Δύο μαθητικές κινηματογραφικές ομάδες της Σύρου στη μεγαλύτερη γιορτή της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας στην Ελλάδα

Χίμαιρες, Γλάροι και Ήρωες στον πλανήτη της μεγάλης οθόνης

Δεκάδες ταινίες νέων και εφήβων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου, ανάμεσά τους και δημιουργίες δύο μαθητικών κινηματογραφικών ομάδων της Σύρου θα προβληθούν στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», που θα διεξαχθεί από 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2018 στον Πύργο Ηλείας.

Προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, αλλά και ατέλειωτες ώρες διασκέδασης συνθέτουν το σκηνικό της μεγαλύτερης νεανικής και παιδικής γιορτής της χώρας.

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που η Camera Zizanio ξεκίνησε τη διαδρομή της στο χώρο της νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας σαν το απαραίτητο συμπλήρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Στην Camera Zizanio δεν είναι οι επαγγελματίες που μιλούν για την παιδική και νεανική ηλικία, αλλά τα ίδια τα παιδιά που μέσα από δικά τους έργα εκφράζουν τα όνειρα και τους αγώνες τους και εκθέτουν τους προβληματισμούς τους.

Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος 254 ταινίες. Είκοσι εννέα ώρες λαμβάνουν μέρος στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό τμήμα και δεκαπέντε χώρες από τις άλλες Ηπείρους διαγωνίζονται στο Διεθνές τμήμα. Η διοργάνωση εκτός από γιορτή, αναδεικνύεται και ως ένα φόρουμ, όπου τα ζητήματα προβάλλονται, συζητιούνται κι αναζητούνται διέξοδοι μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργία. Γι’ αυτό και η Camera Zizanio δεν ονομάζεται Φεστιβάλ αλλά Συνάντηση.

Σε αυτήν τη 18η Συνάντηση εκατοντάδες παιδιά θα βρεθούν για μία εβδομάδα μαζί στις αίθουσες προβολών, στις συζητήσεις και στα εργαστήρια, κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Κρίνοντας τις νεανικές δημιουργίες

Η Camera Zizanio αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις νεανικές δημιουργίες. Μέσα από μία διαγωνιστική διαδικασία επιδιώκει να ξεχωρίσει και να αναδείξει έργα με μια ιδιαίτερη ποιότητα στη μορφή και το περιεχόμενο. Το έργο αυτό αναλαμβάνουν δύο κριτικές επιτροπές, μία για το ελληνικό και μία για το Ευρωπαϊκό – Διεθνές Τμήμα. Οι επιτροπές, που συγκροτούνται από μαθητές και φοιτητές, λειτουργούν ως εργαστήρια κινηματογραφικής κριτικής. Τα παιδιά εκπαιδεύονται στην τέχνη του κινηματογράφου, να βλέπουν και να κρίνουν. Την εκπαίδευση και τον συντονισμό των επιτροπών αναλαμβάνουν ενήλικες με γνώση και πείρα στο αντικείμενο. Στη φετινή διοργάνωση τις επιτροπές πλαισιώνουν οι Σοφία Γιακμογλίδου και Ευαγγελία Θεμελή.

Η Συνάντηση αποτελεί τόπο γνωριμίας, ανταλλαγών και δημιουργίας σε απόλυτο πνεύμα ελευθερίας, ανοιχτός στην κοινωνία,  πάνω από σύνορα, πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Έτσι, στο πρόγραμμα επιλέγονται κατά προτεραιότητα νεανικές δημιουργίες οι οποίες ανταποκρίνονται σε αυτούς τους ευρύτερους στόχους. Βασικό κριτήριο δεν είναι το άριστο καλλιτεχνικά έργο. Επιλέγονται ταινίες που αποτελούν την αυθεντική φωνή των νέων, που αναδεικνύουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις σκέψεις για το μέλλον. Όταν το περιεχόμενο εκφράζεται με φαντασία, δημιουργικότητα και καλή χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή. Κι έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, αν σ’ αυτό το αποτέλεσμα έχουν καθοδηγηθεί από ενήλικες με γνώσεις και πείρα. Η διαδικασία βράβευσης στην Camera Zizanio είναι ένα δευτερεύον στοιχείο που απλά αποσκοπεί στην ανάδειξη έργων που περιέχουν τα παραπάνω στοιχεία και αποτελούν κίνητρο για τη συνέχιση του υπέροχου ταξιδιού της δημιουργίας.

