Αναμνήσεις, βιώματα, συναισθήματα και καλλιτεχνικές δημιουργίες σε μία ξεχωριστή εκδήλωση για το Ρολόι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Το «τικ τακ» της τοπικής κληρονομιάς

Με την ελπίδα οι δείκτες του ιστορικού ρολογιού στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, να συνεχίσουν άμεσα το καθημερινό «ταξίδι» τους, ενώνοντας κυκλικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώνουν σε μία εκδήλωση γνώσεις, αναμνήσεις, βιώματα και συναισθήματα για ένα από τα ανεκτίμητα σύμβολα της πόλης μας.

Το Σάββατο 6 Μαΐου και ώρα 18:00, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης περιμένουν τους φίλους τους στην Πινακοθήκη Κυκλάδων για να απολαύσουν μαζί ζωγραφιές και ιστορίες για το πρώτο Δημοτικό ρολόι που λειτούργησε μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

«Η εκδήλωση μας που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, βασίζεται στη βαθύτερη επιθυμία μας να διατηρήσουμε τη σχέση μας με την βαριά κληρονομιά του τόπου μας, την οποία κάποιες φορές αναγκαστικά ή για λόγους άγνωστους την αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Νικολίτσα Αγγελοπούλου.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των μαθητών

Πρεσβεύοντας το ομαδικό πνεύμα και την ενεργή συμμετοχή του συνόλου της μαθητικής κοινότητας, ο Σύλλογος προέβη στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης, όπου το κάθε παιδί θα έχει προσθέσει το δικό του λιθαράκι μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες που στοχεύουν στη δημιουργική έκφραση. «Προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις που να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και όχι σε επιλεγμένο κομμάτι του πληθυσμού. Με τον ίδιο τρόπο, θέλουμε όλα τα παιδιά, χωρίς κανέναν αποκλεισμό να αποτελούν μέρος μιας θεατρικής παράστασης ή ενός αφιερώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου.

Όπως τονίζει, το Ρολόι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. «Τα παιδιά έχουν μία καθημερινή σχέση μαζί τους, αλλά το παράδοξο είναι ότι το ρολόι αυτό δεν λειτουργεί, οπότε χάνει το νόημά του. Υπάρχει σαν οικοδόμημα, αλλά δεν είναι χρηστικό. Επομένως, το σημείο αναφοράς του ρολογιού σε σχέση με τον χρόνο που πρέπει να αποδώσει, έχει χαθεί. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας και γνωρίζοντας ότι ο δήμος είναι πολύ φιλικός και θετικός στην προσπάθεια αποκατάστασής του, διοργανώνουμε μαζί του τη συγκεκριμένη εκδήλωση με τελικό στόχο την επαναλειτουργία του».

Προσθέτει μάλιστα, ότι η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Συμμετοχή Συριανών οραματιστών

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το κοινό της Πινακοθήκης Κυκλάδων θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ζωγραφιές και έργα από πηλό με θέμα το Ρολόι, που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου με την πολύτιμη καθοδήγηση της εικαστικού Χρύσας Μπερζιγιαννίδου. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μία σειρά ομιλιών από Συριανούς οραματιστές που ζουν στο νησί και έχουν ασχοληθεί με το ιστορικό ρολόι. Ειδικότερα, ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Ιωσήφ Στεφάνου θα κάνει μία ιστορική αναδρομή από το ρολόι του Φερεκύδη μέχρι το πρώτο ρολόι της νεότερης Ελλάδας. Η Συριανή ποιήτρια Λουκρητία Δούναβη θα επιχειρήσει μία λογοτεχνική προσέγγιση, ενώ η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα θα επικεντρωθεί στην ιστορία του Ρολογιού που κοσμεί το προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι του Δήμου, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους πολίτες και την «οικογένεια» του σχολείου για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του Ρολογιού. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης θα είναι φυσικά τα παιδιά, τα οποία θα περιγράψουν τη σημασία και το ρόλο του Ρολογιού στην καθημερινότητά τους μέσα από μία σπονδυλωτή παράσταση, για την οποία συνέπραξαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Παράλληλα, θα προβάλλονται σχετικές φωτογραφίες και μία ταινία για το Ρολόι, γυρισμένη κάποιες δεκαετίες πριν. Σημειώνεται πως, τα έργα των παιδιά θα τεθούν προς πώληση για την οικονομική ενίσχυση του ρολογιού.

Αγαστή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς

Καταλήγοντας, η κ. Αγγελοπούλου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Δημοτικού, το οποίο στηρίζει κάθε δράση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. «Σκοπός και των δύο πλευρών είναι κοινός, να εκφράζονται τα παιδιά και ερχόμαστε όλοι πιο κοντά μεταξύ μας», υπογραμμίζει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος της επιτυχημένης συνεργασίας του Συλλόγου με τους εκπαιδευτικούς ήταν η θεατρική παράσταση «Καρυοθραύστης» στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η παράσταση, επρόκειτο να ανέβει και στην Αθήνα, κάτι το οποίο στάθηκε τεχνικά αδύνατο για την ώρα. «Στην πορεία θα κάνουμε κι άλλα πράγματα. Οι άνθρωποι είναι συνεργάσιμοι και κάνουν πολλά περισσότερα από αυτά που πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν», προσθέτει η πρόεδρος.

«Το βιβλίο είναι πολιτισμός»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου επιφύλαξε μία μικρή έκπληξη στο αναγνωστικό κοινό του νησιού, με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Κάποιοι γονείς συγκέντρωσαν αγαπημένα, διαβασμένα βιβλία από την βιβλιοθήκη τους και τα άφησαν το πρωί σε πολυσύχναστα μέρη της πόλης μαζί  με ένα σημείωμα από τον σύλλογο. «… Στην εποχή των ψηφιακών μέσων το νόημα των βιβλίων γίνεται όλο και πιο ουσιαστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι Βρετανοί επιστήμονες θέλουν να διαφυλάξουν τις μυρωδιές των παλιών βιβλίων ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς! Πέρα από τις χάρτινες σελίδες υπάρχει ένας ολόκληρος αόρατος, άυλος πολιτισμός σε καθένα από αυτά». Μέσα από την δράση αυτή, ο Σύλλογος πέρασε το μήνυμα ότι το βιβλίο είναι πολιτισμός. «Τα πράγματα που συνδέονται με τον πολιτισμό και τα παιδιά μας πρέπει να τα προβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να τα γιορτάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αγγελοπούλου.

Οι τυχεροί, προσκλήθηκαν και προσωπικά  στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει ο Σύλλογος με τον Δήμο για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Ρολογιού που θα γίνει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.