Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας

Φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας

Προγράμματα πληροφορικής, μουσικής, διατροφής, περιβάλλοντος και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2015 – 2016 στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, παρουσιάστηκαν σε μία ξεχωριστή εκδήλωση φεστιβαλικού χαρακτήρα, μέσα από την οποία επιβραβεύτηκε η προσπάθεια και η ανεξάντλητη δημιουργία των μαθητών.

Μουσική, βίντεο, χοροί, παρουσιάσεις και γευστικές απολαύσεις περίμεναν την περασμένη Κυριακή μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι επισκέφτηκαν το σχολείο από τις 16:00 έως τις 21:30 και περιηγήθηκαν στους χώρους με τα εκθέματα.

Οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με το κοινό να εναλλάσσεται και να ανανεώνεται συνεχώς. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κεράσματα, τα οποία προσέφεραν απλόχερα οι γονείς των παιδιών.

«Από το σώμα το δυνατό… στη μουσική που ταξιδεύει»

Οι μαθητές της Β’ Τάξης και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Λουΐζα Ρούσσου και Γλύκα Τσιρονίκου παρουσίασαν το πρόγραμμα «Για σώμα δυνατό, τρώω το σωστό το φαγητό», που αποσκοπούσε στην ενημέρωση των παιδιών για τις τροφές και την υιοθέτηση υγιεινών τάσεων διατροφής στα γεύματά τους εντός κι εκτός σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνήθηκαν με σχετικό ερωτηματολόγιο οι συνήθειες διατροφής των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, με στόχο τη βελτίωσή τους στο τέλος του προγράμματος. Μελετήθηκαν τα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης και αναζητήθηκαν σε σχετική ζωγραφιά. Τα παραμύθια «Ο Αγησίλαγος» και «Μια φορά ήταν .... η Κολοτούμπα» έδωσαν την αφορμή στους μαθητές για να γνωρίσουν τις ομάδες τροφίμων και να καταλήξουν στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής την οποία και ζωγράφισαν. Μεταξύ άλλων, η κ. Ελένη Βουτσίνου εμπνεύστηκε  από το βιβλίο «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου και βοήθησε τους μαθητές να ανακαλύψουν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το ουράνιο τόξο που υπάρχει μέσα στο σπίτι όλων μας και τον θησαυρό που βρίσκεται  σ’ αυτό  όταν το... καταβροχθίσουμε.

Προστατεύω το περιβάλλον και μιλάω γαλλικά

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης «Μένω στη Σύρο και προστατεύω το περιβάλλον μου» με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Σοφία Αντωνοπούλου και Μαργαρίτα Φόνσου είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στη διαφύλαξη του καθαρού περιβάλλοντος. Το σχολείο έλαβε μέρος στη δράση «Η γη είναι στα χέρια σου» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι τάξεις Ε’ και Δ’ πήραν το 1ο βραβείο στις Κυκλάδες για την πρωτοτυπία και δημιουργικότητά τους.

Στο φετινό διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2016 με τίτλο «Η Γεύση των λέξεων» συμμετείχαν η Ε’ και η ΣΤ’ τάξη του σχολείου με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Σοφία Αντωνοπούλου. Οι μαθητές έφτιαξαν φαγητά και τα έβγαλαν φωτογραφίες οι οποίες διαγωνίστηκαν μαζί με ανάμεσα σε 3.000 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε η δουλειά των μαθητών και μαθητριών της Ε’ και ΣΤ’ τάξης κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Teachers4Europe – Γνωρίζω την Ευρώπη». Τέλος, τα παιδιά χόρεψαν σύγχρονους χορούς με το άκουσμα γαλλικών τραγουδιών.

Τηλεπικοινωνία και ανακύκλωση

 Το πρόγραμμα «Μουσείο μέσων τηλεπικοινωνίας» με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μαρία Ιωσηφίδου παρουσιάστηκε με τις εργασίες των μαθητών της Ε’ τάξης στον υπολογιστή (βιβλίο, συννεφόλεξα, ζωγραφιές, εννοιολογικοί χάρτες) αλλά και με κατασκευές. Στις κατασκευές αυτές συνέβαλαν οι γονείς αφιερώνοντας χρόνο από τα απογεύματά τους. Δουλεύοντας για τις κατασκευές οι ομάδες έφεραν υλικά, δούλεψαν, αγχώθηκαν, αναζήτησαν πληροφορίες, έλυσαν προβλήματα που προέκυψαν και συνεργάστηκαν όλοι μαζί για ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Μ’ ένα καραβάκι, μια εδώ μια εκεί…», προβλήθηκε η ταινία η οποία γυρίστηκε, υπό την καθοδήγηση της κ. Ιωσηφίδου, με παιδιά της ΣΤ’ τάξης κι είχε σενάριο το οποίο είχαν γράψει τα ίδια. Τα παιδιά μέσα από την ταινία αφηγούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι και στο σχολείο. Επίσης, παρουσιάστηκε ένα βίντεο «πίσω από τις κάμερες» που είχε ως θέμα του τα δρώμενα που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ταινία κι είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα.

