«Ο Μπακαλόγατος της Σύρας» του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Σύρου στη μεγάλη οθόνη

Της κακομοίρας… αλά Συριανά

Ο αγαπημένος Ζήκος του ελληνικού κινηματογράφου, πέρα από χρώμα, απέκτησε φέτος και Συριανή ταυτότητα, έτσι όπως την εμπνεύστηκαν και την αποτύπωσαν σε μια χορταστική ταινία, διάρκειας μιας ώρας και σαράντα λεπτών με τίτλο «Ο Μπακαλόγατος της Σύρας», μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Σύρου.

Η πρώτη «επέλαση» του σχολείου στη μεγάλη οθόνη, βασίστηκε στη διασκευή του θεατρικού έργου «Της κακομοίρας» των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, το οποίο μεταφέρθηκε και με επιτυχία στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Μια μεγάλη αγκαλιά

Η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης παραγωγής, η οποία θα προβληθεί στις 3 και 4 Μαΐου και ώρα 19:30 στον Κινηματογράφο Παλλάς, ανήκει στον εκπαιδευτικό του σχολείου Δημήτρη Χικιμτζή. Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, ο ίδιος τη μοιράστηκε με τη συνάδελφό του, Βάσω Κοντογιάννη, η οποία και ανέλαβε τη συγγραφή του - προσαρμοσμένου στα δεδομένα της Σύρου – σεναρίου, κρατώντας κάποιους εκ των βασικών χαρακτήρων του πρωτότυπου έργου, όπως ο Ζήκος, ο Παντελής και η Φιφίκα. Στην ομάδα τους προστέθηκαν δύο ακόμα εκπαιδευτικοί, η Κατερίνα Γιαννίρη και η Μαρία Παράσχου. Στη συγγραφή του κειμένου συνέβαλε η Ριλέτα Ψαραδέλη.

Όπως εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Κοντογιάννη, στη Συριανή εκδοχή της ταινίας, η οποία έχει διαφορετικό φινάλε από αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ο Ζήκος είναι μαθητής σε βραδινό σχολείο. «Ένας από τους βασικούς στόχους μας ήταν η προβολή τόσο του δικού μας σχολείου, όσο και της Σύρου γενικότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ιστορία έχουν ενταχθεί και πολλά νέα πρόσωπα, προκειμένου να συμμετέχει η πλειοψηφία των μαθητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου. Ειδικότερα, στην ταινία λαμβάνουν μέρος 23 εκ των 27 παιδιών του σχολείου, καθώς και μαθητές άλλων σχολείων του νησιού. Μεταξύ αυτών, παρελαύνουν και μέλη του «Μυστικού Μπουζουκιού» του Αρίστου Βαμβακούση, τα οποία «έντυσαν» μουσικά κάποιες σκηνές της ταινίας.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2016 και για έξι ολόκληρους μήνες, μαθητές και καθηγητές του σχολείου έγιναν μία αγκαλιά. Στην αγκαλιά αυτή προστέθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή γονείς, μαθητές άλλων σχολείων, αλλά και κάτοικοι του νησιού.

«Μέρα με τη μέρα, ήθελαν όλο και περισσότεροι να πάρουν μέρος. Ακόμα και συνάδελφοι που στην αρχή ήταν διστακτικοί, στο τέλος εξέφρασαν το έκδηλο ενδιαφέρον τους. Οπότε σταδιακά, αρχίσαμε να προσθέτουμε κι άλλους ρόλους», σημειώνει η κ. Κοντογιάννη. Αξίζει να σημειωθεί, πως στα γυρίσματα συμμετείχαν και άνθρωποι επιχειρήσεων του νησιού, οι οποίοι άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους στην κινηματογραφική ομάδα του Γυμνασίου.

Ο Ζήκος οργώνει τη Σύρο και όχι μόνο

Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία του νησιού, όπως η Άνω Σύρος, τα Βαπόρια, το Ινστιτούτου Κυβέλη και η Παναγίτσα στα Χρούσσα, όπου ολοκληρώνεται η ταινία. Ο Ζήκος οργώνει με το ποδήλατό του το λιμάνι, την παραλία της Ερμούπολης, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει μέσα από τα πλάνα του οπερατέρ κ. Γιώργου Βαρθαλίτη, πολλά από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά αξιοθέατά της. 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο σεμινάριο από ομάδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, η οποία διοργανώνει ετησίως το κινηματογραφικό διαγωνισμό «Cineμάθεια». Οι υπεύθυνοι εντυπωσιάστηκαν από τη δουλειά του Γυμνασίου, στο οποίο προτάθηκε η δημιουργία μιας πιο σύντομης εκδοχής της ταινίας, που θα της έδινε το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ταινιών μικρών μήκους. «Αφού το σκεφτήκαμε λίγο, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μια δεκάλεπτη ταινία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια αφήγηση της πρώτης με σκηνές από αυτήν», εξηγεί η κ. Κοντογιάννη. Επιπλέον, το σχολείο θα συμμετέχει και στο 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Ειδικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο διοργανώνει το ΕΕΕΕΚ Πειραιά στις 16 & 17 Μαΐου. Στο φεστιβάλ αυτό, σχολεία ειδικής αγωγής από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν τη δουλειά και τις δράσεις τους.

Επαγγελματική συνέπεια

Αναφερόμενη στην προετοιμασία της ταινίας, η εκπαιδευτικός και σεναριογράφος τονίζει τη συνέπεια και την αφοσίωση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Στην αρχή, φοβόμασταν λίγο, γιατί οι ρόλοι ήταν πάρα πολύ μεγάλοι, ακόμα κι εγώ που είχα γράψει τα κείμενα δυσκολευόμουν να τα θυμηθώ, αλλά τα παιδιά είχαν τόσο μεγάλη θέληση, που πραγματικά μείναμε έκθαμβοι. Ο λόγος τους ήταν συνεχής, υπήρχε τέλεια ροή, πολύ καλή συνεργασία, μεγάλη συνέπεια, δεν έλειψαν ποτέ από τα γυρίσματα, τους έβλεπες στα διαλείμματα να κάνουν πρόβα στα λόγια τους. Ήταν εκπληκτικό, μαγικό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Εμφάνιση γνωστού Έλληνα κωμικού

Υπογραμμίζεται, ότι η ταινία επιφυλάσσει στους θεατές και μία μεγάλη έκπληξη, καθώς στον «Μπακαλόγατο της Σύρας» εμφανίζεται και ένας γνωστός ηθοποιός, ο οποίος δέχτηκε με χαρά να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια. Επιθυμία του σχολείου ήταν η συμμετοχή κάποιου ηθοποιού, ο οποίος έχει ερμηνεύσει στο παρελθόν τον ρόλο του Ζήκου. Μετά από διαλογική συζήτηση, τα παιδιά κατέληξαν σε έναν δημοφιλή κωμικό της χώρας μας, ο οποίος είπε αμέσως το «ναι». Εννέα μέλη της ομάδας ταξίδεψαν τους προηγούμενους μήνες στην Αθήνα και παρακολούθησαν δωρεάν τα θεατρική παράσταση του ηθοποιού, ο οποίος μάλιστα κατά τη διάρκεια του έργου αναφέρθηκε τρεις-τέσσερις φορές στη Σύρο. Αμέσως μετά, γνωρίστηκε με τα παιδιά και ερμήνευσε τον ρόλο, που του παρέδωσαν. «Ο μαθητής που ερμηνεύει τον Ζήκο στην ταινία μας ήταν τόσο χαρούμενος και έμεινε για μήνες με το χαμόγελο στα χείλη» περιγράφει, η κ. Κοντογιάννη.

Εκτός από τις 3 και 4 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον προβολές αποκλειστικά για σχολεία, στις 4 & 5 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00. Τα σχολεία καλούνται να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση του Γυμνασίου για κράτηση θέσεων.

«Περιμένουμε να δούμε τις εντυπώσεις του κοινού. Μας άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία και ελπίζουμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», σημειώνει η κ. Κοντογιάννη, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στον κάμεραμαν κ. Γιώργο Βαρθαλίτη, πατέρα μαθήτριας του σχολείου, ο οποίος ανέλαβε την κινηματογράφηση.

«Τα γυρίσματα στο λιμάνι έγιναν τη δεύτερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς και στα ΚΤΕΛ την ημέρα των Φώτων. Τα παιδιά το ήθελαν πάρα πολύ, αγωνιούσαν και περίμεναν πώς και πώς το επόμενο γύρισμα».

Η συνέχεια στη μεγάλη οθόνη.