Συνάντηση για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

“Απαραίτητη η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών”

Την αναγκαιότητα στελέχωσης των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής στις Κυκλάδες με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, επεσήμανε το σύνολο των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων στο πλαίσιο της συνάντησης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Στήριξης ΑμεΑ “Δικαίωμα” στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Διονύσης Μεσσάρης, οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων στις Κυκλάδες, διευθυντές δημοτικών σχολείων της Σύρου και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ , Μανώλης Πολιός. Επί των θεμάτων, τοποθετήθηκε επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Δ. Μεσσάρης: “Αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες με ευαισθησία και προτεραιότητα”

Από την πλευρά του, ο κ. Μεσσάρης σημείωσε πως “το προσωπικό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης εργάστηκε με μεγάλη υπευθυνότητα από το Μάιο 2013 ώστε να καταγράψει τις υπάρχουσες ανάγκες για τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης”.

Ανέφερε μάλιστα πως “η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με μεγάλη ευαισθησία και προτεραιότητα αντιμετώπισε τις ανάγκες της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου με αποτέλεσμα: να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και όλες οι σχολικές μονάδες να λειτουργούν κανονικά, να λειτουργούν πλήρως τα Τμήματα Ένταξης όλων των σχολικών μονάδων, καθώς και να εξασφαλιστούν εγκαίρως οι πιστώσεις για την Παράλληλη Στήριξη σε συνοδούς και απαιτούμενο βοηθητικό προσωπικό”. Τέλος, πρόσθεσε ότι μετά από πολλούς μήνες συστάθηκε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικής Αγωγής, ώστε να προβεί στις αναγκαίες τοποθετήσεις Ειδικού Προσωπικού.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι “είναι η πρώτη φορά που τα σχολεία της περιοχής των Κυκλάδων σε όλες τις βαθμίδες παρουσιάζουν πληρότητα με ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών”. Σημείωσε ακόμα ότι “στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει αύξηση των οργανικών θέσεων Εκπαιδευτικών, πληρότητα εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες με ελάχιστα κενά για τα οποία έχουν γίνει οι αναγκαίες διοικητικές ενέργειες ώστε να καλυφθούν, λειτουργία όλων των ολοήμερων σχολείων και των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα ( ΕΑΕΠ).

Κατέληξε δε, ότι βασικός στόχος της Διεύθυνσης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της συνεργασίας των Σχολικών Συμβούλων και όλων των διαθέσιμων δομών της Εκπαίδευσης με τους Εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού επιμορφωτικών δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων”.

Χρ. Καφτηράνης: “Αναμένεται το εκπαιδευτικό βοηθητικό προσωπικό”

Αναφορικά με το εκπαιδευτικό δυναμικό των ειδικών σχολείων της Σύρου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης υπογράμμισε πως έχουν ήδη τοποθετηθεί δύο νηπιαγωγοί, ενώ στο ειδικό δημοτικό σχολείο βρίσκονται οι τρεις από τους τέσσερις εκπαιδευτικούς που είχαν εξ' αρχής ανακοινωθεί. Παρόλα αυτά τόνισε πως “αναμένεται το εκπαιδευτικό βοηθητικό προσωπικό”. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μεγάλο αριθμό παράλληλων στηρίξεων, ενώ πρόσθεσε πως συνολικά στο Νομό λειτουργούν περίπου 30 τμήματα ένταξης. Παράλληλα, συμφώνησε στην άποψη ότι οι μονάδες θα πρέπει να στελεχώνονται με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου τα παιδιά με ειδικές και μαθησιακές δυσκολίες να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τους δασκάλους που ήδη γνώριζαν. “Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να υπάρχει θέληση και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και της μετάθεσης και της απόσπασης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρ. Μιχαλόπουλος: “Η αναπλήρωση είναι χρονοβόρα διαδικασία”

Τη στελέχωση των ΤΕΕ Ειδικής αγωγής και των ΕΕΕΕΚ Σύρου και Νάξου με εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος. Ωστόσο εξήγησε ότι εκκρεμεί το ειδικό βοηθητικό, αλλά και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και λογοθεραπευτές.

Παράλληλα, έκρινε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθώς η διαδικασία της αναπλήρωσης που εφαρμόζεται ετησίως διαρκεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με συνέπεια τα παιδιά να μένουν στο σπίτι. Κατέστησε μάλιστα γνωστό ότι “σήμερα ξεκινά η διαδικασία της επιλογής των ατόμων για την τοποθέτησή τους στους πίνακες. Αφού κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα, περιμένουμε μία εβδομάδα για τις ενστάσεις, κάποιες από τις οποίες χρονίζουν”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι δεδομένων των συνθηκών, οι εκπαιδευτικοί μπορεί να αργήσουν περισσότερο από ένα μήνα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι 27 παιδιά φοιτούν σήμερα στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής της Σύρου και έξι παιδιά στο ΕΕΕΕΚ Σύρου. Αντίστοιχα, στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στη Νάξο φοιτούν 22 παιδιά και στο ΕΕΕΕΚ έξι.

Μανώλης Πολιός: “Περιμένουμε τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ.”

Προσλήψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού αναμένει και το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) στη Σύρο. Όπως σημείωσε ο κ. Πολιός το Κέντρο δεν έχει στελεχωθεί ακόμα με τη διεπιστημονική ομάδα που θα αξιολογήσει όλους τους μαθητές του νομού Κυκλάδων με ειδικές ανάγκες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από 4 έως 22 ετών. “Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ελάχιστο προσωπικό και μας λείπουν κάποιες ειδικότητες, όπως ο ψυχολόγος, ο κοινωνικός λειτουργός και ο λογοθεραπευτής για να προβούμε στην αξιολόγηση των γνωματεύσεων” τόνισε. Παράλληλα, τόνισε ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, οι πρώτοι αναπληρωτές αναμένεται να τοποθετηθούν εντός 10-15 ημερών.

Αυτοψία στα κτήρια της ειδικής αγωγής στη Σύρο

Το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΟΠΑΚ, Άννα Βαφία η οποία μετέφερε τόσο στο δήμαρχο, όσο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών τα κτιριακά προβλήματα που εντοπίζει ο Σύλλογος στις ειδικές μονάδες του νησιού. Σύμφωνα με την κ. Βαφία σήμερα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στους χώρους από υπαλλήλους της υπηρεσίας για να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα επεμβάσεων. Αναφορικά με την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επέκταση της υλικοτεχνικής υποδομής των μονάδων, η δημοτική αρχή σημειώνει ότι ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτοβούλως, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί σχετική πρόταση από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειρήνη Συμεωνίδου: “Εν αναμονή των αποτελεσμάτων”

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα” Ειρήνη Συμεωνίδου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την έκβαση της συζήτησης, ωστόσο υπογράμμισε ότι τόσο τα μέλη, όσο και οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες περιμένουν να δουν αποτελέσματα. Παράλληλα, επεσήμανε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δηλώνοντας πως το “κώλυμα έγκειται στην ελλιπή ενημέρωση των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας”. “Υπάρχουν οι ανάγκες, υπάρχουν και τα χρήματα, όμως δε γίνονται οι μελέτες” ανέφερε χαρακτηριστικά.