Οι Σχολικές Δραστηριότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για το έτος 2015 – 2016

Σχολεία ενωμένα, ποτέ νικημένα

Επτακόσια προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων υποβλήθηκαν και υλοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων, κατά το σχολικό έτος 2015 – 2016, με στόχο το συνολικό όφελος παιδιών, εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας σε θέματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.

Το σύνολο των προγραμμάτων και των εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλα τα σχολεία και τους γονείς, σχεδιάζονται, προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται από τις Σχολικές Δραστηριότητες, διαμέσου της Υπευθύνου Χρυσάννας Διαμαντή.

Πολιτισμός

Ανάμεσα στις “γέφυρες” επικοινωνίας που χτίζει κάθε χρόνο η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού -σημαντικού εργαλείου πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας- ξεχωρίζει η συνεργασία της με το animasyros 7.0 Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων από 18 έως 27 Σεπτεμβρίου 2015. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά αξιόλογων ταινιών, αλλά και να συμμετέχουν σε παιδικά εργαστήρια κατασκευής κινουμένων σχεδίων, γνωρίζοντας μέσα από αυτά τη μαγεία της κινηματογραφικής τέχνης. Επιπλέον, διεξήχθη εργαστήριο συνεκπαίδευσης με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών γενικής και ειδικής αγωγής. 

Στα νησιά της Πάρου, της Αντιπάρου και της Σύρου φιλοξενήθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά το πρόγραμμα “Βιβλία σε ρόδες”, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα είχε ως στόχο να φέρει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων. Η δράση ενθάρρυνε τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση. Μέσα από ρο πρόγραμμα, οι μαθητές αντιλήφθηκαν πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.  

Σημαντικό κεφάλαιο στις φετινές σχολικές δραστηριότητες αποτέλεσαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια, στο πλαίσιο του Πιλοτικού Τοπικού Δικτύου «Το παρελθόν στο Παρόν: Η αρχαιότητα ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης». Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συνεργάστηκε με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Τα σεμινάρια και οι υποστηρικτικές δράσεις φιλοδοξούν να μεταδώσουν στα νησιά τη γνώση, γύρω από τη σχέση αρχαίας τέχνης και σύγχρονης δημιουργίας. Στο πνεύμα αυτό, διεξήχθησαν σεμινάρια δημιουργίας κινουμένων σχεδίων και εκμάθησης τεχνικών κόμικ στη Σύρο και την Τήνο.

Τα σχολεία συμμετείχαν επίσης στη δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα οποία παρουσιαστούν στην Έκθεση που σχεδιάζεται για τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2016.

Μία από τις καινοτομίες της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ήταν και η συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου (Λ.Ε.Σ.) και την εκπαιδευτικό κ. Χαρά Kατσαρή-Περρή, για την υλοποίηση των βιωματικής δράσεων «Παραδοσιακό παραμύθι – Δράσεις Μυθοπλασίας και Βιβλιοπαραγωγής» για παιδιά της Β΄ και Γ΄ τάξης Δημοτικού.  Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δράση όπου τα παιδιά, έρχονται σε επαφή με τα παραδοσιακά παραμύθια της χώρας μας, αλλά επίσης έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι, μέσα από τεχνικές  μυθοπλασίας. Οι δράσεις έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και αφιερώνονται στο παραδοσιακό παραμύθι.  

Υγεία

Στον τομέα της Υγείας εντάσσεται το Πρόγραμμα Πρόληψης Ατυχημάτων “Αδρή οφθαλμολογική εξέταση”, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Β΄ Δημοτικού και έχει σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων και την πρόληψη των προβλημάτων όρασης.  Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξέτασης και ανίχνευσης δυσκολιών, καθώς και βιωματικής διδασκαλίας της πρόληψης ατυχημάτων, εγκεκριμένο από το υπουργείο. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αρχικά από τις Υπεύθυνες ΑΥ και την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και συνεχίστηκε με την Υπεύθυνη ΣΔ ( πρώην Υπεύθυνη ΑΥ) και την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Τώρα συνεχίζουν να το υλοποιούν, οι Επισκέπτριες Υγείας του ΚΕΦΙΑ και του Τμήματος Υγείας της Περιφέρειας. 

Επιπλέον, μαθητές της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εξεταστούν, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης σκολίωσης.

