Συντηρήσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις στις σχολικές μονάδες της Σύρου

«Οι μαθητές είναι το μέλλον του νησιού μας»

Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκου Βακόνδιου

Με γνώμονα την εξασφάλιση καλύτερων συνθήκων για τους μαθητές, που αφιερώνουν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους στο δεύτερο «σπίτι» τους -το σχολείο- συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης στις σχολικές μονάδες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, αλλά και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που καταγράφουν και ιεραρχούν τις ανάγκες από κοινού με τους διευθυντές των σχολείων, επεμβαίνει σε σχολικά κτήρια, τα οποία δείχνουν να χάνουν σταδιακά τη μάχη τους με τον χρόνο.

Κτήρια παραδομένα στο χρόνο

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα σχολεία μας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Φραγκίσκος Βακόνδιος, σημειώνοντας ότι ο Δήμος έχει «αγκαλιάσει» τον τομέα της παιδείας με ιδιαίτερη προσοχή. Όπως εξηγεί, η συντήρηση των κτιρίων αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, δεδομένης της παλαιότητας της πλειοψηφίας των σχολικών υποδομών, εκ των οποίων κάποιες έχουν ήδη ξεπεράσει τον ένα αιώνα «ζωής». «Ιδιαίτερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι παλιά, με πιο πρόσφατο το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1994, έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει πως ανάμεσα στα πιο παλαιά σχολικά κτίρια, συγκαταλέγονται αυτά της Βάρης, της Άνω Σύρου και πολλά κτίρια της Ερμούπολης.

Κύριο μέλημα των επιτροπών αποτέλεσε από την πρώτη κιόλας στιγμή, η στενή επικοινωνία των προέδρων με τις διευθύνσεις των σχολείων, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες, αλλά και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη βελτίωση των «ταλαιπωρημένων» σχολικών μονάδων, σε συνεργασία και με το αρμόδιο Τμήμα Μικρών Έργων του Δήμου.

Αλλαγή κουφωμάτων και θερμομονώσεις

Μεταξύ αυτών ήταν και το έργο αντικατάστασης των κουφωμάτων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου (45.000 ευρώ) προκειμένου οι μικροί μαθητές να φιλοξενηθούν σε ένα πιο ζεστό και κατάλληλο σχολικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε επίσης η κατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, η οποία συνοδεύτηκε από τα χαμόγελα εκπαιδευτικών και μαθητών, οι οποίοι επί σειρά ετών περιμέναν με ανυπομονησία την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού έργου. Σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η ενεργειακή αναβάθμιση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και στο Νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν αντίστοιχες εργασίες στο νηπιαγωγείο του Φοίνικα. Πρόκειται για ένα έργο 270.000 ευρώ, που περιλαμβάνει, θερμομονώσεις και λέβητες, καινούρια κουφώματα και ενεργειακές λάμπες. Αντικατάσταση κουφωμάτων πραγματοποιήθηκε επίσης και στο Νηπιαγωγείο του Μάννα, όπου μεταξύ άλλων, έγινε συντήρηση στην κεντρική πόρτα και την περίφραξη του σχολείου, ενώ στο πλαίσιο της περυσινής αναβάθμισης της παιδικής χαράς από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε και στην τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας. Αξιόλογη τέλος πρωτοβουλία ήταν και η προμήθεια των σχολικών μονάδων του νησιού με μηχανήματα πόσιμου νερού από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας «όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού επιδέχονται επεμβάσεις και αναβαθμίσεις, ωστόσο όνειρο της δημοτικής αρχής είναι η μεταστέγαση κάποιου νηπιαγωγείου της Ερμούπολης σε ένα καινούριο κτίριο, με στόχο να αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση». Μία επιθυμία, η οποία δυστυχώς σκοντάφει στην έλλειψη διαθέσιμων κτιρίων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ο κ. Βακόνδιος αναφέρεται επίσης και στην οικονομική στήριξη των Δήμων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων τους. Υπενθυμίζεται ότι για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων εξασφαλίστηκε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 278.000 ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε επισημάνει «είναι πολιτικό και ηθικό χρέος μας να είμαστε παρόντες και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ακόμη και σε θέματα στα οποία ο νομοθέτης δεν μας έχει δώσει την δυνατότητα παρέμβασης».

Η κατανομή των κονδυλίων αυτών ανά νησί έγινε με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια και με μέθοδο που εξάγει το αποτέλεσμα της κατανομής λαμβάνοντας υπόψιν, με συντελεστή βαρύτητας, τον αριθμό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων ανά νησί και τον αριθμό των μαθητών ανά νησί, με βάση τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2014.

Οι προτάσεις του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

«Εμείς έχουμε καταγράψει πολλές από τις ανάγκες των σχολείων και έχουμε συντάξεις τις προτάσεις μας, τις οποίες θα αποστείλουμε τις προσεχείς ημέρες και στην Περιφέρεια» σημείωσε ο κ. Βακόνδιος, καθιστώντας γνωστό ότι αυτές αφορούν σε καινούρια κουφώματα, χρωματισμούς και επισκευές σοβάδων στο 2ο, το 4ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, καθώς και σε συντηρήσεις στα κτίρια των Γυμνασίων και των Λυκείων, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι μετά την περιπέτεια των Σχολικών Επιτροπών με τη δέσμευση των χρημάτων τους, λόγω μη κατάθεσης των απολογιστικών στοιχείων τους στην Επίτροπο, η οποία έλαβε αίσιο τέλος πριν από έναν χρόνο, οι πρόεδροι σε συνεργασία και με την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας έχει καταφέρει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων.

«Έχει γίνει ένας σχεδιασμός και ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνουμε στα σχολεία χρήματα για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους», τονίζει.

«Ας αλλάξουμε όλοι μαζί το νησί μας προς το καλύτερο»

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η βελτίωση των συνθηκών στις σχολικές μονάδες του νησιού, προκειμένου οι μαθητές να δουν τον κόσμο με θετική ματιά. «Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες και τις δύσκολες εποχές που ζούμε, πιστεύουμε σε αυτούς και πραγματικά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αλλάξουμε όλοι μαζί το νησί μας προς το καλύτερο.