“Oι Μελισσο-Πράκτορες των Κυκλάδων” ξεκινούν από τη Σύρο

Το The Bee Camp είναι η πρώτη οργάνωση (ΑΜΚΕ) στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών. Ιδρύθηκε το 2017 από μία διεπιστημονική ομάδα γυναικών αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο “να ανθίσει” μέσω εργαστηρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων ευαισθητοποίησης που στοχεύουν στο να εμπνεύσουν το σεβασμό για τη φύση. Στις 25 και 26 Νοεμβρίου θα επισκεφθούν τη Σύρο για την πραγματοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος , που στηρίζεται οικονομικά από το Cyclades Preservation Fund, σε συνεργασία με το 3ο δημοτικό σχολείο Ερμούπολης.

"Oι Μελισσο-Πράκτορες των Κυκλάδων" είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα του The Bee Camp το οποίο ξεκινάει από τη Σύρο, ενώ ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία και νησιά στο μέλλον, δημιουργώντας μια συνέχεια στις εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το ίδιο το σχολείο. Για το πρόγραμμα, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” η Αγγελίνα Κανελλοπούλου, ιδρύτρια και διαχειρίστρια του οργανισμού The Bee Camp και η Νάσια Κασσελά, σύμβουλος προγραμμάτων και αντικτύπων στο CPF.

Οι 3 άξονες του προγράμματος

Το πρόγραμμα ξεκινάει με ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο που θα γίνει με τα παιδιά του 3ου δημοτικού, μέσα στους χώρους του σχολείου, την Παρασκευή 25/11, μέσα από το οποίο θα μάθουν για τη σημασία της επικονίασης, το οικοσύστημα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, τα τοπικά φυτά της Σύρου και των Κυκλάδων αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις μέλισσες.

Στο εργαστήριο περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός “ξενοδοχείου” εντόμων που εγκαθίσταται στο σχολείο και είναι μια μικρή ξύλινη χειροποίητη κατασκευή που θα λειτουργεί ως ένας βιότοπος για τις μέλισσες. Τα παιδιά μέσα από αυτήν την κατασκευή γίνονται ερευνητές και μελετούν κάθε εβδομάδα την πορεία και εξέλιξη του “ξενοδοχείου”. Περιλαμβάνεται επίσης και η εκμάθηση κατασκευής σβόλων με σπόρους (σποροβόμβες) που είναι μπάλες από πηλό, χώμα και σπόρους μελισσοκομικών φυτών τα οποία θα πάρουν σπίτι τους και θα τα φυτέψουν ώστε αργότερα να προσελκύσουν μέλισσες. Ταυτόχρονα, η ομάδα του The Bee Camp θα προμηθεύσει τους δασκάλους των παιδιών με ένα μικρό βιβλιαράκι που θα περιέχει βασικές πληροφορίες για τις μέλισσες, τους επικονιαστές, τη βιοποικιλότητα κτλ. μαζί με ένα φύλλο δραστηριότητας που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το Σάββατο 26/11 στο πάρκο της Μεταμόρφωσης, τα ίδια τα παιδιά, με όλα όσα θα έχουν μάθει από την προηγούμενη ημέρα, θα αναλάβουν την ευθύνη να γίνουν πρεσβευτές των μελισσών στην κοινότητα, μεταφέροντας τη γνώση και την εμπειρία τους στους συγγενείς, φίλους και συμμαθητές τους.

Ο πολύτιμος ρόλος της μέλισσας

Σήμερα, η βιοποικιλότητα της γης βρίσκεται σε κίνδυνο. Πάνω από 12.000 είδη στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση. Ανάμεσά τους είναι οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των οικοσυστημάτων, καθώς επιτρέπουν στα φυτά να αναπαραχθούν, στα δάση να αναπτυχθούν και προωθούν την παραγωγή τροφίμων. Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μέλισσες είναι η χρήση φυτοφαρμάκων, η εντατική γεωργία και χρήση γης, η απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω της αστικοποίησης και η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, η μείωση των πληθυσμών των άγριων επικονιαστών συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σοβαρών περιπτώσεων απώλειας της σύγχρονης βιοποικιλότητας που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Εκτιμάται ότι η προσφορά των μελισσών στην οικονομία της Ε.Ε. ανέρχεται σε 17 δις ευρώ το χρόνο, αφού πέρα από το μέλι, την πρόπολη και το κερί, η διαδικασία της επικονίασης επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την παραγωγή τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι και τα ζώα, τη φαρμακοβιομηχανία, τη βιομηχανία την ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, την κτηνοτροφία, την ξυλεία, τα βιοκαύσιμα κ.α.

Ο καθοριστικός ρόλος των παιδιών

Τα παιδιά από τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, μεγαλώνοντας κοντά στη φύση, αποκτούν γνώσεις για αυτήν μέσα από τις άμεσες εμπειρίες τους, ωστόσο εξακολουθούν να στερούνται τη βάση της οικολογικής συνείδησης που θα τους επιτρέψει να συνδέσουν τη βιωματική τους γνώση με ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα και να εμπνεύσουν υπευθυνότητα και δέσμευση για κοινωνική αλλαγή.

Ξεκινώντας από τα παιδιά και τη σχολική τάξη, το πρόγραμμα στοχεύει να προετοιμάσει και να εμπνεύσει τη νέα γενιά για την επίτευξη των τοπικών στόχων διατήρησης. Τα παιδιά θα μάθουν με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο πώς ένα τόσο μικρό έντομο παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη φύση με απώτερο στόχο να “αναλάβουν την ευθύνη” της προστασίας της περιοχής τους. Ταυτόχρονα, έχοντας τα μέλη της κοινότητας ως πρεσβευτές των άγριων μελισσών, το πρόγραμμα ευελπιστεί να ενδυναμώσει τους δεσμούς της κοινότητας και να την παρακινήσει ώστε να υιοθετήσει νέες πρακτικές φιλικές προς τις μέλισσες και τη βιοποικιλότητα.