Δραστηριότητες σε Μύκονο και Άνδρο

Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Εθελοντισμός για το περιβάλλον και την κοινωνία» διοργανώθηκε στη Μύκονο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2015. Στο γειτονικό νησί υλοποιήθηκε επίσης για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» της Πανελλαδικής Περιβαλλοντικής και Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, το οποίο ταξίδεψε επίσης σε Σύρο και Τήνο με την υποστήριξη του Ομίλου Κυνόφιλων Σύρου.

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου πραγματοποιήθηκε μία σειρά δράσεων στο νησί της Άνδρου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η εκπαιδευτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο: Εκπαίδευση για τον κόσμο και την Αειφόρο Ανάπτυξη» και το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: “Η διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η διαχείριση των μικροαπορριμμάτων-Marliscο”. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Π.Ε Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας και με το MEdIES (Mεσογειακό Δίκτυο Εκπαιδευτικών). 

Τέλος, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 2016 εφαρμόστηκε στην Άνδρο η πιλοτική δράση «Η φωτιά δεν παίζει. Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ), το ΚΠΕ Κορθίου και διάφορους φορείς του νησιού. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση, η κινητοποίηση των παιδιών και η συμμετοχή τους σε μια συλλογική δράση που έλαβε χώρα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Άνδρου για τις δασικές πυρκαγιές.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί έγιναν πολλαπλασιαστές του μηνύματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών και πραγματοποίησαν μια τοπική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, στην Άνδρο.

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου –Ερμούπολης, τη Δ/νση Μεταφορών της ΠΝΑ, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Οδήγησης κ. Τσαντήλα Φώτη και τους εθελοντές εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών, κ. Φραγκίσκο Ρούσσο, κ. Στέφανο Μπερτάκη και κ. Γιάννη Λούβαρη, υλοποιήθηκε για όγδοη χρονιά το «Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής» στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Σύρου. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η διαμόρφωση του τρόπου σκέψης τους για την κυκλοφορία, την οδήγηση και να εφαρμόζουν καθημερινά απλές πρακτικές ασφαλούς κυκλοφορίας.  Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και εργαλείο εκπαίδευσης που συντελεί στην διαμόρφωση  κυκλοφοριακής συνείδησης από την παιδική ηλικία, στην πρόληψη ατυχημάτων και στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς σε όλους. 

Περιβάλλον

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, σχολικές μονάδες σε διάφορα νησιά του νομού ένωσαν για μία ακόμη φορά τα χέρια τους με τη Helmepa Junior, υλοποιώντας δράσεις από 19 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου 2015.

Σε συνέχεια της συνεργασίας των Σχολικών Δραστηριοτήτων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών -European Birdwatch». Παιδιά, γονείς και όσοι ενδιαφέρονται για τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών συμμετείχαν στις διήμερες δράσεις που έλαβαν χώρα στον υπό ίδρυση Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων Σύρου, στα Χρούσσα. 

Εθελοντικές επιμορφωτικές δράσεις με τίτλο «Η μεταμόρφωση του Βοτανικού Κήπου – Φυτεύουμε βότανα με ταυτότητα ΕΛ.Γ.Ο σχήμα δέντρων» υλοποιήθηκαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου στον χώρο του Βοτανικού Κήπου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά και πολύπλευρα στην ανάπτυξη και προστασία του φυσικού μας πλούτου. 

Η συνεργασία με την  «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» συνεχίστηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου για την υλοποίηση εθελοντικών επιμορφωτικών δράσεων βασισμένων στις αρχές και πρακτικές της Permaculture με τίτλο «Φυτεύουμε βότανα με τεχνικές Permacultura». Η εκπαιδευτική και η μαθητική κοινότητα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αρχές της Αειφόρου Καλλιέργειας, αλλά και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες αυτάρκειας και αυτονομίας που έχουμε όταν αναπτύσσουμε και προστατεύουμε το φυσικό μας πλούτο. 

Από κοινού με την “Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.” σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στον υπό διαμόρφωση Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων Σύρου, με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη - Σχολικοί Κήποι».

Πιστή σε προγράμματα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στους μαθητές, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχε στο το έργο LIFE DEBAG «Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον» (LIFE14 GIE/GR/001127). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), αποσκοπώντας στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της φετινής “Plastic bag free week” και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο στις 2 Ιουνίου, σεμινάριο με θέμα: «Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα».