Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης σ’ ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης

Επιστημοναύτες

  • Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:14

Στον κόσμο της σωματιδιακής φυσικής, της κοσμολογίας και της αστρονομίας ταξιδεύουν οι μαθητές της Δ’ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Επιστημοναύτες».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφορμή την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο CERN τον Αύγουστο του 2016, μέσω του προγράμματος του CMS “Playing with Protons” (Παίζοντας με τα Πρωτόνια). Συνταξιδιώτες των Συριανών μαθητών είναι οι Γ’ και Δ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ψίνθου Ρόδου και η ΣΤ’ Τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.

Τα παιδιά, κατανοώντας τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και εργασίας, συνεργάζονται με στόχο να δημιουργήσουν δικό τους πρωτότυπο υλικό και να βοηθήσουν άλλους μαθητές να κατανοήσουν βασικές έννοιες που αφορούν στη δομή της ύλης και τη δημιουργία και τη λειτουργία του σύμπαντος.

Συνεργασία μέσω του winning

Σημειώνεται ότι, οι μαθητές των τριών νησιών συνεργάζονται και μέσω της πλατφόρμας του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning.

Οι Επιστημοναύτες, πριν ξεκινήσουν τον ταξίδι τους στον κόσμο της Επιστήμης απάντησαν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να καταγραφούν οι αρχικές τους γνώσεις σχετικά με την δομή της ύλης, το ηλιακό σύστημα και την δημιουργία του σύμπαντος.

Στο πλαίσιο αυτό, κλήθηκαν να απαντήσουν εάν τους αρέσει η Μελέτη Περιβάλλοντος και η Φυσική. Μεταξύ άλλων ερωτήθηκαν για τα ουράνια σώματα που βρίσκονται στο ηλιακό σύστημα, το κοσμολογικό μοντέλο του Αϊνστάιν, τα σωματίδια που αποτελούν το άτομο, καθώς επίσης για το ρόλο και τη λειτουργία του CERN.

Η πρώτη γνωριμία των επιστημοναυτών

Οι επιστημοναύτες κάθε νησιού ήρθαν κοντά μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και η γνωριμία όλης της ομάδας συν-εργασίας για να ξεκινήσει το ταξίδι.

Μαθαίνοντας με τις Νέες Τεχνολογίες

Στην ενότητα αυτή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ και Δ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ψίνθου θα γνωρίσουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, θα μάθουν για την δομή της ύλης, το καθιερωμένο πρότυπο για την δημιουργία του σύμπαντος καθώς και την λειτουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο επιστημονικού κέντρου σωματιδιακής φυσικής μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Νέες Τεχνολογίες ( διαδραστικά παιχνίδια, εφαρμογές, ψηφιακά εργαλεία) αλλά και οι τεχνολογίες αιχμής (Εικονική-Επαυξημένη Πραγματικότητα).

MOOC

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης αφού μελετήσουν και κατανοήσουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, την δομή της ύλης, το καθιερωμένο πρότυπο για την δημιουργία του σύμπαντος καθώς και την λειτουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο επιστημονικού κέντρου σωματιδιακής φυσικής, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα Μαζικό Ανοιχτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) με ανάλογη θεματολογία, χρήσιμο για κάθε μικρό και μεγάλο «Επιστημοναύτη»!

Το κουτί της Ύλης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου μελετούν την ύλη χρησιμοποιώντας τις διάφορες μορφές της και δημιουργώντας παιδαγωγικό υλικό ώστε να κατανοήσουν ό, τι σχετίζεται με αυτή. Η δομή της, η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, οι πλανήτες, οι αστερισμοί και οι γαλαξίες είναι λίγα από αυτά που χωρούν σε ένα κουτί. Ένα κουτί, χρήσιμη αποσκευή κάθε «Επιστημοναύτη» για το ταξίδι του στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών.

Πιλότος των μαθητών της Σύρου σε αυτό το αξέχαστο ταξίδι στον χώρο της επιστήμης είναι ο δάσκαλος της Δ’ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Νεκτάριος Φαρασόπουλος.