Υπό κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο Νάξου

Οι μαθητές πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

  • Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2017 - 06:24

Τα χρόνια κτιριακά προβλήματα του 1ου Γυμνασίου Νάξου προκάλεσαν την αγανάκτηση των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι προχώρησαν χθες σε κατάληψη, αιτούμενοι την άμεση αντιμετώπισή τους.

Παρά την επανειλημμένη καταγραφή και επισήμανση των προβλημάτων που καθιστούν δύσκολη ακόμα και την εκπαιδευτική διαδικασία, η κατάσταση παρέμεινε ίδια επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα οι μαθητές να πάρουν την κατάσταση τα χέρια τους.

Κακή υγιεινή και κίνδυνος ατυχημάτων

Στο πλαίσιο συνεδρίασης του 15μελούς συνεδρίου του σχολείου διατυπώθηκαν γραπτώς τα αιτήματά τους, τα οποία και παραδόθηκαν στους αρμοδίους. Στο έγγραφό τος, οι μαθητές επισημαίνουν τα προβλήματα στα κουφώματα των σχολείων, καθώς πολλά παράθυρα είναι σπασμένα ή δεν ανοίγουν, με αποτέλεσμα οι αίθουσες να μην αερίζονται. Το φουσκωμένο πάτωμα, οι βρώμικες τουαλέτες και η άσχημη εικόνα στην είσοδο του σχολείου αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά. Αναφέρεται επίσης ότι δύο αίθουσες του σχολείου δεν λειτουργούν επειδή υπάρχει κίνδυνος πτώσης της οροφής, την ίδια στιγμή που στην απέναντι ακριβώς αίθουσα πραγματοποιούνται μαθήματα. Ως εκ τούτου, οι τάξεις αυτές είναι αναγκασμένες να κάνουν μάθημα στο αμφιθέατρο και στη βιβλιοθήκη. Τέλος, οι μαθητές αναφέρονται και στην κάκιστη κατάσταση του προαυλίου, που έχει οδηγήσει στην πρόκληση πολλών ατυχημάτων. Για το λόγο αυτό, ζητούν τη συντήρηση και αντικατάσταση του δαπέδου ώστε να είναι καταλληλότερο και ασφαλέστερο για τους μαθητές.

Κινητοποίηση της δημοτικής αρχής

Στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου έφτασε αμέσως μετά την πληροφορία για την κατάληψη ο πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να συνομιλήσει με τους μαθητές και να πληροφορηθεί τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, ορίστηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο υπό τον αρμόδιο για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχο, Δημήτρη Λιανό, τον πρόεδρο της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αρτέμη Ψαρρό και μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Σημειώνεται ότι το 1ο Γυμνάσιο Νάξου θεωρείται ένα από τα ωραιότερα κτήρια στην Ελλάδα, το οποίο σχεδίασε ο Αρχιτέκτονας Νίκος Μητσάκης τη δεκαετία του 1920. Στον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου περιλαμβανόταν και η φιλοξενία του Αρχαιολογικού Μουσείου.