«Στα τυφλά» ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Με χαμόγελα αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένης της μετέωρης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα σχολεία της χώρας, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και σε καθαρίστριες, χτύπησε το «πρώτο κουδούνι» και στις σχολικές μονάδες της Σύρου.

Παρά το γεγονός ότι, δεν έχουν ακόμα δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις για βασικά ζητήματα των σχολείων, από τα οποία εξαρτάται η ομαλή λειτουργία τους, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού επέστρεψαν την περασμένη Παρασκευή στις σχολικές μονάδες, για την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.

Κόντρα στους κακούς οιωνούς, με τους οποίους ξεκίνησε η νέα σχολική περίοδος, καθώς μέρος των κενών αναμένεται να καλυφθεί λίγο μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, διευθυντές, εκπαιδευτικοί, σχολικοί σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών υποδέχτηκαν τη μαθητιώσα νεολαία, διατηρώντας την ψυχραιμία τους.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Λίγο νωρίτερα από τις 9, οι μαθητές με τους γονείς τους αφίχθησαν στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του νησιού προκειμένου να συμμετάσχουν στην έναρξη του νέου σχολικού έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας, ιερείς της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας μετέδωσαν εγκάρδιες ευχές προς τη μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι διευθυντές των σχολείων καλωσόρισαν τους μαθητές τους, οι οποίοι φέτος θα κληθούν να προσαρμοστούν στη νέα δύσκολη σχολική πραγματικότητα, στο πλαίσιο της οποίας κύριος στόχος είναι να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ουσιαστική γνώση, συμβάλλοντας με τη σειρά τους στο έργο των εκπαιδευτικών. Οι ίδιοι ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους γονείς για τις ελλείψεις σε επίπεδο δασκάλων και νηπιαγωγών ενώ τόνισαν πως από την τρέχουσα εβδομάδα, η προσαρμογή των μαθητών θα πραγματοποιείται σταδιακά, με το ωράριο κατά το οποίο τα παιδιά βρίσκονται στα σχολεία τους να αυξάνεται έως ότου διαμορφωθεί πλήρως το πρόγραμμα με την έλευση και των αναπληρωτών.

Ευχές για μία καλή και δημιουργική χρονιά απηύθυνε προς τους μαθητές του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, συμβουλεύοντας τα μεγαλύτερα παιδιά να υποδεχτούν με αγάπη τα μικρότερα και να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στους χώρους του σχολείου. «Να διαβάζετε και να κάνετε τις εργασίες που σας βάζουν οι δάσκαλοι, για να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Όσο πιο πολλά γνωρίζουμε, τόσο πιο ωραία ζούμε τη ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το ίδιο εγκάρδιος ήταν και ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, τον οποίο ανέγνωσε ο εφημέριος του Ι.Ν. Αναστάσεως, π. Αντώνιος Χαλάς.

Νέο ταξίδι στο πέλαγος της γνώσης

«Καθώς μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, ως πνευματικός σας πατέρας βρίσκομαι νοερά κοντά σας και σας εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου για το νέο «ταξίδι» στο πέλαγος της γνώσης και στον «ωκεανό» της αρετής που σήμερα ξεκινάτε με έμπειρους ναυτικούς τους δασκάλους σας, που θα καθοδηγήσουν με ασφάλεια το «πλοίο» της ψυχής σας. Αλλά στο ταξίδι αυτό πρέπει κι εσείς να βοηθήσετε. Να μελετάτε, να συμβουλεύεστε τους δασκάλους και τους γονείς σας, να συνεργάζεστε μεταξύ σας και να παίζετε χωρίς όμως να παραμελείτε τις σχολικές σας υποχρεώσεις. Σας εύχομαι αγαπητά μου παιδιά, ο Θεός να φωτίζει την πορεία σας για το νέο σχολικό έτος. Το ταξίδι σας προς τη γνώση και την αρετή να είναι γεμάτο πολύτιμες εμπειρίες και η σχολική ζωή να αποτελέσει για εσάς μια ωφέλιμη και ευχάριστη περιπέτεια. Ο Κύριος να ευλογεί τις επιδιώξεις σας, να καρποφορεί τους μόχθους σας και να σας προστατεύει από κάθε κακό και κίνδυνο».

Τις τέσσερις νέες εκπαιδευτικούς του σχολείου, αλλά και τον Φρερ Νίκο Πρίντεζη, που αντικαθιστά τον Αδελφό Φραγκίσκο Βαρθαλίτη, μετά την πρόσφατη μετάθεσή του στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του «Αγίου Γεωργίου», Φρερ Μάριος Καπέλλας. Σημειώνεται ότι ο Αδελφός Νίκος κατάγεται από τον Φοίνικα της Σύρου, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια ήταν ιεραπόστολος σε σχολεία και ιδρύματα στην Αφρική. Οι νέες προσθήκες στο εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι η Αγνή Ρούσσου, η οποία θα διδάσκει καλλιτεχνικά, η δασκάλα αγγλικών Μαρία Ξαγοράρη – Ρηγούτσου, η Νίκη Κωνσταντάκη από τη Νάξο και η καθηγήτρια πληροφορικής Ελεάννα Αποστόλου.

