργυρός

Τμήμα Νάξου, τηλ 2285360308 (κος Μανιός Αντώνης, Χαλκί)

Τμήμα Θήρας, τηλ. 2286360100, Δημαρχείο Θήρας

Ενώ για πληροφορίες στο διαδίκτυο: http://www.gsae.edu.gr