«Μια «βαλίτσα» με παιχνίδια και ιδέες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό των Κυκλάδων» στη Σύρο

Η «Κυκλαδούπολη» ήρθε στην έδρα της

Το παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Κυκλαδούπολη», που σχεδιάστηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το WWF Ελλάς, κατέφτασε στη Σύρο και περιλαμβάνεται πλέον στη μουσειοσκευή για τον κυκλαδικό πολιτισμό, την οποία οι εκπαιδευτικοί του νησιού μπορούν να δανειστούν από το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Ο «καρπός» συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και η πορεία των Μουσειοσκευών του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το υλικό των οποίων έχει εμπλουτιστεί από το 2015 -έναρξη της αξιοποίησής τους από τα σχολεία της Σύρου- μέχρι και σήμερα, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο «Μια «βαλίτσα» με παιχνίδια και ιδέες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό των Κυκλάδων».

Πενήντα συνολικά εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το σεμινάριο στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το οποίο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, διαμέσου της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, Χρυσάννας Διαμαντή, σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Κυκλάδων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με εκπρόσωπο την Ελένη Μάρκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και το WWF Hellas, που εκπροσωπήθηκε από τη Νάνσυ Κουταβά.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για δράσεις και εργαστήρια, ενώ άκουσαν ιδέες για εφαρμογές και παιχνίδια. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήριο σχετικά με το περιβάλλον των Κυκλάδων και τον πολιτισμό τους.

Οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν οι ίδιοι την «Κυκλαδούπολη», κεντρικός στόχος της οποίας είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.

Συνεχής εμπλουτισμού του υλικού

Σημειώνεται πως η Κυκλαδούπολη, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, είναι μέρος της μουσειοσκευής για τον κυκλαδικό πολιτισμό και κανένα σχολείο δεν μπορεί να την προμηθευτεί ξεχωριστά. Διευκρινίζεται δε ότι η Σύρος είναι η πρώτη περιοχή που έχει στα χέρια της το εκπαιδευτικό αυτό παιχνίδι, ωστόσο μελλοντικά θα ενταχθεί και στις μουσειοσκευές που διαχειρίζονται Βιβλιοθήκες και φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Για τη δημιουργία της Κυκλαδούπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έλαβε δύο χορηγίες και συνεργάστηκε με το WWF, επιθυμώντας να δώσει μία περιβαλλοντική διάσταση στη μουσειοσκευή του κυκλαδικού πολιτισμού.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Μάρκου κατέστησε γνωστό ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει υλοποιήσει και στο παρελθόν επιμορφωτικά σεμινάρια (animation και comic) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο. Τα σεμινάρια αυτά έδιναν κατευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς του νησιού να αξιοποιήσουν τη μουσειοσκευή στην τάξη τους και να δημιουργήσουν δικά τους έργα.

Μουσειοσκευές του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρίσκονται επίσης στα Κουφονήσια, στην Πάρο (Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας»), στη Νάξο (1ο Γυμνάσιο), ενώ σύντομα θα αποκτήσει μία και το νησί της Δονούσας.