Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σύρου

Αναμένοντας την αναβάθμιση

Ευκαιρίες για επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και μελλοντική ανέλιξη στην αγορά εργασίας προσφέρουν στους απόφοιτους της τυπικής μη υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, τα 91 Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελλάδα.

Νέοι θεσμοί, καινοτόμα προγράμματα, ενεργητικότερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, πιστοποίηση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εκσυγχρονισμός περιεχομένων σπουδών είναι μερικά από τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ελληνικό επίπεδο.

Τα προγράμματα σπουδών των ΙΕΚ, συγκριτικά με εκείνα των ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ είναι πιο συμβατά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στοχεύουν στην ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα και ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, καθώς και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

Είκοσι χρόνια λειτουργίας

Το ΙΕΚ Κυκλάδων, με έδρα του την Ερμούπολη της Σύρου ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1994 και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 είχε δεχθεί συνολικά 971 εκπαιδευόμενους, εκ των οποίων οι 639 ολοκλήρωσαν κανονικά τον κύκλο σπουδών τους.

Σκοπός του είναι η παροχή κάθε είδους επαγγελματικής κατάρτισης, αρχικής ή συμπληρωματικής, καθώς και η εξασφάλιση αντιστοίχων προσόντων στους εκπαιδευόμενους, με τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική τους ένταξη στην κοινωνία και να διασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Το ΙΕΚ Σύρου είναι το μοναδικό ενεργό ΙΕΚ στις Κυκλάδες, καθώς το αντίστοιχο Ινστιτούτο που λειτουργούσε στη Νάξο έως το 2009, παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστό. Παρόλα αυτά, καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να συσταθεί εκ νέου και να λειτουργήσει ξανά από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό πλαισιώνουν κατά κανόνα έμπειροι επαγγελματίες από την τοπική αγορά εργασίας, με παροχή έργου ωρομίσθιας αντιμισθίας και σε μικρότερο βαθμό μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Οι ειδικότητες των εκπαιδευτών είναι σύμφωνες με τις κατά καιρούς λειτουργούσες στο ΙΕΚ, με κυρίαρχες τις σχετικές με τους Η/Υ και την Οικονομία – Διοίκηση.

Δωρεάν φοίτηση έως το 2015

Αυτή τη στιγμή, στο ΙΕΚ Σύρου λειτουργούν οι ειδικότητες Τεχνικού Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων (γ' εξάμηνο), Τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα και Βοηθού Φυσικοθεραπείας. Συνολικά φοιτούν 45 εκπαιδευόμενοι, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός, σύμφωνα με την Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Δήμητρα Τσιόρβα, η οποία μέσα από δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” καθιστά γνωστό ότι η αύξηση των συμμετοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δωρεάν εγγραφή των καταρτιζόμενων.

Εξηγεί μάλιστα ότι την περσινή χρονιά τα δίδακτρα ανέρχονταν στα 368 ευρώ, τα οποία οι εκπαιδευόμενοι πήραν πίσω μέσω της εξασφάλισης σχετικής επιταγής επαγγελματικής κατάρτισης. Ωστόσο πολύτιμη ήταν η προσφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β', ο οποίος ανέλαβα τα δίδακτρα ενός μαθητή, ο οποίος αδυνατούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά. Η κ. Τσιόρβα εκτιμά ότι ενδεχομένως η συμμετοχή στα προγράμματα να ήταν ακόμη μεγαλύτερη, εάν το κοινό της Σύρου γνώριζε για τη δωρεάν εγγραφή, η οποία θα ισχύσει μέχρι το 2015.

Ελλείψεις διοικητικού προσωπικού

Μεταξύ των καθυστερήσεων στην έναρξη των μαθημάτων, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο, το ΔΙΕΚ Σύρου είχε να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα, την υποστελέχωση του διοικητικού προσωπικού. “Στις αρχές Ιουλίου, ήρθε για την πρακτική της μία σπουδάστρια της ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 15 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, είχα κάποια βοήθεια, αλλά τοποθέτηση αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο Ινστιτούτο δεν έγινε ποτέ”, δηλώνει κ. Τσιόρβα, τονίζοντας ότι κάθε εκπαιδευτικός οργανισμός χρειάζεται προσωπικό. Ωστόσο σημειώνει, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου αυτές οι ελλείψεις να μην επηρεάσουν σε καμία περίπτωση τη λειτουργία του ΙΕΚ. “Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αλλά αφιερώνουμε πολύ περισσότερες ώρας δουλειάς”, προσθέτει.

Από την άλλη, αναφέρει ότι οι ελλείψεις περιορίζεται μόνο στο διοικητικό κομμάτι, αφού το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πλήρες για όλες τις ειδικότητες. Όπως επισημαίνει, “φέτος οι εκπαιδευτές έκαναν ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων τους. Στη συνέχεια, διαμορφώθηκε ένας πίνακας, μέσα από τον οποίο έγινε η τελική επιλογή των εκπαιδευτικών ανάλογα με τη σειρά και τα μόρια τους”. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου, ενώ για το τέλος του χειμερινού εξαμήνου έχει ήδη δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

“Υπό τις φτερούγες του” οι καταργηθείσες ειδικότητες των ΕΠΑΛ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου, οι υπό κατάργηση ειδικότητες από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές θα είναι διαθέσιμες στα 91 δημόσια ΙΕΚ της Σύρου, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η επέκταση της δυνατότητας να εισέρχονται στα δημόσια ΙΕΚ και οι απόφοιτοι του Γυμνασίου. Έτσι, η κ. Τσιόρβα εξηγεί ότι την επόμενη χρονιά ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερες ειδικότητες, οι οποίες θα καλύψουν τα όποια εκπαιδευτικά κενά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με τη διοικητική οργάνωση της μη τυπικής εκπαίδευσης επιδιώκεται να τεθούν οι βάσεις και οι κανόνες ουσιαστικής ανάπτυξης της μη τυπικής εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και τη λειτουργικότητά της για την απόκτηση πιστοποιητικών αναγνωρισμένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ΙΕΚ Σύρου στεγάζεται στο Β' Γυμνάσιο Σύρου και διαθέτει το δικό του εργαστήριο πληροφορικής, το οποίο αναβαθμίστηκε με την αγορά οχτώ ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενός server. Επιπλέον, του έχει παραχωρηθεί το εργαστήριο Χημείας για τα εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας Τεχνικών Φαρμάκων και Καλλυντικών, ενώ η ειδικότητα της Φυσικοθεραπείας θα φιλοξενείται κάθε Τρίτη στο εργαστήριο της Νοσηλευτικής στο ΕΠΑΛ Σύρου.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Καταλήγοντας, η κ. Τσιόρβα σημειώνει ότι με βάση το νέο σχεδιασμό για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας, οι προοπτικές για τους νέους που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις δομές των νέων ΔΙΕΚ (και ΣΕΚ) θα είναι ικανοποιητικές, υποβοηθούμενες με την δωρεάν πρόσβαση τους και από τον θεσμό του εθνικού προσοντολογίου και της κινητικότητας, για βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον των ΙΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπόθητη αναβάθμισή τους θα προσφέρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης για τους νέους του τόπου μας.

Ετικέτες: