Εντυπωσίασαν οι «ΣΥΡactιΣτές» στην Αρχαία Μεσσήνη

Έπραξαν και διέπρεψαν

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος οι «Εκκλησιάζουσες» της μαθητικής θεατρικής ομάδας της Σύρου, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στη μεγάλη διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης.

Με ιδιαίτερο παλμό και ρυθμό, 15 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της ομάδας «ΣΥΡactιΣτές» παρουσίασαν μοναδικά το έργο του Αριστοφάνη, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από τους διοργανωτές και το κοινό που συγκεντρώθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.

«Μας είπαν ότι ήταν οι καλύτερες «Εκκλησιάζουσες» στην ιστορία του φεστιβάλ» περιγράφει στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου, Ειρήνη Δράκου, η οποία συνόδευσε στην Μεσσήνη την ομάδα και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Σόνια Καραγιαννίδου.

Καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό

Όπως εξηγεί, παρά τη βροχερή ημέρα, οι μαθητές της Σύρου όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά συνέχισαν να είναι αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι στο σκοπό τους, σεβόμενοι τόσο το κείμενο του Αρχαίου σατιρικού ποιητή, όσο και το κοινό, που παρέμεινε μέχρι το τέλος για να τους χειροκροτήσει και να τους συγχαρεί.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, αποτελώντας σημείο συνάντησης σχολικών ομάδων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά έργα του είδους.

Τις παραστάσεις παρακολουθούν σχολεία από την περιοχή και την Αττική, που επισκέπτονται τη Μεσσήνη για να δουν μια-δυο παραστάσεις την ημέρα.

Σημειώνεται ότι, η 6η κατά σειρά διοργάνωση ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου και ολοκληρώνεται σήμερα με την αγγλόφωνη παράσταση «Prometheus Bound» (Προμηθεύς Δεσμώτης) από το Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου.

Ευρεία προβολή του νησιού

Υπενθυμίζεται ότι οι «ΣΥΡactιΣτές» δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του θεατρικού εργαστηρίου, το οποίιο λειτουργεί από το 2010 στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου. Στην ομάδα συμμετέχουν μαθητές από το Γυμνάσιο, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Σύρου, οι οποίοι ένωσαν την αγάπη τους για τον πολιτισμό και το θέατρο ειδικότερα.

«Τα κολακευτικά σχόλια που εισέπραξαν τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα τιμητικά για τη νεανική ομάδα μας, που ακολουθεί την παράδοση στα θεατρικά δρώμενα του νησιού μας» δηλώνει η κ. Δράκου, υπογραμμίζοντας πως τόσο η ίδια, όσο και η κ. Καραγιαννίδου είναι απόλυτα ικανοποιημένες τόσο από την απόδοση των παιδιών όσο και από το αισθητικό αποτέλεσμα που απήλαυσε το κοινό της Μεσσήνης και όχι μόνο. Ωστόσο σημειώνει ότι «τα παιδιά είναι προσγειωμένα και ταπεινά, καθώς γνωρίζουν ότι το θέατρο είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων, όπως η συνεργασία, η ομαδική προσπάθεια και η σωστή καθοδήγηση». Για το λόγο αυτό συγχαίρει την κ. Καραγιαννίδου για την εξαιρετική σκηνοθεσία και τη γενικότερη συμβολή της στην προετοιμασία των «ΣΥΡactιΣτών» που είναι πλέον γνωστοί στη Μεσσήνη, ως τα παιδιά της Σύρου.

Θερμή φιλοξενία

Προσθέτει δε ότι η συμμετοχή της ομάδας στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν μια σπουδαία εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία δεν ήθελαν να φύγουν. «Ο τόπος λειτουργεί μαγικά σε όλους τους επισκέπτες, γιατί είναι μια πεδιάδα που κατεβαίνει από το βουνό προς τη θάλασσα. Η Αρχαία Μεσσήνη χτίστηκε με σχέδιο αειφορίας. Είχαν μελετήσει πού θα πρέπει να βρίσκονται οι ναοί, το στάδιο το οποίο σώζεται ολόκληρο και γενικά ο χώρος έχει συντηρηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τη δεύτερη ημέρα, τα παιδιά και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο και να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου. «Όλοι είναι τόσο φιλόξενοι και ήρεμοι που δεν θα σου πουν όχι, αλλά θα καθίσουν να σου εξηγήσουν, να σε καθοδηγήσουν» σημειώνει η κ. Δράκου.

Υπό εξέταση ένα μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ στη Σύρο

Καταλήγοντας, καθιστά γνωστό ότι πρόθεση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η διεξαγωγή μιας αντίστοιχης θεατρικής διοργάνωσης και στο νησί της Σύρου, η οποία διαθέτει τις υποδομές για να την υποστηρίξει. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και καλή πρόθεση από όλους, απλώς θα πρέπει να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι οι «Εκκλησιάζουσες» της θεατρικής ομάδας ««ΣΥΡactιΣτές» θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονικής χρονιάς και στη Σύρο, στο υπαίθριο θεατράκι του 1ου Γυμνασίου, παρουσία και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, η οποία συγχαίρει τους συμμετέχοντες για την επιτυχημένη δράση τους, που προβάλλει ευρέως το νησί μας.