Οι «Μικροί Αναγνώστες» του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης ταξίδεψαν στα σύννεφα

Με συνοδηγό τον Μικρό Πρίγκιπα

  • Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2016 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 24 Νοε. 2016 - 3:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Το δικό τους «βιβλιολούλουδο» φύτεψαν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης και ακολουθώντας το παράδειγμα του «Μικρού Πρίγκιπα», πέταξαν στα σύννεφα για να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Θέλω να γνωρίσω την πόλη μου», οι μαθητές του σχολείου ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση της καλής φίλης τους, της Συριανής Γάτας και επισκέφτηκαν χθες το πρωί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο και να θαυμάσουν την έκθεση «Η ιστορία της γραφής». Μέσα από τις περιγραφές και τα εκθέματα, τα παιδιά έκαναν μια βουτιά στο παρελθόν, τότε που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να γράφουν και να αποτυπώνουν τις σκέψεις τους με πολλά και ποικίλα μέσα. Έχοντας αντλήσει ιδέες και γνώσεις, οι μαθητές θα επιχειρήσουν να κάνουν πράξη τα όσα είδαν και διδάχτηκαν, γράφοντας με άμμο, φτερά, κλαδιά ελιάς και άλλα αιχμηρά αντικείμενα πάω σε πηλό, γλάστρες και πέτρες.

Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη του Δήμου και τη δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε και λειτουργεί εντός του σχολείου από τη Διευθύντρια κ. Άννα – Μαρία Χατζηνικολάου, με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές εμπνεύστηκαν από μία εικόνα στο διαδίκτυο, όπου κάποιος κύριος πότιζε ένα βιβλιολούλουδο. Έτσι, αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους βιβλιόκηπο με φωτογραφίες και αντικείμενα, όπως πλανήτες, ρομπότ, καλάθια και πολλά άλλα, που ζωγράφισαν οι ίδιοι επάνω σε ένα χαρτόνι.

Συνοδηγός τους σε αυτό το ταξίδι ήταν ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Τα παιδιά μαζί με τη δασκάλα τους διάβασαν το παραμύθι, είδαν αποσπάσματα της ταινίας στο διαδίκτυο και έφτιαξαν το δικό τους λουλούδι που θα τους συντρόφευε στην «ουράνια» περιπλάνησή τους. Όλα αυτά συγκεντρώθηκαν σε ένα χαρτόνι με τον τίτλο «Μικροί Αναγνώστες του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης» το οποίο κοσμεί από χθες την αίθουσα αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Παιχνίδι με τους ήχους

Τέλος, οι μαθητές «άραξαν» στην παιδική γωνιά της Βιβλιοθήκης και επέλεξαν μόνοι τους το οποίο θα τους κρατούσε συντροφιά την επόμενη ώρα. «Ο Πέτρος και ο λύκος» ήταν οι εκλεκτοί φίλοι που κάλεσαν στην παρέα τους για να ξεκινήσει ένα όμορφο μουσικοπαιδαγωγικό παιχνίδι. Χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές έπαιξαν με τους ήχους, παριστάνοντας άλλοι τα πουλιά, άλλοι τη γάτα, άλλοι τον Πέτρο και άλλοι τον λύκο. Γρυλίσματα, νιαουρίσματα, χτυπήματα ποδιών και χεριών, ανάλογα με την πλοκή της ιστορίας, συνόδευσαν την ανάγνωση του κλασικού μουσικού παραμυθιού.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου κ. Άννα – Μαρία Χατζηνικολάου εξέφρασε τη συγκίνησή της για το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και για την αναγνώριση του έργου τους από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην οποία βρίσκονται στολισμένα και άλλα παλαιότερα έργα του σχολείου, όπως το καράβι και το βιβλίο – πουλί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι μαθητές έλαβαν από τους υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης από έναν σελιδοδείκτη και ευχήθηκαν το βιβλιολούλουδό τους να βγάλει πολλούς ανθούς που θα ομορφύνουν την καρδιά, αλλά και το μυαλό όσων επισκέπτονται έναν από τους ομορφότερους πολιτιστικούς χώρους της πόλης μας.