Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι στις Κυκλάδες

Διώξεις και αθωώσεις

Τα αδικήματα που αφορούν όσους αναφέρονται στη λίστα

Η δημοσιοποίηση της λίστας των διωκόμενων παρανομούντων υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης, όπως δόθηκε από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έχει φέρει ξανά στην επικαιρότητα υποθέσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει με τις παρανομίες που διαπράχθηκαν από επίορκους υπαλλήλους, καταλήγοντας άλλες σε αθωωτικές αποφάσεις και άλλες σε καταδικαστικές.

Στις περιπτώσεις που έχει κριθεί έστω και πρωτόδικα, η ενοχή των υπαλλήλων, τότε σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, αυτοδίκαια τίθεται σε αργία, οποιοσδήποτε υπάλληλος έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση.

Οι αναφερόμενες περιπτώσεις υπαλλήλων των Κυκλάδων είναι:

1 υπάλληλος στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, για παράβαση καθήκοντος

4 υπάλληλοι του Δήμου Μυκόνου, εκ των οποίων οι 3 κατηγορούνται για υπεξαίρεση – πλαστογραφία και 1 για υπεξαγωγή εγγράφων. Και οι 4 υπάλληλοι εμπλέκονται στο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου

1 υπάλληλος στο Δήμο Νάξου, για ψευδορκία μάρτυρα και ψευδή βεβαίωση

2 υπάλληλοι στο Δήμο Σερίφου, εκ των οποίων ο ένας κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και ο άλλος για παράβαση καθήκοντος

2 υπάλληλοι στο Δήμο Σύρου, για ψευδή βεβαίωση

1 υπάλληλος στην Περιφερειακή Ενότητα (π. επαρχείο) Μήλου, για παραβίαση απορρήτου

1 υπάλληλος στην Περιφερειακή Ενότητα (π. επαρχείο) Τήνου, για παραβίαση απορρήτου και

2 υπάλληλοι στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, από τους οποίους ο ένας βαρύνεται με την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος και ο άλλος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Οι επίορκοι της Περιφέρειας

Για τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Ενοτήτων Τήνου και Μήλου, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για παραβίαση απορρήτου, η υπόθεση τους αφορά σε στοιχεία που έδιναν, εν αγνοία τους, σχετικά με κατόχους οχημάτων, σε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα.

Επρόκειτο για κατάδικους οι οποίοι παριστάνοντας τους αστυνομικούς, επικοινωνούσαν με τους υπαλλήλους των τότε Επαρχείων και ζητούσαν τα ακριβή στοιχεία κατόχων οχημάτων, τα οποία είχαν ήδη κλέψει και στη συνέχεια εκβίαζαν τους ιδιοκτήτες τους για να τους τα επιστρέψουν.

Όπως ενημέρωσε την «Κοινή Γνώμη» ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, και για τους δύο υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δικόγραφο, ο εισαγγελέας τους αθώωσε καθώς αποδέχθηκε ότι δεν είχαν γνώση, και δεν έπραξαν με δόλο, οπότε έδρασαν από αμέλεια.

Κατόπιν αυτού οι εν λόγω υπάλληλοι κλήθηκαν σε απολογία, όπου και έδωσαν τις απαραίτητες εξηγήσεις, ενώ τους έγιναν από την υπηρεσία τους οι απαραίτητες συστάσεις για προσεκτικότερο χειρισμό όσον αφορά στην εξυπηρέτηση που προσφέρουν. Σήμερα και οι δύο υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους και εργάζονται κανονικά.

Σχετικά με τους 2 υπαλλήλους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, πρόκειται για δύο υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας Νάξου, εκ των οποίων ο ένας έχει καταδικαστεί για κλοπή, ενώ ο άλλος κατηγορείται για φθορές στο πρωτόκολλο και έχουν τεθεί σε αργία.

Το θέμα όμως που θέτει ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης αφορά στην απόφαση που πρέπει να λάβει ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης σχετικά με την παραμονή των καταδικασθέντων υπαλλήλων στην υπηρεσία τους, καθώς υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων, που όμως δεν αρκούν για να οδηγηθούν στην απόλυση οι επίορκοι υπάλληλοι, αλλά παραμένουν σε αργία.

Οι Δημοτικοί υπάλληλοι

Για τους δύο υπάλληλους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης που συμπεριλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ενημέρωσε ότι κατατέθηκε εναντίον τους μηνυτήρια αναφορά ενός πολίτη, βάσει της οποίας και οι δύο οδηγήθηκαν στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου και κατόπιν εισαγγελική πρότασης αθωώθηκαν ομόφωνα με την 98/2013 απόφαση. Ο κ. Δεκαβάλλας επεσήμανε ότι τα ονόματα τους, παρά την αθώωση τους, συνεχίζουν να βρίσκονται στη λίστα διότι «Για τη δικαστική αυτή απόφαση δεν έχει ενημερωθεί ακόμη ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης».

Από τη λίστα των επίορκων υπαλλήλων δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι υπάλληλοι του Δήμου Μυκόνου, οι οποίοι εμπλέκονται στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου.

Από τους 4 αυτούς υπαλλήλους οι υποθέσεις των δύο που κατηγορούνται για υπεξαίρεση και υπεξαγωγή εγγράφων, βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ οι άλλοι δύο υπάλληλοι που βαρύνονται με αντίστοιχες κατηγορίες, έχουν προφυλακιστεί, ενώ ο ένας εκ των δύο κατόπιν σχετικής αίτησης του, αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους, καταβολής εγγύησης, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Εφετών.

Και στο θέμα της Μυκόνου εμφανίζεται η κωλυσιεργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου και το τι μπορεί αυτή να σημαίνει, όταν ήδη από το 2010 έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που είχε διενεργηθεί και μέχρι σήμερα οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν ελεγχθεί.

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, εστίασε στα αιτήματα που επανειλημμένως έχει θέσει στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την αρμοδιότητα του Δήμου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες, σε ανάλογες περιπτώσεις υπαλλήλων, των οποίων οι υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει. Πάντως όπως σημείωσε «για τους δύο συγκεκριμένους υπαλλήλους που έχουν προφυλακιστεί, ο Δήμος έπραξε σύμφωνα με τον νόμο και τους έθεσε σε αργία».

Στο Δήμο Σερίφου, υπάρχει ένας υπάλληλος εις βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί τρεις κατηγορίες και έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Νοέμβριο.

Ο εν λόγω μόνιμος δημοτικός υπάλληλος έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, προκειμένου να δικαστεί για τις πράξεις της κακουργηματικής υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, της απιστίας στην υπηρεσία και της ψεύδους βεβαίωσης κατ´ εξακολούθηση, δηλαδή για 2 κακουργήματα και 1 πλημμέλημα. Η δική μετά από αναβολή έχει οριστεί για το Μάιο του 2013 και έως τότε ο υπάλληλος βρίσκεται σε αργία.

Τέλος όσον αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, πρόκειται για έναν ιατρό του Κέντρου Υγείας της Κέας, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνταγογράφηση φαρμάκων και χρήση των σφραγίδων του Κ. Υγείας εκτός αυτού, γεγονός το οποίο προέκυψε κατόπιν ελέγχων των επιθεωρητών του ΟΑΕΕ.

Η υπόθεση του παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Α΄βάθμιο όργανο της 2ης ΔΥΠΕ, ενώ του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και στην πρωτοβάθμια απόφαση έχει ασκήσει έφεση, ενώ έχει τεθεί σε αργία.