Συνεχίζεται το «ταξίδι» του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης

«Πετώντας με τα φτερά του Ερμή»

Με τα μαγικά φτερά του Ερμή θα «πετάξουν» φέτος οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του κοινωνικοσυναισθηματικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας με τη λύρα του Απόλλωνα».

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο του προγράμματος, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο με ένα μοναδικό δρώμενο στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, το σχολείο γνωρίζει φέτος τον ετεροθαλή αδερφό του Απόλλωνα, Ερμή, το όνομα του οποίου φέρει με υπερηφάνεια η πόλη μας.

Η δράση με τίτλο «Πετώντας με τα φτερά του Ερμή. Από τη σύγκρουση στη λύση» ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη με τη συνεργασία και καθοδήγηση του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας».

Στην έναρξη του προγράμματος, ο Απόλλωνας γνώρισε τον αδερφό του στους μαθητές και ο Ντάρι, ο γλάρος του σχολείου έφερε το σύννεφο για να ταξιδέψουν πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια, τα παιδιά υπέγραψαν το συμβόλαιο για να ξεκινήσουν τα παιχνίδια του Ερμή και στο τέλος, πήραν από ένα δώρο.

Κοινωνικοσυναισθηματική ενδυνάμωση μέσω της τέχνης

Στόχο των εκπαιδευτικών για τη φετινή χρονιά αποτελεί η προσέγγιση του προγράμματος μέσα από την εικαστική τέχνη. Οι δράσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου με μία μεγάλη έκθεση σε δημοτική αίθουσα.

Αυτή την εβδομάδα, οι μαθητές θα γνωρίσουν τον εαυτό τους. Ο Ερμής θα τους δώσει, μέσω μιας κούκλας, στοιχεία για τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του. Στη συνέχεια, το ίδιο θα πράξουν και τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να τον αποδεχτούν, ώστε να μπορέσουν να αποδεχτούν και τους γύρω τους. 

«Η διαδικασία αρέσει πολύ στα παιδιά και τους εξιτάρει» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εκπαιδευτικός κ. Τζένη Αργυροπούλου, περιγράφοντας τη χαρά, την έκπληξη, αλλά και την ανυπομονησία των μαθητών για όλα αυτά με τα οποία θα ασχοληθούν τους επόμενους μήνες. Όπως εξηγεί «τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να νιώσουν, να αποδεχτούν τα συναισθήματα τόσο τα δικά τους, όσο και των άλλων, όπως η αγάπη, η λύπη, ο θυμός, ο φόβος».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα 15 νήπια, που ταξίδεψαν για πρώτη φορά πέρυσι με τη λύρα του Απόλλωνα, 15 προνήπια και οι δύο μαθητές του Τμήματος Ένταξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν και δράσεις γνωριμίας των μαθητών με την ιστορία του τόπου τους, δεδομένης της σχέσης του Ερμή με το νησί της Σύρου.

«Επιλέξαμε φέτος να επικεντρωθούμε σε αυτόν, γιατί είναι αδερφός του Απόλλωνα και γιατί η Ερμούπολη φέρει το όνομά του. Επομένως ίσως το συνδυάσουμε με κάποιες επισκέψεις στο Δημαρχείο και σε άλλους χώρους», υπογραμμίζει η κ. Αργυροπούλου.

Δράσεις στο Γηροκομείο της Καθολικής Επισκοπής

Τέλος, καθίσταται γνωστό ότι, φέτος το 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης έχει «υιοθετήσει» το Γηροκομείο των Αδερφών του Ελέους, στην ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του οποίου διοργάνωσε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του. «Όταν ένας παππούς έχει γενέθλια, του κάνουμε έκπληξη με τούρτα που έφτιαξε κάποιος γονιός  και σβήνουμε μαζί του τα κεράκια», εξηγεί η εκπαιδευτικός. Οι επισκέψεις του σχολείου στο Ησυχαστήριο θα συνεχιστούν τόσο με τα χελιδονίσματα όσο και με το έθιμο του Λαζάρου την περίοδο του Πάσχα, ενώ στα σχέδιά του περιλαμβάνονται κι άλλες δράσεις όπως παιχνίδια ή πικνίκ στην φιλόξενη αυλή του Γηροκομείου.