Οι μαθητές του 3ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης εκφράστηκαν και δημιούργησαν μέσα από το Θέατρο

Καλλιτέχνες από κούνια

Πρωτότυπα σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια, ιδιαίτερες μάσκες και κούκλες με στυλ και φαντασία ήταν μερικά από τα αριστουργήματα των μαθητών του 3ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, που θαύμασαν για δύο ημέρες οι επισκέπτες του Πνευματικού Κέντρου.

Τα έργα των λιλιπούτειων καλλιτεχνών που εκφράστηκαν και δημιούργησαν, εμπνευσμένοι από την τέχνη του θεάτρου, εκτέθηκαν στην αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδη», αποτελώντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς που πραγματοποιήθηκε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

«Το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά κατά την προετοιμασία της Χριστουγεννιάτικης γιορτής του, αλλά και η καθημερινή ενασχόλησή τους με το συμβολικό παιχνίδι και την αυτοσχέδια αναπαράσταση εικόνων, κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων, μας έδωσε την ιδέα να ασχοληθούμε με τα είδη Θεάτρου», δήλωσαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί, Ελευθερία Κυρηναίου, Νικολέττα Καντζή και Σοφία Σκουριά.

Ανάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας

Το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων που επιλέχθηκε με τίτλο «Εκφράζομαι και Δημιουργώ μέσα από το Θέατρο» έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τι είναι το Θέατρο και ποια επαγγέλματα σχετίζονται με αυτό, να εκφραστούν με το ελεύθερο δραματικό παιχνίδι, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τη φαντασία τους. Επιπλέον, εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα, πειραματίστηκαν με την κίνηση, τη φωνή, τους ήχους, το φως και τη μουσική, επέλεξαν και χρησιμοποίησαν με φαντασία διάφορα άχρηστα υλικά για την κατασκευή σκηνικών, κουκλών και κοστουμιών, δημιούργησαν από κοινού μια θεατρική παράσταση, επισκέφτηκαν και αντιλήφθηκαν την αξία του Θεάτρου «Απόλλων» στην Ερμούπολη.

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές εντρύφησαν στη λαϊκή ιταλική αυτοσχεδιαστική κωμωδία, κατασκεύασαν μάσκες αρχαίου θεάτρου, καθώς και φιγούρες θεάτρου σκιών.

Commedia del’ arte

Η Κομέντια ντελ άρτε ήταν δημοφιλής μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα και έγινε σύντομα αγαπητή και έξω από τα σύνορα της Ιταλίας.

Κλασσικοί χαρακτήρες της είναι ο Αρλεκίνος, η Κολομπίνα, ο Πιερρότος, ο Πανταλόνε, ο Ντοτόρε, ο Καπιτάνο, ο Μπριγκέλα, ο Πουλτσινέλο.

Η στολή του Αρλεκίνου κατασκευάστηκε από τα παιδιά με τη χρήση διαφόρων κομματιών από πολύχρωμα υφάσματα. Για το φόρεμα της Κολομπίνα χρησιμοποίησαν ένα παλιό μπλουζάκι και εφημερίδες για τη φούστα και τα τούλια.

Μάσκες Αρχαίου Θεάτρου

Οι μαθητές, με τη βοήθεια των νηπιαγωγών, ταξίδεψαν στην εποχή του Αρχαίου Θεάτρου, παρατηρώντας εικόνες και βίντεο από παραστάσεις κωμωδίας και τραγωδίας, διάβασαν έργα Αρχαίων Ελλήνων ποιητών, τα δραματοποίησαν και κατασκευάσαν μάσκες αρχαίου θεάτρου από χάρτινα πιάτα, κουμπιά, χαρτόνια, κορδέλες και μάσκες με την τεχνική Παπιέ Μασέ.

Φιγούρες Θεάτρου Σκιών

Μελετώντας το φαινόμενο του φωτός και της σκιάς, τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα παιχνίδια του Θεάτρου Σκιών. Ειδικότερα, πειραματίστηκαν με διάφορες φωτεινές πηγές και τη δημιουργία σκιών, παρατήρησαν την αλλαγή στο μέγεθος των σκιών ανάλογα με τη θέση της φωτεινής πηγής και έπαιξαν με τις σκιές των σωμάτων τους, χρησιμοποιώντας ένα ύφασμα και μια λάμπα. Επιπροσθέτως, παρακολούθησαν βίντεο από παραστάσεις θεάτρου σκιών και γνώρισαν το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη. Στη συνέχεια διάβασαν το κείμενο του Εμμανουήλ Ροΐδη, η «Μηλιά» και το λαϊκό παραμύθι «Η Δαφνούλα». Ανέλυσαν τα πρόσωπα και τους ρόλους αυτών και φτιάξαμε τις αντίστοιχες φιγούρες από χαρτόνια.

Τέλος, παρουσίασαν τις ιστορίες τους στους συμμαθητές μας χρησιμοποιώντας έναν προβολέα και τις φιγούρες που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και κατασκεύασαν.

Παράλληλα με την έκθεση, οι μικροί φιλότεχνοι είχαν τη δυνατότητα να παίξουν, να υποδυθούν ρόλους και να κατασκευάσουν τις δικές τους κούκλες στο αίθριο του Πνευματικού Κέντρου.