Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην ενσωμάτωση τεχνικών animation στην τάξη

Τα κινούμενα σχέδια «πηγαίνουν» σχολείο

Συνέντευξη του Λέκτορα Πληροφορικής Κινηματογραφίας του Τμήματος ΜΣΠΣ, Παναγιώτη Κυριακουλάκου

Μέθοδοι ένταξης των κινουμένων σχεδίων στην εκπαιδευτική διαδικασία, παρουσιάζονται από χθες στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, στο πλαίσιο του διήμερου επιμορφωτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δασκάλους και καθηγητές.

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην ενσωμάτωση τεχνικών κινουμένων σχεδίων στις ελεύθερες δραστηριότητες των μαθητών. Εφαρμογή σε θέματα σχολικού εκφοβισμού» διοργανώνεται μέσω της Δράσης 4 «Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες».

Ανάπτυξη εκφραστικών μέσων

«Στόχος αυτής της διημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα οπτικοακουστικού εγγραμματισμού, τέχνης, τεχνικής και τεχνολογίας παραγωγής κινουμένων σχεδίων στην τάξη, καθώς έτσι ώστε να ενσωματωθούν είτε στα κανονικά μαθήματα - μαθηματικά, ιστορία, φυσική, χημεία, γλώσσα – είτε στις ελεύθερες ζώνες δραστηριότητας που ασχολούνται με το περιβάλλον, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και το σχολικό εκφοβισμό που είναι και το αντικείμενο του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος» δηλώνει Λέκτορας Πληροφορικής Κινηματογραφίας στο Τμήμα ΜΣΠΣ, Παναγιώτης Κυριακουλάκος.

Όπως εξηγεί, τα κινούμενα σχέδια είναι ένα μέσο που προσφέρει εκφραστικές δυνατότητες στους μαθητές να μπορούν να μοιραστούν σκέψεις με οπτικό τρόπο και τους βοηθάει να αναπτύξουν τεχνικές δεξιότητες, δεδομένου ότι απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάμερας, τρίποδου και λογισμικού για τη δημιουργία της κίνησης. «Τα εργαλεία αυτά είναι απλά, αλλά πολύ σημαντικά για την έκφραση των εκπαιδευτικών και την εφαρμογή των τεχνικών κινουμένων σχεδίων σε συγκεκριμένα σχολικά αντικείμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απόκτηση τεχνολογικών δεξιοτήτων

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εφαρμόζει τη μεθοδολογία του Καναδέζικου Κέντρου Κινηματογράφου, η οποία έχει υιοθετηθεί από πολλά σχολεία του Καναδά. «Ήδη σποραδικά δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία όλης της χώρας, όπως η Χριστίνα Ντεπιάν, κάνουν τέτοιου τύπου βιωματικά εργαστήρια τα οποία δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν κυρίως για θέματα ελεύθερων δραστηριοτήτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο για να τα εντάξουμε στην τάξη. Δηλαδή κάνουν κι αυτοί θέματα που ευαισθητοποιούν τα παιδιά και ταυτόχρονα τους δίνουν τις δυνατότητες να αναπτύξουν και εκφραστικά μέσα και τεχνολογικές δεξιότητες», επισημαίνει ο κ. Κυριακουλάκος.

Διευκρινίζει δε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε εκπαιδευτικούς των πρώτων τάξεων γυμνασίου. «Εκτός από το θεωρητικό κομμάτι, απαιτείται και μία παραπάνω τεχνική κατάρτιση για την καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευτικών. Αυτό το κάναμε φέτος με τους αποφοίτους Σχολών Καλών Τεχνών στο Θερινό Σχολείο για τα κινούμενα σχέδια που ήταν υπεύθυνη η Φλωρεντία Οικονομίδου από τη Σύρο. Ένα τέτοιο σεμινάριο θα το χρειαστούν μετά τη διημερίδα ευαισθητοποίησης για να μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν στα χέρια τους τα εργαλεία και δεν τους φοβίζει τίποτα», σημειώνει.

Βιωματικός τρόπος εκμάθησης

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενσωμάτωση των κινουμένων σχεδίων στην εκπαιδευτική διαδικασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και στους μαθητές, οι οποίοι θα μαθαίνουν πλέον με βιωματικό τρόπο την ιστορία, τα μαθηματικά, τη γεωγραφία και τη γλώσσα. «Εκεί που συνήθως αποστασιοποιούνται, δεν κάθονται να δουλέψουν και τους φαίνονται όλα βαρετά, θα κάτσουν και θα κάνουν τις ασκήσεις οι ίδιοι. Θα φτιάξουν οι ίδιοι το μαθηματικό αντικείμενο, τα θέματα φυσικής και θα καταλάβουν ότι αυτά είναι χειροπιαστά πράγματα, που τα συναντάς στην καθημερινή σου ζωή. Οπότε δεν είναι κάτι απλά αφηρημένο, το οποίο δεν θα τους χρειαστεί πουθενά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και στον Καναδά έχει τεράστια επιτυχία σε αυτή τη λογική της εκμάθησης των αντικειμένων στο σχολείο αλλά και της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης των παιδιών».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των εισηγητών, βρίσκονται και μέλη της Ένωσης Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas, οι οποίοι συμμετέχουν στην όγδοη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. «Επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε το σεμινάριο κατά τη διάρκεια του animasyros, ούτως ώστε το περιβάλλον να είναι ακόμη πιο δυνατό για τους εκπαιδευτικούς. Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι στα πιλοτικά αυτά προγράμματα τόσο στη Ρόδο όσο και στη Χίο συμμετέχουν συνολικά 10 από τα 16 μέλη της ASIFA Hellas, ενώ ομιλητές στη Σύρο είναι οι: Άγγελος Ρούβας, Αναστασία Δημητρά, Χριστίνα Ντεπιάν και Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.