Το 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης στο αρχαίο θέατρο της Δήλου

“Ταξίδι με τη λύρα του Απόλλωνα”

Στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, σ' ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του Αιγαίου, θα έχουν τη χαρά και την τιμή να βρεθούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξιδεύω με τη λύρα του Απόλλωνα”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους και περιλαμβάνει δράσεις κοινωνικοσυναισθηματικής ενδυνάμωσης, μέσα από τις οποίες οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με τον πολιτιστικό θησαυρό του τόπου τους, τον μοναδικό πολιτισμό των Κυκλάδων.

Δήλος: ανεξάντλητη πηγή γνώσης

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Σύρο η προβολή της ταινίας του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα “Δήλος 2015”, παρουσία του δημιουργού της ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του ιερού νησιού ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, αλλά και ως ανεξάντλητης πηγής γνώσης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και η Κινηματογραφική Λέσχη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου με την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης “εντάξαμε την ταινία στο πρόγραμμά μας, εκτιμώντας πως μέσα από τις εικόνες της, τον ποιητικό λόγο της Αλέκας Δήμου και του Δημήτρη Καράβολα και το φως που ξεχειλίζει από την ιστορία της Δήλου θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τους άλλους”.

“Ο ήλιος ο ηλιάτορας” στο νησίτου φωτός

Προσθέτουν επίσης ότι η ταινία του κ. Κιούκα, που συμμετείχε φέτος στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης δράσεων και πρωτοβουλιών για περισσότερες δράσεις στο σχολείο, που συνδυάζουν την εκπαίδευση με τον πολιτισμό.

Μία εξ' αυτών είναι η επίσκεψη των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου την Κυριακή 5 Ιουνίου, όπου σε συνεργασία με γονείς και τις εκπαιδευτικούς Μαργαρίτα Φρέρη, Τζένη Αργυροπούλου και Καλλιόπη Μπάιλα, θα παρουσιάσουν στο θέατρο του νησιού αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη “Ο ήλιος ο ηλιάτορας”.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Μιχαλόπουλος, καθώς και τοπικοί φορείς της Μυκόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το αρχαίο θέατρο της Δήλου παραχωρείται στο 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη και φυσικά του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Στέλιου Μπρίγγου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το Νηπιαγωγείο θα μεταβεί στη Μύκονο, όπου θα το υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Χώρας, καθώς και τάξεις άλλων σχολείων του νησιού. Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε προγραμματισμένες δράσεις στο Γιαλό και αμέσως μετά θα επιστρέψουν και πάλι στη Σύρο.

Σε δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη”, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχήθηκαν η Δήλος να γίνει πόλος έλξης όλων των σχολείων του νομού για εκπαιδευτικές δράσεις, που θα φέρουν τους μαθητές πιο κοντά στην ιστορία του τόπου μας.

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, το 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, όπου συμμετείχε σε εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα "Ειδώλια στην νεοκλασική Ερμούπολη και η προστασία της πόλης μας".

Η υπεύθυνη των προγραμμάτων κ. Μαρία Κάπαρη μίλησε στους μαθητές για τα ειδώλια και τη δημιουργία της πόλης μας. Στη συνέχεια, όλοι μεταφέρθηκαν στο αίθριο του Μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να “ταξιδέψουν” με το “καραβάκι” από νησί σε νησί, διανύοντας το Αιγαίο Πέλαγος.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα:«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», δεδομένου ότι τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Παρέχοντας τεχνογνωσία, τα μουσεία οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον, συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασε και εικαστικό εργαστήρι για τους μικρούς φίλους του ηλικίας 6-8 ετών με τον τίτλο “Βάφουμε με χρώματα τα πήλινα ειδώλια που κατασκευάσαμε”.