Σύμβαση μαθητείας για εκπαίδευση επ’ αμοιβή

  • Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:13

Προσλήψεις μαθητευόμενων σε επιχειρήσεις, με υποχρέωση παροχής πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης και καταβολής του 75% του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (δηλαδή 439,60 ευρώ), σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας καθορίζεται το πλαίσιο ποιότητας μαθητείας.

Ως μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος συνδέεται με Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Η μαθητεία υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή.

Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

Το πεδίο εφαρμογής αφορά το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ, τις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ και τις ΣΕΚ.

Σύμβαση Μαθητείας

Η σύμβαση συνάπτεται μεταξύ μαθητευόμενου και εργοδότη και συνυπογράφεται από τον διευθυντή της οικείας εκπαιδευτικής δομής στην περίπτωση των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ή θεωρείται από τον διευθυντή της οικείας εκπαιδευτικής δομής στην περίπτωση των ΕΠΑΛ/ ΙΕΚ και καθορίζει τους όρους υλοποίησης του προγράμματος μάθησης στον χώρο εργασίας, διάρκειας ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος μαθητείας.

Η μαθητεία οδηγεί σε αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών πραγματοποιείται μετά από αξιολόγηση των μαθητευόμενων όπως προβλέπεται στο παρόν πλαίσιο.

Στους μαθητευόμενους που ολοκληρώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητείας παρέχεται πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ΕΟΠΠΕΠ).

Συμμετοχή των εργοδοτών

Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικότερα: 1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.

Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα τα αποτελέσματα της ποσόστωσης στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.

Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας

ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων.

Δικαιώματα Μαθητευομένων

Οι μαθητευόμενοι έχουν όλα τα δικαιώματα σύμφωνα με την θεσμοθέτηση που ακολουθείται για τους μαθητές των Σχολών Μαθητείας ΟΑΕΔ, τη σχετική νομοθεσία και τη Σύμβαση.

Ενδεικτικά: 1. Παρέχεται αμοιβή το 75% του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ.

2. Οι μαθητευόμενοι των ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ δικαιούνται σπουδαστική άδεια για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Δεν επιτρέπεται η αδικαιολόγητη απουσία του μαθητευόμενου κατά τη διάρκεια της Μαθητείας από το χώρο εργασίας, παρά μόνο στο πλαίσιο της κανονικής άδειας που δικαιούται ή της σπουδαστικής άδειας (μόνο για τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ) καθώς και σε περίπτωση ασθενείας.

3. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθενείας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657 - 658 του αστικού κώδικα.

4. Δικαιούνται εκπαίδευση σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, η οποία τους οδηγεί σε συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το χώρο μαθητείας, τα οποία συμπληρώνονται κατάλληλα στην εκπαιδευτική δομή.

5. Έχουν δικαίωμα σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, πριν, κατά την διάρκεια και μετά το πρόγραμμα μάθησης στο χώρο εργασίας στις αρμόδιες δομές Συμβουλευτικής κάθε Υπουργείου.

6. Έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται, με ευθύνη των εκπαιδευτικών δομών, σχετικά με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

7. Με ευθύνη των εκπαιδευτικών δομών και σε συνεργασία με τους  τοπικούς φορείς καταγράφονται όλες οι διαθέσιμες κοινωνικές δομές της κάθε περιοχής και ενεργοποιούνται για την υποστήριξη των μαθητευόμενων.

Προδιαγραφές για τους εκπαιδευτές

Α) Ο εργοδότης που συμμετέχει σε πρόγραμμα μαθητείας, οφείλει να ορίσει υπεύθυνο εκπαιδευτή, το όνομα του οποίου δηλώνεται στην Σύμβαση Μαθητείας.

Β) Ο εκπαιδευτής στο χώρο εργασίας πρέπει να έχει παρακολουθήσει ειδικό επιμορφωτικό πρόγραμμα, ολιγόωρο, ευέλικτο, εστιασμένο σε παιδαγωγικού περιεχομένου γνώσεις και δεξιότητες, και προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες, και να έχει πιστοποιηθεί.

Γ) Την εκπαίδευση και πιστοποίηση των εκπαιδευτών στο χώρο εργασίας πραγματοποιούν τα Επιμελητήρια και οι κλαδικοί Φορείς σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονεί ο ΟΑΕΔ από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δ) Ο εκπαιδευτής στο χώρο εργασίας είναι το συνδετικό πρόσωπο του εργοδότη με την εκπαιδευτική δομή και οφείλει να έχει συνεχή συνεργασία με αυτή.

Ε) Ο εκπαιδευτής στο χώρο εργασίας έχει την ευθύνη επίβλεψης του μαθητευόμενου.

Ζ) Ο εκπαιδευτής στο χώρο εργασίας πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και επαγγελματικά δικαιώματα για το επάγγελμα που εκπαιδεύει.

ΕΠΑΛ Σύρου

Το ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου ενημερώνει όλους τους απόφοιτους μαθητές του ΕΠΑΛ του Τομέα Οικονομίας – Διοίκησης, με ειδικότητα «Υπάλληλος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών», των ετών 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, ότι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος σπουδών – Τάξη Μαθητείας για αναβάθμιση του πτυχίου τους.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτούμενη αμειβόμενη εργασία με ασφάλιση τεσσάρων ημερών σε επιλεγμένες επιχειρήσεις και μία ημέρα φοίτησης στο σχολείο την εβδομάδα. Η διάρκεια του προγράμματος του Μεταλυκειακού Έτους είναι εννέα μήνες.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων πρέπει να κατατεθούν στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου από την Πέμπτη 23/02/2017 έως και την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 καθημερινά μόνο 12:00 – 14:00 μ.μ.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητούν οι υποψήφιοι στο γραφείο του σχολείου τις παραπάνω μέρες και ώρες.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: