Εκπαιδευτικά προγράμματα στις Κυκλάδες

  • Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2014 - 06:10

Στη Νάξο και στη Μήλο βρέθηκαν ομάδες φοιτητών είτε για να διεξάγουν έρευνα γεωλογικού ενδιαφέροντος, είτε για να παρακολουθήσουν συνέδριο αναφορικά με τη λειτουργία των εταιρειών.

Γεωλογική έρευνα στη Νάξο

Το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί παράκτια γεωλογική έρευνα από τις 13 έως και τις 19 Μαΐου στο νησί της Νάξου με τη καθοδήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Νίκης Ευελπίδου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα μελετηθούν συστηματικά γεωμορφολογικοί δείκτες θαλάσσιας στάθμης που εντοπίζονται στις παραλίες του νησιού, στους οποίους έχουν αποτυπωθεί ενδείξεις μεταβολών στάθμης θάλασσας καθώς η παράκτια ζώνη του νησιού αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για το Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, αποσκοπούν στη μελέτη της παλαιογεωγραφίας του νησιού και των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας που σχετίζονται με την παγκόσμια μεταβολή στάθμης θάλασσας λόγω των κλιματικών αλλαγών που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα και στην τεκτονική που έχει επηρεάσει την περιοχή.

Πέραν από τη συμμετοχή της ομάδας που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών η έρευνα πραγματοποιείται και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Aixa Marseille της Γαλλίας, το οποίο ενδιαφέρεται για τη μεταβολή της θαλάσσιας στάθμης στις Κεντρικές Κυκλάδες.

Τριήμερο συνέδριο στη Μήλο

Επιπλέον, στη Μήλο βρέθηκαν εβδομήντα φοιτητές πολυτεχνικών και οικονομικών σχολών προκειμένου να παρακολουθήσουν το τριήμερο business day στη S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, Ιορδάνη Λαδόπουλου, σε συνεργασία με την εταιρεία. Το τριήμερο συνέδριο αποτέλεσε μία ευκαιρία ώστε οι φοιτητές των σχολών να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διδαχθούν σε πρακτικό επίπεδο πώς λειτουργεί μία εταιρεία.

Το “ταξίδι” στη γνώση ξεκίνησε από τη στιγμή που οι φοιτητές επιβιβάστηκαν στο πλοίο με προορισμό τη Μήλο, αφού ο πλοίαρχος του πλοίου τους ενημέρωσε για τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει, ενώ ο πρώτος μηχανικός ξενάγησε όσους εκπαιδεύονται σε ναυπηγικά θέματα, στο μηχανοστάσιο.

Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στο γνωστό ορυχείο της Αγκαιριάς και στο εργοστάσιο επεξεργασίας των ορυκτών στη περιοχή Βούδα, όπου βρίσκεται η ''σκάλα'' φόρτωσης των πλοίων, συνοδεία των μηχανικών της εταιρείας. Ακολούθησε επίσκεψη στο φυτώριο του νησιού που βρίσκεται στην περιοχή Πολλώνια, όπου η εταιρεία ετοιμάζει τα φυτά που χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης τοπίου, στο συνεδριακό κέντρο και στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής. Στη συνέχεια οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία της Μήλου μέσα από τον αναλυτικό και περιγραφικό τρόπο του κ.Απόστολου Πιερρή ο οποίος προσδιόρισε ιστορικά τον τόπο, με έμφαση στον διάλογο Μηλίων-Αθηναίων.

Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές να ενημερωθούν από τα στελέγχη της S&B για τον τρόπο λειτουργίας και για τις δραστηριότητες της εταιρείας, την παρουσία της σε διεθνές επίπεδο, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τις σχέσεις δεκαετιών με την τοπική κοινωνία καθώς και για το πώς συντελείται η ισόρροπη ανάπτυξη και αρμονική συνύπαρξη εξόρυξης και τουρισμού. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη των φοιτητών στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, όπου δίνεται η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για εξορυκτικά θέματα ενώ είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για πλήθος λαογραφικών στοιχείων.

Το τριήμερο του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των φοιτητών στους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού, το Αρχαίο Θέατρο, τις Κατακόμβες και τον χώρο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης.

Η παιδεία φορέας ελπίδας

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στα δύο νησιά των Κυκλάδων επιβεβαιώνουν ότι στη χώρα υπάρχουν ακόμα νέοι, οι οποίοι σε συνεργασία με έμπειρους καθηγητές μπορούν να δημιουργήσουν και να πρωτοπορήσουν σε τομείς όπως η τεχνολογία αλλά και να εμφυσήσουν την ελπίδα ότι οι σημερινοί ενεργοί φοιτητές αποτελούν τους αυριανούς επιστήμονες.

Ετικέτες: