Απάντηση του προϊσταμένου Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας σε επιστολή του Επάρχου Πάρου για την αναστολή λειτουργίας δύο τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου

«Στα περσινά επίπεδα τα ολιγομελή τμήματα»

  • Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, 2016 - 06:14

Η λειτουργία 16 τμημάτων στο ΕΠΑΛ της Πάρου, τονίζεται από το Υπ. Παιδείας στην απάντηση του σε επιστολή του Επάρχου Πάρου, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας δύο εκ των ολιγομελών τμημάτων Δομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

Απαντώντας στην επιστολή του Επάρχου Πάρου, κ. Κωνσταντίνου Μπιζά, σχετικά με την υστέρηση ίσων ευκαιριών για τους μαθητές των νησιών και συγκεκριμένα της Πάρου, αφού με την υπουργική απόφαση για κατάργηση των τμημάτων ΕΠΑΛ, τα οποία δεν συγκέντρωναν ικανό αριθμό μαθητών, ανεστάλη η λειτουργία δύο τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου, από το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζεται, πως στο νησί λειτουργούν 14 ολιγομελή τμήματα, ενώ κατ’ εξαίρεση στην Πάρο, εγκρίθηκε η λειτουργία επιπλέον δύο, προσφέροντας την ευκαιρία στους Παριανούς μαθητές να επιλέξουν τις επαγγελματικές κατευθύνσεις της επιλογής τους.

Καταστρατήγηση ισότιμων ευκαιριών

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, κ. Μπιζάς, είχε απευθυνθεί στο Υπουργείο, μετά την επιβολή της αναστολής λειτουργίας των τμημάτων του Επαγγελματικόυ Λυκείου, σημειώνοντας στη σχετική του επιστολή, πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα την άδικη και άνιση μεταχείριση που υποβάλλονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Πάρου που είχαν επιλέξει τους τομείς ΔΟΜΙΚΩΝ και ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ».

Όπως επεσήμανε, «δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει για την φετινή σχολική περίοδο την λειτουργία των παραπάνω ολιγομελών τομέων στο νησί της Πάρου», ενώ τόνισε, ότι «το ΕΠΑΛ Πάρου είναι το μοναδικό σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης για τα παιδιά της Πάρου & της Αντιπάρου. Είναι προφανές ότι η κατάργηση των παραπάνω τομέων καταστρατηγεί την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών της πατρίδας μας στην δημόσια παιδεία».

Ενημέρωνε μάλιστα, πως «ήδη δύο μαθήτριες που είχαν επιλέξει τομείς που τελικά δεν εγκρίθηκαν, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Πάρο προκειμένου να παρακολουθήσουν τους τομείς της αρχικής τους επιλογής ενώ δύο ακόμη μαθητές έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό να διακόψουν την παρακολούθηση των μαθημάτων», υπογραμμίζοντας, ότι «αν το Υπουργείο έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την τεχνική εκπαίδευση και να σταματήσει την συρρίκνωση των ΕΠΑΛ έχει υποχρέωση να τ’ αναβαθμίσει και να τ’ αποκαταστήσει στην κοινωνία από την αίσθηση ότι είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας».

Εξορθολογισμός ανθρώπινων και υλικών πόρων

Σε συνέχεια της επιστολής του Επάρχου Πάρου, κ. Μπιζά. περί μη-έγκρισης ολιγομελών τομέων, το Υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο του προϊστάμενου της Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Γεωργίου Μουστάκα, απέστειλε απάντηση στην οποία γνωρίζεται, ότι «με το άρθρο 66 (παρ. 3, 4 και 5) του Ν.4386/2016 (Α’ 83) διαμορφώθηκε η νέα δομή των ΕΠΑ.Λ., η οποία θα έχει ενιαίο πρόγραμμα στην Α’ τάξη, διαχωρισμό σε Τομείς στη Β΄ τάξη και διαχωρισμό σε ειδικότητες στη Γ’ τάξη. Με το ίδιο άρθρο παρέχονται εξουσιοδοτήσεις στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να καθοριστούν οι τομείς και οι ειδικότητες».

Όπως διευκρινίζεται, «δυνάμει των εξουσιοδοτήσεων αυτών εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. Φ20/105925/Δ4/29-06-2016 (ΦΕΚ 2079/τ.Β’/ 06.07.2016) Υπουργική Απόφαση, η οποία τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ΄ αριθμ. Φ20/120403/Δ4/21.07.2016 (ΦΕΚ 2423/τ.Β΄/05.08.2016) όμοιά της, με τις οποίες αποφάσεις καθορίστηκαν οι Τομείς που θα λειτουργήσουν σε κάθε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) του ν.4386/2016 (Α΄ 83)».

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, οι Τομείς που θα λειτουργούσαν στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου ήταν οι ακόλουθοι:

1. Διοίκησης και Οικονομίας

2. Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

3. Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

4. Μηχανολογίας

5. Πληροφορικής

6. Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

Όπως σημειώνει το προϊστάμενος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία Τμημάτων Τομέων Β΄ τάξης καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. Φ12/127076/Δ4/01-08-2016 (ΦΕΚ 2434/τ.Β΄/05.08.2016) Υπουργική Απόφαση. Με την ίδια απόφαση καθορίστηκαν, επίσης, τα κατώτερα όρια για τη λειτουργία των τμημάτων σε κάθε τάξη των ΕΠΑ.Λ., όπως γίνεται για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τύπους σχολείου.

«Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο κατώτερος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ. δεν άλλαξε σε σχέση με τις ρυθμίσεις προηγούμενων ετών. Στην Α΄ τάξη παρέμεινε 15, στη Β΄ τάξη για τη δημιουργία τμήματος Τομέα Σπουδών 13 και στη Γ’ τάξη για τη δημιουργία Τμήματος Ειδικότητας 10. Η μοναδική αλλαγή είναι στη Β΄ τάξη και είναι συνέπεια της αλλαγής της δομής του ΕΠΑ.Λ. Σημειώνεται, εν τούτοις, ότι ο Τομέας είναι ενδιάμεσο εκπαιδευτικό «μέγεθος» μεταξύ της Ομάδας Προσανατολισμού που υπήρχε στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. του Ν.4186/2013 όπου ο κατώτατος αριθμός μαθητών ήταν 15 και της Ειδικότητας, όπου ο κατώτατος αριθμός μαθητών των τμημάτων ειδικότητας ήταν 12 για τη Β΄ τάξη», εξηγεί.

Τονίζεται μάλιστα, πως «είναι αξιοσημείωτο, ότι οι σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης χωρίζονται για πρώτη φορά σε τρεις κατηγορίες (σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα μορίων τους) και θεσπίζονται κατώτερα όρια ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής και τη δυσκολία προσβασιμότητας των σχολείων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσουν Τομείς και Ειδικότητες με 8 ή και με 6 μαθητές σε σχολεία της περιφέρειας», ενώ επισημαίνεται, ότι «καθιερώνεται και η δυνατότητα, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, να λειτουργήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές και τμήματα με λιγότερους μαθητές και από τα κατώτερα αυτά όρια. Ειδικά, δε, για την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018, στη Γ’ τάξη τα τμήματα θα λειτουργήσουν κατά βάση με οδηγό την περσινή τους κατανομή».

Με βάση την προαναφερθείσα ΥΑ εγκρίθηκε ήδη για τη σχολική χρονιά 2016-17 από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης η λειτουργία πάνω από 1550 ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα. Συμπληρωματικά δε, με τις υπ’ αριθμ. Φ12/159571/Δ4/28-09-2016 (ΑΔΑ: 7Α1Κ4653ΠΣ-4ΘΞ) και Φ12/172443/Δ4/17-10-2016 (ΑΔΑ:ΩΓΖΘ4653ΠΣ-ΗΓΡ) αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εγκρίθηκαν κατ’ εξαίρεση, επιπλέον 160 ολιγομελή τμήματα πέραν αυτών που προβλέπονταν από την ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως αποσαφηνίζει ο προϊστάμενος, «αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια εξορθολογισμού της διαχείρισης ανθρώπινων και υλικών πόρων, ήδη έχουν εγκριθεί περίπου 2000 ολιγομελή τμήματα, σε σύνολο περίπου 6200 τμημάτων, δηλ. ένα ποσοστό στα περσινά επίπεδα των ολιγομελών τμημάτων. Ειδικότερα δε, για το ΕΠΑ.Λ. Πάρου με απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου εγκρίθηκε η λειτουργία δεκατεσσάρων (14) ολιγομελών τμημάτων Β΄ και Γ΄ τάξης.

Τέλος, το στέλεχος του Υπουργείου, ενημερώνει για την ευτυχή εξέλιξη, πως επιπροσθέτως αυτών, «εγκρίθηκε η, κατ΄ εξαίρεση, λειτουργία στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου για το σχ. έτος 2016-2017 και άλλων δύο (2) ολιγομελών τμημάτων στους Τομείς Διοίκησης και Οικονομίας και Πληροφορικής με τις υπ’ αριθμ. Φ12/159571/Δ4/28-09-2016 (ΑΔΑ: 7Α1Κ4653ΠΣ-4ΘΞ) και Φ12/172443/Δ4/17-10-2016 (ΑΔΑ: ΩΓΖΘ4653ΠΣ-ΗΓΡ) Υπουργικές Αποφάσεις, αντίστοιχα».

Ετικέτες: