Πρόταση για τη σύσταση 78 οργανικών θέσεων στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία των Κυκλάδων

Οι ανάγκες στις εννιά ειδικότητες του ΕΑΕΠ

78 οργανικές θέσεις κλάδων Γαλλικών, Γερμανικών, Καλλιτεχνικών, Θεατρικής Αγωγής, Δραματικής Τέχνης, Πληροφορικής, Αγγλικής, Φυσικής Αγωγής και Μουσικών προτάθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία των Κυκλάδων με ΕΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στο νομό υπάρχουν συνολικά 19 Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα τα οποία, σύμφωνα με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστο Καφτηράνη, θα λειτουργήσουν κανονικά και τη σχολική περίοδο 2015-2016.

Τα στοιχεία που αφορούν τόσο στον αριθμό θέσεων για την κατανομή 7.500 οργανικών θέσεων ανά περιοχή μετάθεσης και Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στον ορισμό σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας, όπου δύναται να συσταθούν μελλοντικά οργανικές θέσεις των εν λόγω κλάδων με βάση τα ισχύοντα ωρολόγια προγράμματα και την οργανικότητα των σχολικών μονάδων, συγκεντρώθηκαν από την Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης ΠΕ σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας.

Τα κριτήρια

Οι οργανικές θέσεις που προτάθηκαν για σύσταση, αφορούν κατά προτεραιότητα στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ. Για τη συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών που θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις, ζητήθηκε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές να ληφθεί υπόψη και ομάδα σχολείων (στην οποία θα ανήκει υποχρεωτικά και το σχολείο, όπου θα δοθεί η οργανική θέση). Στην ομάδα σχολείων δύναται να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι τύποι σχολικών μονάδων στις οποίες διδάσκονται διδακτικά αντικείμενα (συμπεριλαμβανομένου και του Ολοήμερου Προγράμματος) από τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω κλάδων .

Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να κατανεμηθούν ή σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα (για τις περιπτώσεις που με βάση το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών δικαιολογείται οργανική θέση σε σχολείο) ή όπου δεν δικαιολογείται οργανική θέση σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα να γίνει σε ομάδα σχολείων που πρέπει να είναι όμορες ( αν δεν συμπληρωθεί το διδακτικό ωράριο σε μια ομάδα). Για την κατανομή των θέσεων θα ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις συγκρότησης ομάδων σχολείων που έχουν εκδοθεί ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

7.500 οργανικές θέσεις σε όλη τη χώρα

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Περιφερειακών Διευθύνσεων στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαν στην διάθεσή τους για την αποτύπωση των δεδομένων στους πίνακες που είχαν αποσταλεί.

Από την συγκέντρωση τω στοιχείων, προκύπτει ότι για όλη τη χώρα προτείνονται 552 θέσεις Γαλλικών ΠΕ05, 1.260 θέσεις Αγγλικών ΠΕ06, 471 θέσεις Γερμανικών ΠΕ07, 1.102 θέσεις Καλλιτεχνικών ΠΕ08, 780 θέσεις Θεατρικής Αγωγής ΠΕ32, 36 θέσεις Δραματικής Τέχνης ΠΕ18.41, 1.355 θέσεις Πληροφορικής ΠΕ19/20, 1.252 θέσεις Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 και 747 θέσεις Μουσικής ΠΕ16.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι πραγματικές ανάγκες για να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες με τις ελάχιστες απαιτούμενες ώρες στη χώρα, διαμορφώνονται ως εξής: 1.253 θέσεις πληροφορικής, 2.235 θέσεις καλλιτεχνικών, 798 θέσεις Θεατρικής Αγωγής / Δραματικής Τέχνης, 515 θέσεις Γαλλικών, 455 θέσεις Γερμανικών, 3.805 θέσεις Αγγλικών, 4.071 θέσεις Φυσικής Αγωγής και 1.791 θέσεις Μουσικής.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών προτείνονται θέσεις σε ομάδες σχολείων που αποτελούνται από 3 σχολικές μονάδες και άνω. Επιπλέον τονίζεται η ιδιαιτερότητα του κλάδου λόγω των διδακτικών αντικειμένων Γαλλικών και Γερμανικών: α) επιλογή διδακτικών αντικειμένων από τους μαθητές – γονείς στο Ολοήμερο Πρόγραμμα με τη λήξη του διδακτικού έτους 2014-2015 και β) Επιλογή β΄ ξένης Γλώσσας από τους μαθητές (κατόπιν έκδοσης εγκύκλιου πριν την λήξη του διδακτικού έτους 2014-2015).

Στο συγκεντρωτικό πίνακα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι προτάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου που αφορούν στη σύσταση 78 οργανικών θέσεων και συγκεκριμένα: 6 θέσεων Γαλλικής γλώσσας, 3 θέσεων Γερμανικής, 13 θέσεων καλλιτεχνικών, 5 θέσεων Θεατρικής Αγωγής, 3 θέσεων Δραματικής Τέχνης, 16 θέσεων Πληροφορικής, 11 θέσεων Αγγλικής Γλώσσας, 10 θέσεων Φυσικής Αγωγής και 11 θέσεων Μουσικής.

Προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων με ΕΑΕΠ

Για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων/φοιτούντων μαθητών είναι δεκαπέντε. Το Ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος και η υποχρεωτικότητα της φοίτησης τηρούνται καθ΄ όλο το διδακτικό έτος. Η ενδιάμεση αποχώρηση (15.30) των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι δυνατή, εφόσον έχει δηλωθεί από τους γονείς/κηδεμόνες στο σχετικό έντυπο αίτησης/δήλωσης. Η δηλωθείσα ώρα αποχώρησης παραμένει η ίδια, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Τα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος συγκροτούνται σύμφωνα με τη δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των μαθητών. Ο Υποδιευθυντής-Υπεύθυνος ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος παραμένει μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ανεξάρτητα του αριθμού των μαθητών που παραμένουν. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης (07:00-08:00), είναι δέκα (10) μαθητές. Στη σύνταξη του Ωρολογίου Προγράμματος και στη στελέχωση, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των Ολοήμερων Τμημάτων που θα λειτουργούν ως το πέρας του ωραρίου.

Προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κλασικών Ολοήμερων Σχολείων

Από την άλλη, ο ελάχιστος αριθμός εγγραφέντων/φοιτούντων μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία των κλασικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων είναι πέντε. Τα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος συγκροτούνται σύμφωνα με τη δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των μαθητών, που αναγράφεται στη σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων κατά την εγγραφή τους. Η δηλωθείσα ώρα ενδιάμεσης αποχώρησης παραμένει η ίδια, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα, μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας (14.00, 14.40, 15.30), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων. Το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος ισχύει και παραμένει το ίδιο μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Στα 6/θέσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων/φοιτούντων είναι δεκαπέντε μαθητές. Κάτω από 6/θέσια Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος, εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των δεκαπέντε (15) εγγεγραμμένων/φοιτούντων μαθητών, και έχοντας υπόψη, τα όσα αναφέρονται στην με αριθμ.: 61044/Γ1/30-5-2012 διευκρινιστική εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Υπενθυμίζεται ότι τα κενά των εκπαιδευτικών στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες αριθμούν τα 450, ενώ η υποβολή των αιτήσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών λήγει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» στις σχολικές μονάδες.