«Ώρα μηδέν» για 52 σχολικές μονάδες των Κυκλάδων

«Αυτοί κλείνουν σχολεία, εμείς θα τα ανοίξουμε»

Συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου και της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων

Τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου τόσο στη συριανή κοινωνία όσο και στις Κυκλάδες γενικότερα, με μεγαλύτερο τα τρομακτικά κενά εκπαιδευτικών που θα στερήσουν τη λειτουργία τους σε 52 σχολικές μονάδες του νομού, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, παρουσίασαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων.

«Ενδεχομένως είναι η χειρότερη χρονιά που έχει αντιμετωπίσει το δημόσιο σχολείο τα τελευταία 40 χρόνια ως αποτέλεσμα των πέντε ετών μνημονιακής πολιτικής, η οποία οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Γιώργος Καλημερίδης. Αναφερόμενος στο τηλεοπτικό debate των πολιτικών ηγετών, που μεταδόθηκε ζωντανά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος σημείωσε ότι κανείς από τα -λεγόμενα- «μνημονιακά» κόμματα δεν έθιξε το θέμα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Όπως εξήγησε, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη της αριστείας και της ύπαρξης πρότυπων σχολείων, τα οποία θα απευθύνονται σε μία συγκεκριμένη κοινωνική ελίτ, με την «εκπαίδευση να γίνεται εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου, καθώς και αγαθό εμπορευματοποίησης».

«Το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας δε θα γίνει ανάμνηση του παρελθόντος»

Σκιαγραφώντας την υφιστάμενη κατάσταση στις Κυκλάδες, ο κ. Καλημερίδης επανέλαβε ότι η νέα σχολική χρονιά θα βρει κλειστά 32 νηπιαγωγεία σε όλο το νομό, μεταξύ των οποίων και το Νηπιαγωγείο της Βάρης, το οποίο δε διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται επίσης το Νηπιαγωγείο της Κύθνου, το 1ο, το 2ο και το 5ο Νηπιαγωγείο Χώρας Νάξου, τα Νηπιαγωγεία Γαυρίου, Μεσαριάς και Κορθίου Άνδρου, τα Νηπιαγωγεία Εμπορίου, Επισκοπής και Μεσαριάς Θήρας, καθώς και πολλές ακόμη σχολικές μονάδες. Άνευ εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν μείνει και 20 δημοτικά σχολεία σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως το Μπατσί Άνδρου, ο Όρμος Κορθίου, η Ίος, η Κύθνος, το Εξώμβουργο και ο Πύργος Τήνου. «Τα υπόλοιπα σχολεία, τα οποία είναι πιο ευνοημένα, ξεκινούν τη χρονιά, έχοντας ελλείψεις δύο, τριών έως και τεσσάρων εκπαιδευτικών στην πρωινή ζώνη, συνεπώς κάποια παιδιά δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα τη Δευτέρα» υπογράμμισε ο κ. Καλημερίδης, διευκρινίζοντας ότι μέχρι την τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η οποία μπορεί να διαρκέσει 15 ημέρες, κάποια σχολεία δεν θα λειτουργούν καθόλου και κάποια άλλα θα υπολειτουργούν. «Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων οδηγώντας τα δημόσια σχολεία στη διάλυσή τους. Αυτοί κλείνουν τα σχολεία, εμείς πρέπει να τα ανοίξουμε. Και καλούμε όλους τους Συριανούς και τους Κυκλαδίτες να δώσουμε από κοινού τη μάχη για τα δημόσια σχολεία, έτσι ώστε το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας να μη γίνει μία ανάμνηση του παρελθόντος», κατέληξε.

52 κενά φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών

Στα 280 κενά εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες, εκ των οποίων τα 130 είναι για πρώτη φορά οργανικά, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, Αυγουστής Κλείσαρης. Όπως εξήγησε, τα προηγούμενα χρόνια, αρκετά κενά ήταν κυρίως λειτουργικά και προέκυπταν από διάφορες μετακινήσεις. Οι σοβαρές ελλείψεις που σημειώνονται σήμερα οδηγούν πολλά σχολεία σε υπολειτουργία, καθώς πολλά εξ’ αυτών διαθέτουν κάτω από το μισό των εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να υπηρετούν σε αυτά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κλείσαρης αναφέρθηκε και στις ελλείψεις εκπαιδευτικών σε απομακρυσμένα νησιά του νομού για τα μαθήματα των καλλιτεχνικών, της πληροφορικής, της μουσικής και των ξένων γλωσσών, που οδηγούν στη δημιουργία σχολείων δεύτερης ταχύτητας, δεν υπάρχει διέξοδος στα παιδιά να μάθουν κάτι πέρα από τις βασικές γνώσεις.

«Διαβάζοντας αυτά που έχουν ψηφιστεί στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο στηρίζεται στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η κατάσταση θα χειροτερέψει με κλίμακα γεωμετρική. Και φοβόμαστε ότι θα οδηγηθούμε πλέον σε μία κατάσταση κλεισίματος σχολικών μονάδων. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε πλέον μπροστά μας το κλείσιμο σχολείων σε περιοχές που κατά τη λογιστική άποψη δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν καθηγητές» έκρινε ο κ. Κλείσαρης, καθιστώντας γνωστό ότι τον τελευταίο χρόνο λείπουν από τα σχολεία οι βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί) με τα κενά να αγγίζουν τα 52, ενώ ανάλογα είναι και τα οργανικά κενά στην τεχνική εκπαίδευση.

Αντίθετος στη λογική ότι «το δημόσιο σχολείο πρέπει να εξυπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα» εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Α’ Παναγιώτης Παπαμιχαήλ, σημειώνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Χωρίς καθαρίστριες οι σχολικές μονάδες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες για τα δεδουλευμένα και τις υπηρεσίες που προσέφεραν την προηγούμενη χρονιά. «Ξεκινάμε αυτή τη χρονιά, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί και να υπάρχει σταθερή και μόνιμη εργασίας, γιατί το κομμάτι αυτό είναι μέρος της σχολικής μονάδας» σημείωσε ο κ. Καλημερίδης. «Αν δε λυθεί, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν σχολεία, καθώς τίθεται και το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, είναι ντροπή, άνθρωποι εργαζόμενοι οι οποίοι προσφέρουν στο σχολείο και διασφαλίζουν τους όρους λειτουργίας της σχολικής μονάδας, να παραμένουν απλήρωτοι και σήμερα να βρίσκονται στην ανεργία. Θέλουμε επομένως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι καθαρίστριες των σχολείων μας να είναι και φέτος μαζί μας, να έχουν σταθερή εργασία και φυσικά να πληρώνονται γιατί η προσφορά τους είναι μεγάλη στο σχολείο» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η το θέμα αυτό αφορά στο σύνολο των σχολικών μονάδων και δεν είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει μόνο η μία εκ των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης. Μάλιστα, στην πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ο κ. Καραγιάννης ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των σωματείων ότι στις περισσότερες σχολικές μονάδες, τον καθαρισμό των αιθουσών ανέλαβαν μόνοι τους οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.