Τοποθέτηση γυμναστή στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμοργού έπειτα από 6 χρόνια

Δικαίωση για μαθητές και γονείς

Καθηγητή Φυσικής Αγωγής απέκτησε έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμοργού, μετά τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση γυμναστή αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αμοργού, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε αποδοκιμάσει την αδιαφορία του υπουργείου για τα διδακτικά κενά στις μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.

Συγκεκριμένα, είχε χαρακτηρίσει «κακόγουστο ανέκδοτο» τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση του μαθήματος της γυμναστικής, δεδομένου ότι το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Αμοργού στερούνταν επί έξι συνεχόμενα έτη καθηγητή Φυσικής Αγωγής, παρότι υπήρχε οργανική θέση. Ο Σύλλογος μάλιστα είχε εκφράσει τη γενικότερη δυσαρέσκειά του για τις 58 κενές εκπαιδευτικές ώρες στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές Τάξεις της Αμοργού, καθώς και για τα 94 διδακτικά κενά στο ΕΠΑΛ, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία της Α’ Τάξης.

«Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να διεκδικούν το μέλλον τους»

Μερικούς μήνες αργότερα, τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων όσο και ο Δήμος Αμοργού, που το προηγούμενο διάστημα τάχθηκε σθεναρά στο πλευρό των γονέων δικαιώθηκαν, καθώς το Γυμνάσιο του νησιού διαθέτει από χθες γυμναστή, ο οποίος και αποσπάστηκε από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως υπογραμμίζει η γραμματέας του Συλλόγου Ελευθερία Ψυχογιού «η παρουσία γυμναστή αποδεικνύει ότι έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε όταν οι γονείς σιωπούσαν. Οι γονείς έχουν δικαίωμα και χρέος να αγωνιστούν για την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών τους. Έχουν ευθύνη να γίνουν παραδείγματα αξιοπρέπειας για τα παιδιά τους. Είναι ίσως το καλύτερο μάθημα, να μάθουμε στα παιδιά, να διεκδικούν το μέλλον τους μέσα σε πολύ αβέβαιες καταστάσεις».

«Μεγάλο αγκάθι επί σειρά ετών»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Γιώργος Μασούρας τόνισε ότι η νίκη αυτή αποτελεί συλλογικό αποτέλεσμα. «Όταν ένα αντικείμενο δεν διδάσκεται για χρόνια, αυτομάτως δημιουργούνται προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πέρα από το μάθημα της φυσικής αγωγής, ανάλογο κενό υπάρχει και στο μάθημα της τεχνολογίας λόγω του μικρού αριθμού διδακτικών ωρών. Όπως σημείωσε, εάν δεν είχαν προσληφθεί οι 180 εκπαιδευτικοί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Γυμνάσιο της Αμοργού θα εξακολουθούσε σήμερα να μην έχει γυμναστή. «Το πρόβλημα δημιουργείται από τα κεντρικά, καθώς τόσο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και εμείς δηλώνουμε τις ανάγκες μας και περιμένουμε να ικανοποιηθούν» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η φυσική αγωγή ήταν το μοναδικό μάθημα που δε διδασκόταν στο σχολείο επί σειρά ετών. «Κάθε χρόνο υπάρχουν κενά, δεδομένου ότι ένας εκπαιδευτικός θα τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα σε ένα νησί με περισσότερες ώρες, παρά στην Αμοργό όπου θα έχει μόνο έξι ώρες». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε κανένα από τα βασικά μαθήματα, όπως μαθηματικά και αρχαία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ κενό. «Η έλλειψη γυμναστή ήταν τόσα χρόνια ένα μεγάλο αγκάθι. Πρέπει να καταλάβουμε πως όλα τα μαθήματα είναι σημαντικά, αλλιώς δεν θα υπήρχαν και στο ωρολόγιο πρόγραμμα» επεσήμανε. Καταλήγοντας, ο κ. Μασούρας κατέστησε γνωστό ότι η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής στο σχολείο δεν είναι μόνιμη, δεδομένου ότι το σχολείο θα πρέπει να καταθέσει ανάλογες αιτήσεις για την ανανέωσή του, στην περίπτωση που ο ίδιος δηλώσει ικανοποιημένος από την εκεί παρουσία του.

Χρ. Μιχαλόπουλος: «Έγινε η αρχή»

Την ικανοποίησή του για την πρόσληψη 12 μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος. Όπως τόνισε, ο γυμναστής του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Αμοργού προέρχεται από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατόπιν σχετικής απόσπασης που πραγματοποιήθηκε από το συμβούλιο της ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ. «Αν ο συνάδελφος μείνει ευχαριστημένος, πιθανόν να ζητήσει την παραμονή του στο σχολείο, καθώς η Αμοργός έχει κάποια μόρια τα οποία είναι σημαντικά και προσμετρώνται στην προϋπηρεσία του» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μόνιμος εκπαιδευτικός ο οποίος αποσπάται στη Θεσσαλονίκη λόγω της οικογενειακής κατάστασής του.

Όσον αφορά στα διδακτικά κενά της Τεχνολογίας, ο κ. Μιχαλόπουλος εξήγησε πως θα καλυφθούν μόλις το υπουργείο στείλει κάποιον ωρομίσθιο εκπαιδευτικό.

Μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σημείωσε ότι φέτος τοποθετήθηκαν συνολικά 285 αναπληρωτές, ενώ πραγματοποιήθηκαν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων έπειτα από τέσσερα χρόνου. «Έγινε μια πρώτη αρχή. Εγώ το βλέπω πολύ αισιόδοξα και είμαι χαρούμενος, γιατί εδώ και δυο χρόνια παλεύουμε να γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Αν δεν έρθουν καινούριοι καθηγητές, δεν ανανεώνεται και το κλίμα στο σχολείο» κατέληξε ο κ. Μιχαλόπουλος.