Παρουσίαση της Συλλογής Διηγημάτων της περσινής Α τάξης του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου «ΛΟΓΟτεχνήματα»

Ευτυχής στιγμή για την Εκπαίδευση

Ένα νέο λογοτεχνικό είδος άρχισε να «γεννιέται» πέρυσι από τους μαθητές της Α’ Τάξης του ΕΠΑΛ Σύρου: το είδος της εφηβικής λογοτεχνίας, της λογοτεχνίας που γράφεται, όχι για, αλλά από εφήβους.

Όλα ξεκίνησαν από ένα κείμενο του σχολικού εγχειριδίου της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, την «Τελευταία αρκούδα του Πίνδου» του Δ. Χατζή. Η φιλόλογος Πηνελόπη Τριάντου ζήτησε από τους μαθητές να ξαναγράψουν το τέλος. Οι ίδιοι, αρχικά αγχώθηκαν, στη συνέχεια όμως άφησαν το χέρι τους ελεύθερο. Όσο διάβαζαν τις εκδοχές που έδωσαν, τόσο πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα φαινόταν η διαδικασία στα μάτια τους. Έτσι, ζήτησαν από την εκπαιδευτικό περισσότερες ασκήσεις. Τα παιδιά ανέλαβαν να σκεφτούν μία ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο θα έχτιζαν την πλοκή και τους ήρωές της. Όταν κλήθηκαν να συγγράψουν ένα διήγημα, τότε εφάρμοσαν όλα όσα είχαν διδαχτεί.

Τα κείμενα αυτά συγκεντρώθηκαν σε έναν συλλογικό τόμο, με τίτλο «ΛΟΓΟτεχνήματα», (εκδόσεις ARS LIBRI), ο οποίος παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, συγγενών και οικείων των νεαρών δημιουργών, αλλά και πολλών φίλων του βιβλίου.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Νίκος Ρούμελης και ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ Σύρου, κύριος Νίκος Βουτσίνος.

Παραγωγή έργου για όλη την κοινωνία

Τον θαυμασμό της για το ταλέντο των μαθητών εξέφρασε στον χαιρετισμό της η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Μαρίζα Αγγελοπούλου, συγχαίροντας ταυτόχρονα την κ. Τριάντου για την πρωτοβουλία της να δώσει ώθηση στα παιδιά του ΕΠΑΛ να εξωτερικεύσουν τον δημιουργικό εαυτό τους.

«Ευτυχή στιγμή για την Εκπαίδευση» χαρακτήρισε τη δημιουργία αυτής της συλλογής, η Αναπληρώτρια του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Τσαμπίκα Καράκιζα (Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε.). «Το έργο αυτό έχει έναν συμβολισμό που σχετίζεται με το αντικείμενο, είναι παραγωγή εκπαιδευτικού, λογοτεχνικού υλικού από τα παιδιά για όλη την κοινωνία, ένα δείγμα του τι μπορεί να κάνει το σχολείο όταν συναντηθούν εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί και παιδιά που μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής».

Τη συγκίνηση αλλά και την υπερηφάνεια του για το έργο των μαθητών δεν έκρυψε ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου, Νίκος Βουτσίνος, σημειώνοντας πως, αυτό αποδεικνύει τα θαύματα που μπορούν να γίνουν, όταν δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά.

Εισαγωγή ενός νέου κειμενικού είδους

Την πρωτοποριακή κίνηση του ΕΠΑΛ Σύρου να εκδώσει έναν τόμο με διηγήματα που έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές, ύμνησε κατά την παρουσίαση του έργου η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Κυκλάδων, Παρασκευή Δεληκάρη. Όπως τόνισε, στο εν λόγω βιβλίο παρελαύνουν όλα τα θέματα που μπορούν να απασχολήσουν έναν έφηβο. Υπάρχουν αναφορές στο σχολείο και σε προσωπικά ζητήματα, όπως ο έρωτας, μια υιοθεσία, ένα διαζύγιο, μία μετανάστευση, τροχαία ατυχήματα και τα ζώα. Ένα από τα στοιχεία που η ίδια ξεχωρίζει και επικροτεί είναι η αποκατάσταση των πραγμάτων (της τάξης, του έρωτα, της δικαιοσύνης) στο σύνολο των κειμένων. Καταλήγοντας, η κ. Δεληκάρη συνεχάρη τους μαθητές και την υπεύθυνη καθηγήτρια, οι οποίοι έφτιαξαν ένα νέο κειμενικό είδος, λογοτεχνία από εφήβους, που αποτελεί μεγάλη καινοτομία.

Στο ταλέντο των μαθητών της οι οποίοι εκφράστηκαν δημιουργικά και ασχολήθηκαν με θέματα, που ακόμα και φτασμένοι συγγραφείς δυσκολεύονται να αγγίξουν, αναφέρθηκε με τη σειρά της η υπεύθυνη της δράσης, Πηνελόπη Τριάντου. Η ίδια περιέγραψε τη συγκίνηση και τη χαρά που ένιωσε κατά τη διάρκεια ανάγνωσης των διηγημάτων της. «Ήταν το ομορφότερο Πάσχα της ζωής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, τόνισε πως μέσα από τη διαδικασία της ανταλλαγής εμπειριών, αντιλήψεων και εμπνεύσεων, οι μαθητές κατάφεραν να καταστήσουν την αφήγηση βιωματική και επικοινωνιακή τάξη.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει αποσπάσματα από τον τόμο, τα οποία ανέγνωσαν οι μαθητές και μαθήτριες-συγγραφείς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σύνοψη από τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παύλο Χαραμή.

Το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν στα παιδιά της περσινής Α’ και φετινής Β’ Τάξης του ΕΠΑΛ Σύρου, πρωτοβουλία η οποία στηρίχτηκε στην ευγενή χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που προσέφεραν ποσά για να καλυφθεί το ποσό της εκτύπωσης.