Νέα κρούση προς την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού για τα προβλήματα της μαθητικής μεταφοράς

Απαιτούν προσθήκη δρομολογίων

Επί μιάμιση ώρα στην αναμονή οι μαθητές, επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου

Στην πρώτη γραμμή της τοπικής ειδησεογραφίας παραμένει το σοβαρό ζήτημα της μη ομαλής μεταφοράς μαθητών σε καθημερινή βάση από την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Σύρου να απαιτεί την προσθήκη δρομολογίων που θα “απαντούν” στις μαθητικές ανάγκες μεταφοράς, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

Στις συνεχείς παρεμβάσεις, δημόσιες και μη, που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα τόσο προς την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., όσο όμως και προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων αναφορικά με το έργο της μαθητικής μεταφοράς που δεν καλύπτεται ομαλά, μετά και την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας (χιλιομετρικές αποστάσεις, κατάργηση σχολικών δρομολογίων κλπ), έρχεται να προστεθεί μία ακόμη “φωνή” αγανάκτησης, από την πλευρά των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Σύρου.

Στο περιεχόμενο της επιστολής τους, η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, ωστόσο έχει αποσταλεί στην ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. από τις 4 Νοεμβρίου του τρέχοντος σχολικού έτους, διατυπώνεται με σαφήνεια το κύριο πρόβλημα που έχει ανακύψει ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, οπότε και οι μαθητές, σχολούν στις 13.00 το μεσημέρι και το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο με κατεύθυνση τα χωριά, αναχωρεί από την Ερμούπολη στις 14.30.

Από την πλευρά τους, οι γονείς ζητούν εκ νέου, την προσθήκη δρομολογίων προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές να μεταφέρονται άμεσα, με ασφάλεια και χωρίς να απαιτείται η αναμονή τους στην αφετηρία επί μιάμιση ώρα, με κύριο δεδομένο δε, πως, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αν και διαθέτει μαθητικά δελτία - για τα οποία η ανάδοχος εταιρεία πληρώνεται -, ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει επί της ουσίας χρήση τους.

Τα δρομολόγια να προσαρμοστούν στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα”

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα των γονέων από τις 4 Νοεμβρίου, παραμένει αναπάντητο έως και σήμερα, με το περιεχόμενό του μάλιστα, να έχει γίνει γνωστό και στην Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Σύρου, Αγάθη Καραμπούλα, η οποία με τη σειρά της το είχε προωθήσει - την ίδια ημέρα -, προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων για την ανάπτυξη περαιτέρω ενεργειών υποστήριξής του.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σύλλογος, “Σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, που εφαρμόζεται από την τρέχουσα σχολική χρονιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες στη διάρκεια της εβδομάδας έχουν 32 διδακτικές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τρία εξάωρα και δύο επτάωρα οπότε οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Σύρου, σχολούν τρεις ημέρες στις 13.00 και δύο ημέρες στις 13.45”. Με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση, αναφέρουν μάλιστα πως, “Τις ώρες αυτές υπάρχουν λεωφορεία της ΚΤΕΛ Σύρου που μεταφέρουν τους μαθητές από το συγκρότημα των Γυμνασίων στην αφετηρία, στο λιμάνι της Ερμούπολης όπου παραμένουν και περιμένουν μέχρι τις 14.30 για την αναχώρησή τους με άλλο λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στον τόπο κατοικίας τους (Βάρη, Ποσειδωνία, Φοίνικα κλπ)”.

Αυτή η μεγάλη χρονική αναμονή, γεννά ανησυχία και προβληματισμό στους γονείς, οι οποίοι συμπληρώνουν πως θα πρέπει να δρομολογηθεί λύση ενόψει και της χειμερινής περιόδου. “Θα πρέπει η μεταφορά των μαθητών να προσαρμοστεί στο νέο πλέον ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων και να προστεθούν νέα δρομολόγια καθημερινά τα οποία ξεκινούν πριν από τις 14.30 ίσως 13.30 ή 13.45 προκειμένου τα παιδιά να φτάνουν νωρίτερα στα σπίτια τους και να μην είναι εκτεθειμένα στο κρύο στη βροχή ειδικά τώρα που είναι χειμώνας και τα στέγαστρα που υπάρχουν στην αφετηρία είναι μόνο δυο ακατάλληλα” σχολιάζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, οι μαθητές λόγω των “φορτωμένων” προγραμμάτων τους, δεν έχουν – επιπλέον - διαθέσιμο χρόνο για σπατάλη. “Επίσης να μη σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο τους καθισμένα στο βρώμικο πεζοδρόμιο στο πλάι της Πυροσβεστικής” υπογραμμίζουν, επισημαίνοντας δε, πως, “Σημειώνουμε ότι από τους 189 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Σύρου, οι 151 μετακινούνται με ειδικά μαθητικά δελτία”.

Παρέμβαση στο Υπ. Εσωτερικών για τη δρομολόγηση λύσεων

Το εν λόγω αίτημα των γονέων που συμμετέχουν ως μέλη στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Σύρου, σημειώνεται πως, εκ μέρους της κ. Καραμπούλα ζητήθηκε να προωθηθεί και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία σύμφωνα με το αρ. 12598/28/09/2016 έχει ζητήσει στοιχεία για τη διαμόρφωση των δρομολογίων.

Στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να επισημανθεί, πως, σήμερα στη συνεδρίασή του, το περιφερειακό συμβούλιο, έχει προγραμματίσει τη συζήτηση του θέματος που αφορά στην μεταφορά μαθητών και ειδικότερα, το θέμα της σύνταξης αίτησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη τροποποίηση της αριθ. 24001/2013 (ΦΕΚ 1449/τ.Β./14-06-2013) ΚΥΑ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως, θα πραγματοποιηθεί μία συνολικότερη τοποθέτηση και από την πλευρά του εισηγητή και αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος έχει συντονίσει στο γραφείο του αρκετές συναντήσεις ανάμεσα στο σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών για την προσπάθεια δρομολόγησης λύσεων και αντιμετώπισης προβλημάτων σε επίπεδο μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία.

Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένο να υπογραμμισθεί πως, ο περιφερειακός σύμβουλος και διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης έχει αναδείξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με κάθε τρόπο τα θέματα που βιώνει η σχολική κοινότητα σε επίπεδο μεταφοράς με τα τακτικά δρομολόγια της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. από την έναρξη του σχολικού έτους έως και σήμερα, προτείνοντας μάλιστα και στην εξέταση εφαρμογής της λύσης των μισθωμένων γραμμών, ως πιο συμφέρουσας από κάθε άποψη.