Με το θέμα της ανακύκλωσης ασχολήθηκαν οι μαθητές της Δ’ τάξης με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους Θανάση Κουβαλάκη και Ειρήνης Περπινιά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανακύκλωση των καπακιών και για τον τρόπο με τον οποίο αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δύο θεατρικά δρώμενα όπου τα παιδιά είχαν αντίστοιχους ρόλους ανακυκλώσιμων υλικών.

Συνεργασία και ομαδικότητα

Το «τραγούδι της αποθήκευσης» παρουσίασε η Δ’ τάξη μαζί με τις δασκάλες τους Ειρήνη Μυτιληναίου, Μαρία και Ιωσηφίδου. Η συνεργασία των εκπαιδευτικών της μουσικής και της πληροφορικής οδήγησε στη δημιουργία ενός βίντεο όπου παρουσιάζονται τα παιδιά να παίζουν μεταλλόφωνα και να τραγουδούν σε στίχους σχετικά με την αποθήκευση αρχείων.

Η υπεύθυνη δράση, κατάληξη του προγράμματος «Παρ’ το σκουπίδι, καν ‘ το παιχνίδι» με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μαρία Σταμπουλή έλαβε χώρα στον εξωτερικό χώρο του σχολείου. Τα παιδιά του Δ2 έπαιξαν μπόουλινγκ χρησιμοποιώντας τα πλαστικά μπουκαλάκια από τα γάλατα. Κόβοντας και ράβοντας παλιά μπλουζάκια έπαιξαν «καστρομαχίες». Χρησιμοποιώντας τα τενεκεδάκια από τις σοκολατολιχουδιές έπαιξαν το «κλωτσοκούτι» (ελληνικό, παραδοσιακό παιχνίδι).

 Για «αλήθειες και ψέματα» μίλησαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης μαζί με την υπεύθυνη πληροφορικής κ. Ιωσηφίδου. Τα παιδιά είχαν ασχοληθεί με λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και παρουσιάστηκε βίντεο όπου εμφανίζονται στο διάστημα, σ’ ένα δάσος, στην παραλία ή παρέα με ρομπότ. «Αλήθεια ή ψέματα;» Ευαισθητοποιούνται έτσι στους κινδύνους «ανεβάσματος» φωτογραφιών στο Διαδίκτυο.

Δυο κόσμοι συναντήθηκαν

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2015-16 δημιουργήθηκε η ομάδα ρομποτικής "Τα επτάστερα" η οποία συναντιόταν κάθε Κυριακή απόγευμα, αρχής γενομένης από 25/10/2015. Τα παιδιά που αποτέλεσαν τα μέλη της ομάδας είναι έξι παιδιά από την Ε' τάξη. Σκοπός της ομάδας ήταν η δημιουργία ενός έργου ρομποτικής με το οποίο και τελικά λάβαμε μέρος στους Περιφερειακούς αγώνες του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού ρομποτικής για Δημοτικά με θέμα "Ο γαλαξίας μας". Η ομάδα του Δημοτικού Σχολείου της Ποσειδωνίας βγήκε 1η από τις Κυκλάδες και 16η ανάμεσα σε 50 συμμετοχές.

Η μουσική που ταξιδεύει

Τέλος, οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης ταξίδεψαν μουσικά το κοινό μαζί με τη δασκάλα τους Ειρήνη Μυτιληναίου. Πηγή έμπνευσης του προγράμματος αποτέλεσαν διάφορα κεφάλαια των βιβλίων της μουσικής. 94 μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες  συνέλεξαν πληροφορίες, σχεδίασαν, κατασκεύασαν, ζωγράφισαν, ηχογράφησαν, έμαθαν τραγούδια και επί δύο συνεχόμενες ημέρες,  επί επτά ώρες την ημέρα χρειάστηκε να βγάλουν 2000 φωτογραφίες για να μπορέσουν να αποδώσουν την κίνηση της ταινίας «καρέ- καρέ». Στη συνέχεια οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν από τη μουσικό μας με ένα πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που κάνει μοντάζ.