Οι συμμετοχές των Κυκλάδων

Τα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ είναι χωρισμένα σε τρεις ηλιακές κατηγορίες: (4-12 ετών, 13-16 και 17-20).

Στην πρώτη κατηγορία διαγωνίζεται, μεταξύ άλλων, η ταινία του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου Άνδρου «Το μελισσομήνυμα» με υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Κατράκι.

Υπόθεση: Η Μελίνα η μελισσούλα μας μιλάει για την κοινωνία των μελισσών και για τους λόγους που κινδυνεύει με αφανισμό, προτείνοντάς μας τρόπους για τη βοηθήσουμε.

Διπλή είναι η παρουσία της της κινηματογραφικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Σύρου «CINEφο» με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Χρήστο Κόλλια, στην κατηγορία ταινιών που δημιούργησαν έφηβοι ηλικίας 13-16 ετών.

Πρώτη διαγωνίζεται η ταινία «ΡτΔ… η επιστροφή». Υπόθεση: Δύο ομάδες παιδιών που τους χωρίζουν ήδη πάρα πολλά. Η οικονομική κατάσταση, τα σπίτια ακόμα και τα παπούτσια. Τους ενώνει όμως η αγάπη τους για το μπάσκετ. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια ακόμη απειλή. Τελικά η ίδια απειλή θα γίνει αιτία να δουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Η ομάδα συμμετέχει επίσης με τον «Πλανήτη των διακοπών», που έχει ως κεντρικό ήρωα έναν σύγχρονο Μικρό Πρίγκιπα. Ο ίδιος επισκέπτεται έναν νέο πλανήτη, τον πλανήτη των διακοπών και θα συνειδητοποιήσει πως εκεί, «διακοπές» σημαίνει, απλά… μια αποσύνδεση από το διαδίκτυο. Μια αλεπού τον βοηθά να συνδεθεί ξανά με τους ανθρώπους.

Στην ίδια κατηγορία λαμβάνει μέρος, η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας «Το τραγούδι των γλάρων» του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Βασιλική Κοντογιάννη.

Υπόθεση: Ένα τραγούδι που ελάχιστοι από εμάς έχουμε παρατηρήσει. Η αγάπη γι’ αυτά τα πουλιά είναι το κοινό σημείο των πρωταγωνιστών. Ενός μαθητή, του Νικόλα και του δασκάλου του, Στέφανου. Τι συμβολίζουν και τι μηνύματα μπορούν να περάσουν στο θεατή;

Το σχολείο δίνει το «παρών» και στην τρίτη κατηγορία του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Κυνηγώντας Χίμαιρες», βασισμένο στο βιβλίο του Μ. Καραγάτση «Η Μεγάλη Χίμαιρα».

Υπόθεση: Πού σταματάει ο μύθος και πού ξεκινά η πραγματικότητα ή το αντίστροφο; Θα μπορέσουμε να το μάθουμε ή μάλλον… θέλουμε να το μάθουμε ή ενδόμυχα επιζητούμε να αφήσουμε τη Χίμαιρα ανέγγιχτη. Υπεύθυνη: Κατερίνα Γιαννίρη.

Τις συμμετοχές των Κυκλάδων συμπληρώνει η ταινία «Αγελούδες» του Γενικού Λυκείου Τήνου με υπεύθυνο τον Παναγιώτη Μπουζαλάκο.

Υπόθεση: Η ιστορία διαδραματίζεται στην Τήνο του σήμερα όπου μια παρέα εφήβων αναζητούν μέσα από ένα βιβλίο το μύθο των Αγελούδων, οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση ήταν νεράιδες των πηγών. Μύθος ή αλήθεια, μια έκπληξη στο τέλος θα δώσει την απάντηση.

Άλλο ένα μαγικό ταξίδι στο χώρο του κινηματογράφου ξεκινά. Ένα ταξίδι που θα μας θυμίσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των παιδιών και θα ανοίξει τα μονοπάτια για νέες δημιουργίες….