Έξι χρόνια λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σύρο

Ο δείκτης μιας πολιτισμένης πόλης

Τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων υποδέχεται για έκτη συνεχή χρονιά το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σύρο, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης τους για την κυκλοφορία και την οδήγηση, μέσω της εφαρμογής απλών πρακτικών ασφαλούς κυκλοφορίας.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αδειών Κυκλοφορίας Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Φώτης Τσαντήλας, ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Σταύρος Γουσγουνέλης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα Γιάννης Μαραγκός, είχαν τη χαρά να υποδεχθούν χθες το πρωί τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης.

Οι μελλοντικοί οδηγοί του νησιού εκπαιδεύτηκαν από τους δασκάλους σχολών οδήγησης Φραγκίσκο Ρούσσο και Στέφανο Μπερτάκη, οι οποίοι μαζί με την κ. Διαμαντή και τον κ. Τσαντήλα παρέχουν εθελοντικά τις γνώσεις τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης από την παιδική ηλικία, την πρόληψη ατυχημάτων και τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς.

Δυνατότητες επέκτασης των δραστηριοτήτων του

“Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Σύρου είναι το μοναδικό πάρκο στην Ελλάδα που λειτουργεί με εκπαιδευτές οδήγησης” δήλωσε ο κ. Τσαντήλας, καθιστώντας γνωστό ότι τα υπόλοιπα πάρκα είναι ιδιωτικά, ενώ τα εναπομείναντα δημοτικά υπολειτουργούν ή λειτουργούν ελάχιστα μόνο για επίδειξη. Προσθέτει επίσης ότι πρόκειται για το μόνο πάρκο, του οποίου ο εξοπλισμός παραμένει ενεργός μετά από τόσα χρόνια. Όπως εξηγεί, τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, λόγω του μεγέθους τους, απευθύνονται κυρίως σε νήπια και παιδιά δημοτικού. “Με κάποιες πιθανές μικρές επεμβάσεις σε εγκαταστάσεις, δηλαδή έναν κλειστό χώρο που να μπορεί να δεχτεί ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υπολογιστές ή εργαλεία εποπτείας και παρουσίασης πραγμάτων, μπορεί να φιλοξενήσει και μεγαλύτερα παιδιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια υποδομή, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθεί ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε και τη λειτουργία του πάρκου σε μεγαλύτερες ηλικίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Χρησιμοποιούμε τους μικρούς, ώστε να εκπαιδεύσουν τους μεγάλους”

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σύρο είναι η παροχή βιωματικής εκπαίδευσης. “Ακολουθούμε έναν οδηγό που υπάρχει από το Υπουργείο Μεταφορών και έχει παραχθεί από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 2002, οπότε είναι σύμφωνος με κάποιες προδιαγραφές που απαιτούνται για να γίνεται σωστά η εκπαίδευση. Ουσιαστικά κάποιο παιδί του δημοτικού με τρεις επισκέψεις αποκομίζει όλες τις γνώσεις που μπορεί να πάρει από αυτό το χώρο”, σημειώνει. Στόχος του Πάρκου είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των μεγάλων, μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών.

Ωστόσο, ο κ. Τσαντήλας δεν κρύβει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στην υπάρχουσα λειτουργία. “Αν παρουσιαστούν εθελοντές που επιθυμούν να εκπαιδευτούν για να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν και οι ίδιοι παιδιά, εμείς μπορούμε να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα. Απλά χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και δέσμευση, καθώς ο εθελοντισμός έχει να κάνει κυρίως με την αγάπη γι' αυτό που κάνεις. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση από ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτούμενο επίπεδο εκπαίδευσης και να μας βοηθήσουν στην επέκταση των δραστηριοτήτων του πάρκου”, επισημαίνει.

Υπογραμμίζεται ότι εκτός από τη Σύρο, λειτουργούν περιστασιακά δύο ακόμα πάρκα, ένα στη Σαντορίνη και ένα στη Ρόδο. “Μπορούμε να παρέχουμε γνώσεις και ιδέες τόσο για τη λειτουργία των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά και για την επέκταση των δραστηριοτήτων του δικού μας σε παιδιά και σχολεία εκτός Σύρου, που συνδυάζουν τις εκδρομές τους με μια επίσκεψη στο πάρκο” τονίζει, προσθέτοντας ότι, μεταξύ άλλων, μία σκέψη των υπευθύνων είναι και η μεταφορά της εκπαίδευσης μέσα στα σχολεία, όπως συνέβη το παρελθόν σο νησί της Μυκόνου.

“Η κυκλοφοριακή συμπεριφορά είναι σημαντική για μία πολιτισμένη πόλη” δηλώνει με τη σειρά της η εκπαιδεύτρια και Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρυσάννα Διαμαντή. “Η ευγενική συμπεριφορά των οδηγών είναι σημείο πολιτισμού και εργαλείο για να βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη μας. Κατεβαίνουμε συχνά στο κέντρο και βλέπουμε ένα κυκλοφοριακό χάος με διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, οδηγούς να σταματούν όπου να 'ναι, χωρίς να σέβονται ο ένας τον άλλον” υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι η κυκλοφοριακή αγωγή ξεκινά από την παιδική ηλικία.

“Χρήσιμο για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος”

Τη συμβολή του Πάρκου στη διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης των παιδιών επισημαίνει και ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Γουσγουνέλης, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Μεταξύ άλλων, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στους εθελοντές εκπαιδευτές, όσο και στον Υπεύθυνο Συντηρητή του Πάρκου, Ιωσήφ Βακόνδιο. “Καταβάλλεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο νησί μας. Είναι καλό να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να περπατούν στο δρόμο και σιγά-σιγά να προτρέπουν και τους μεγαλύτερους να κάνουν το ίδιο”, τονίζει.

Καθίσταται γνωστό ότι το Πάρκο λειτουργεί τρεις ημέρες της εβδομάδας, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί επισκέψεις σχολείων μέχρι και τις 10 Ιουνίου. Από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί και το απόγευμα της Παρασκευής για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί το πάρκο μαζί με το παιδί του. Ο κ. Γουσγουνέλης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει και όσους ενισχύουν ηθικά και υλικά το έργο των φορέων. “Φέτος, δεχθήκαμε μία καλή προσφορά από το κατάστημα Moto Center και συγκεκριμένα έξι καινούρια ποδήλατα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τα παιδιά Παράλληλα, σημειώνει ότι οποιαδήποτε προσφορά ποδηλάτων που δεν χρησιμοποιούνται άλλο από τους ιδιοκτήτες τους, είναι καλοδεχούμενη.

Τέλος, ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας δηλώνει και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννης Μαραγκός, τονίζοντας ότι η Κοινότητα συνέβαλε από την πρώτη στιγμή στον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του Πάρκο, προκειμένου να υποδεχτεί και φέτος τους μικρούς μαθητές της Σύρου και των γύρω νησιών.