Οικοδομή μιας καινούριας σχολικής χρονιάς

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η πρώτη ημέρα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, τα οποία βρίσκονται σε ελαφρώς ευνοϊκότερη θέση από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Με τη δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών, αλλά και να επιστρέψουν οι σχολικές καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες, οι εκπρόσωποι των σχολείων αλλά και των τοπικών αρχών καλωσόρισαν τους μαθητές και τους ευχήθηκαν καλή πρόοδο και δύναμη στο νέο εκπαιδευτικό «ταξίδι» τους.

«Όταν θέλουμε να ανοικοδομήσουμε ένα σπίτι, αρχίζουμε από τα θεμέλια. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, τότε παραδίδουμε το σπίτι στους ενδιαφερόμενους. Έτσι και σήμερα, θεμελιώνεται η οικοδομή μιας καινούριας σχολικής χρονιάς» τόνισε ο κ.κ. Δωρόθεος Β’, μετά την τέλεση του αγιασμού στο συγκρότημα των Γυμνασίων. Όπως εξήγησε, «οι μαθητές είναι οι εργάτες που θα πρέπει να φροντίσουν για τη σωστή οικοδόμηση του μέλλοντός τους, ώστε να ανταμείψουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους κόπους των γονέων και των διδασκάλων τους».

Από την πλευρά του, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου συμβούλευσε τους μαθητές να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να πετύχουν το στόχο τους. «Εσείς με τη νεανική σας ζωντάνια, δύναμη και ελπίδα, παρά τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές σας μονάδες, πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να αφοσιωθείτε σε αυτό το σχολικό έτος στη μόρφωση, ώστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα. Πιστέψτε με ότι αυτά που σας λένε οι καθηγητές σας είναι χρήσιμα για εσάς, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνετε αυτή τη στιγμή ή αυτά τα χρόνια. Οπότε, επιδοθείτε και αφοσιωθείτε στη μελέτη ώστε αυτή η χρονιά να αποδώσει καλούς καρπούς για εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οφείλουμε όλοι μαζί να διευκολύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία»

Ευχές για μία καλή, εποικοδομητική και αποδοτική σχολική χρονιά απηύθυνε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. «Γνωρίζουμε όλοι ότι το έργο της παιδείας είναι πολύμοχθο, πολυδιάστατο και σίγουρα απαιτεί τη συνεργασία, τη συύμπραξη και την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας εκ μέρους όλων για να αποδώσει καρπούς. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες είναι διαρκείς όχι μόνο στο ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Συνεπώς, οφείλουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να διευκολύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία», σημείωσε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα τόσο σε επίπεδο κάλυψης των διδακτικών θέσεων, όσο και στο επίπεδο των καθαριστριών, ο κ. Μαραγκός διαβεβαίωσε ότι ο δήμος επιθυμεί και θα επιδιώξει μια συνεργασία με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε ο φάρος της εκπαίδευσης να εξακολουθήσει να λάμπει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την πατρίδα μας και να αποτελεί έναν πυλώνα αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες για τον τόπο μας.

Τους απόφοιτους Λυκείου της Σύρου, οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, συνεχάρη ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ευχόμενος μία χρονιά γεμάτη υγεία, πρόοδο και κάθε ευλογία θεού στο σχολείο και στις καρδιές των μαθητών.

«Προσπαθήστε και αγωνιστείτε για να πετύχετε»

«Μετά από την καλοκαιρινή ξεκούραση και διασκέδαση ήρθε ο καιρός να βάλετε τα δυνατά σας για τη νέα αυτή σχολική χρονιά» σημείωσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, προσθέτοντας: «γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι αυτά τα τρία χρόνια του λυκείου είναι καθοριστικά για το μέλλον σας. Γι’ αυτό σκύψτε μέσα στην καρδιά σας και δείτε τι είναι αυτό που σας γεμίζει. Βάλτε στόχους και παλέψτε, προσπαθήστε με όλες σας τις δυνάμεις να το καταφέρετε για να μπορέσετε να κάνετε αυτό που επιθυμείτε και να είστε ευτυχισμένοι. Έχετε δίπλα σας τους δασκάλους σας, που κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Εσείς είστε μεγάλα παιδιά, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις, δυσκολίες και προβλήματα στη σχολική μονάδα, αλλά μπορείτε να τα ξεπεράσετε. Δείτε τι μπορείτε εσείς να κάνετε. Προσπαθήστε, αγωνιστείτε για να πετύχετε».

Τη δέσμευση ότι ο δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου μέσα από τη συνεργασία και τη σύμπραξη να καλυφθούν οι πιεστικές εκπαιδευτικές ανάγκες του νησιού, έδωσε στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Μαραγκός.

Στην τελετή του Αγιασμού στο Λυκειακό συγκρότημα στο Μάννα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φραγκίσκος Βακόνδιος, αλλά και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννης Μαραγκός. Η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου Ειρήνη Δράκου, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου Νίκος Βουτσίνος και ο Διευθυντής του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας Σύρου Παυλάκος Μαυροειδής ευχήθηκαν στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και τους ενημέρωσαν σχετικά με το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.